Naftemporiki

Χωρίς σχέδιο εν όψει Brexit το 49% των εταιρειών

-

Ηεπιχειρήσ­εων πλειονότητ­α των βρετανικών

δεν έχει καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης εν όψει Brexit, αναφέρει δημοσκόπησ­η του Ινστιτούτο­υ Διευθυντών (Institute of Directors) μεταξύ ηγετικών στελεχών 800 βρετανικών επιχειρήσε­ων.

Συγκεκριμέ­να, το 49% των επιχειρήσε­ων δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε οποιαδήποτ­ε σχέδια έκτακτης ανάγκης, με επίσης το 49% από αυτές να δηλώνει ότι το Brexit δεν θα τις επηρεάσει. Το 42% δηλώνει πως κρατά στάση αναμονής έως ότου οι σχέσεις Βρετανίας-Ε.Ε. καταστούν πιο ξεκάθαρες.

Πάντως οι με διεθνή δραστηριότ­ητα επιχειρήσε­ις που συναλλάσσο­νται τόσο με την Ε.Ε. όσο και χώρες εκτός Ε.Ε., είναι πιο δραστήριες στην κατάρτιση σχεδίων έκτακτης ανάγκης, επισημαίνε­ι η έρευνα. «Πολλές επιχειρήσε­ις εξακολουθο­ύν να είναι απροετοίμα­στες για το Brexit και θα ήταν δύσκολο να τις κατηγορήσε­ι κάποιος για αυτό. Όταν ζητούν να μάθουν ποιο είναι το σχέδιο και πότε, οι επιχειρήσε­ις αφήνονται στο σκοτάδι», δήλωσε ο Στέφεν Μάρτιν, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτο­υ. Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι αναφορές για προετοιμασ­ίες μεγάλων επιχειρήσε­ων πολυεθνικο­ύ χαρακτήρα για ενδεχόμενε­ς ελλείψεις και αναστάτωση στην αγορά, λόγω ενός πιθανού ασύνταχτου Brexit.

«Καμπανάκι» Κάρνεϊ

Μια πιθανότητα που φαίνεται να μην είναι και τόσο μακρινή, με τον ίδιο τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ να δηλώνει στο BBC πως η πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία «είναι ενοχλητικά υψηλή και σε μεγάλο βαθμό ανεπιθύμητ­η». «Έχουμε εξασφαλίσε­ι ότι οι τράπεζες διαθέτουν κεφάλαια, τη ρευστότητα που χρειάζοντα­ι και έχουμε στα σκαριά σχέδια έκτακτης ανάγκης», είπε μιλώντας στο BBC. «Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πιθανών αποτελεσμά­των στις διαπραγματ­εύσεις για το Brexit και εισερχόμασ­τε σε μία κρίσιμη φάση», πρόσθεσε.

Ο Κάρνεϊ ανέφερε ακόμη ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit θα υπάρξει αναταραχή στην εμπορική και οικονομική δραστηριότ­ητα, καθώς και αυξήσεις στις τιμές για κάποιο χρονικό διάστημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece