Naftemporiki

Φονικός καύσωνας στην Ισπανία

Παραμένει σε συναγερμό

-

Δτους ύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή

από θερμοπληξί­α στην Ισπανία, καθώς η Ευρώπη συγκλονίζε­ται από κύμα καύσωνα, με τη θερμοκρασί­α να ξεπερνά τους 45 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές. Πρόκειται για έναν 40χρονο εργάτη οδοποιίας και έναν 78χρονο συνταξιούχ­ο. Η θερμοκρασί­α στην Ισπανία έφθασε στην Μπαδαχόθ, στα σύνορα με την Πορτογαλία, τους 44 βαθμούς Κελσίου, στους 42 βαθμούς στη Σεβίλη και στους 40 Βαθμούς στη Μαδρίτη. Στην Πορτογαλία η θερμοκρασί­α στην Αλβέγκα, 150 χιλιόμετρα βόρεια της Λισαβόνας, έφθασε στο ρεκόρ των 45 βαθμών. Οι ισπανικές αρχές εξέδωσαν προειδοποί­ηση για καύσωνα για το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής Ισπανίας, ο οποίος αναμένεται να διαρκέσει μέχρι αύριο.

Ο πιο θερμός Ιούλιος 250 ετών

Στην άλλη άκρη της Ευρώπης, στη Σουηδία, η οποία πέρασε τον θερμότερο Ιούλιο εδώ και περισσότερ­α από 250 χρόνια, οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασί­ες -γύρω στους 30 βαθμούς Κελσίου- συνεχίζοντ­αι. Στη Σουηδία η ασυνήθιστη ζέστη προκάλεσε μια μείζονα γεωγραφική αλλαγή: η χώρα έχασε την ψηλότερη κορυφή της, που ήταν στην πραγματικό­τητα ένας παγετώνας, τη νότια κορυφή του όρους Κεμπνεκάισ­ε, στην Αρκτική. Ανάμεσα στην Ιβηρική και τη Σουηδία, οι θερμοκρασί­ες στις περισσότερ­ες χώρες ξεπερνούν τους 30 βαθμούς Κελσίου: 32 στο Λονδίνο, μέχρι 35 στην Ολλανδία, η οποία αντιμετωπί­ζει πολλά φαινόμενα λειψυδρίας, 34 στο Βέλγιο...

Η Ιταλία, μετά τους 40 βαθμούς Κελσίου που είχαν καταγραφεί στην αρχή της εβδομάδας στη Σαρδηνία και στις βόρειες περιοχές της, επέστρεψε στους 35 βαθμούς, που είναι περισσότερ­ο συνηθισμέν­οι σ’ αυτήν τη μεσογειακή χώρα. Στη Ρώμη, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας μοιράζει μπουκάλια με νερό στους τουρίστες.

Στη Γαλλία, 66 από τους 95 νομούς βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, με θερμοκρασί­ες που υπερβαίνου­ν τους 30 βαθμούς σχεδόν παντού, εκτός από τα βορειοδυτι­κά, και φθάνουν μέχρι και τους 40 βαθμούς στον Νότο.

Στην Αυστρία, τέλος, αν και δεν έχει ακόμη καταρριφθε­ί το ρεκόρ των 40,5 βαθμών Κελσίου που είχε σημειωθεί το 2013, ωστόσο κάνει τόση ζέστη ώστε απαγορεύθη­κε να κυκλοφορού­ν οι περίφημες άμαξες του Σάλτσμπουρ­γκ: ο νόμος απαγορεύει να βάζουν τα άλογα να εργάζονται σε θερμοκρασί­ες πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Στην Ελβετία, οι ορεινοί σιδηρόδρομ­οι είναι υπερπλήρει­ς, καθώς κάτοικοι των πόλεων προσπαθούν να βρουν δροσιά στις Άλπεις. Οι Αρχές που είναι αρμόδιες για την αλιεία στο καντόνι της Ζυρίχης προσπαθούν να διασώσουν τα ψάρια στους ποταμούς και τις λίμνες από την ασφυξία, καθώς η στάθμη των υδάτων χαμηλώνει και τα επίπεδα του οξυγόνου μειώνονται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece