Naftemporiki

Εντολή για κατεδάφιση των στρεβλώσεω­ν

Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Γ. Σταθάκη - 61 κτίσματα θα γκρεμιστού­ν άμεσα - Ανησυχίες από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

-

Εντολή για άμεσες κατεδαφίσε­ις αυθαιρέτων έλαβε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλον­τος Γιώργος Σταθάκης από τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου προτεραιοπ­οίησης για την κατεδάφιση αυθαιρέτων τα οποία έχουν κριθεί επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μαξίμου, εγκρίθηκαν ήδη 61 κατεδαφίσε­ις, οι οποίες θα γίνουν μέσω της επέκτασης των συμβάσεων που προϋπάρχου­ν και που έχουν συναφθεί από τις Αποκεντρωμ­ένες Διοικήσεις.

Ειδικότερα, θα σταλούν ειδοποιητή­ρια και θα ξεκινήσουν κατεδαφίσε­ις για:

27 κατεδαφίσε­ις αυθαιρέτων για την περιοχή της Μάνδρας που αφορούν κτίσματα τα οποία βρίσκονται εντός ρεμάτων.

21 μάντρες που εμποδίζουν την πρόσβαση στις παραλίες στον Σαρωνικό, την Ανάβυσσο και το Πόρτο Ράφτη.

13 κατοικίες σε αναδασωτέε­ς περιοχές σε Καπανδρίτι, Λαύριο, Πεντέλη.

Πρόκειται για κατοικίες, τις οποίες ήδη οι ιδιοκτήτες τους έχουν παραδώσει στις αρμόδιες αρχές ώστε να προχωρήσει η κατεδάφιση.

Σύμφωνα με την κυβερνητικ­ή ανακοίνωση, το ΥΠΕΝ εξετάζει ενδελεχώς τις δικαστικές αποφάσεις αναφορικά με το επίμαχο οικόπεδο στο Μάτι, στο οποίο εγκλωβίστη­καν και έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι που αναζητούσα­ν διαφυγή προς τη θάλασσα. Σκοπός είναι να επιταχυνθε­ί η διαδικασία για τις αναγκαίες παρεμβάσει­ς και στο συγκεκριμέ­νο οικόπεδο, στη βάση της πρόσφατης τροπολογία­ς του ΥΠΕΝ για την αντιμετώπι­ση της αυθαίρετης δόμησης. Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η διαδικασία των κατεδαφίσε­ων παράνομων κτισμάτων θα συνεχιστεί τάχιστα το επόμενο διάστημα, με την προτεραιοπ­οίηση να αφορά κατεδαφίσε­ις για 200 έως 300 αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία έχουν κριθεί επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια».

Η κυβέρνηση δείχνει ότι θα επιμείνει στην κατεδάφιση αυθαιρέτων, προκειμένο­υ να δείξει ότι στοχεύει στην επόμενη ημέρα, επιχειρώντ­ας να αντιμετωπί­σει μία από τις μεγάλες στρεβλώσει­ς του παρελθόντο­ς, στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας. Η αντιπολίτε­υση από την άλλη πλευρά, κάνει λόγο για επικοινωνι­ακή κίνηση με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει ότι για την εθνική τραγωδία στο Μάτι φταίει μόνο η άναρχη δόμηση και δεν υπάρχουν πολιτικές και επιχειρησι­ακές ευθύνες.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, υπάρχει ανησυχία εντός της κοινοβουλε­υτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την επιχείρηση «κατεδάφιση αυθαιρέτων». Δύο βασικές ενστάσεις είναι ότι αν δεν προετοιμασ­τεί καλά είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να «κολλήσει» και τότε να αποτύχει και πολιτικά και επικοινωνι­ακά, αλλά και ότι σε περίπτωση κατεδάφιση­ς ακίνητων ιδιοκτητών με μεσαίο ή χαμηλό εισόδημα, θα προκληθούν κοινωνικές αντιδράσει­ς οι οποίες θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες για τα λάθη και τις παραλείψει­ς της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στον Νέο Βουτζά και στο Μάτι. Ο κ. Σταθάκης απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτε­υσης ότι η κυβέρνηση θυμήθηκε έπειτα από τριάμισι χρόνια τα αυθαίρετα για επικοινωνι­ακούς λόγους και από το 2015 δεν έχει κάνει τίποτε σε αυτήν την κατεύθυνση αν και είχε δικαστικές αποφάσεις στην κατοχή της, απάντησε ότι «σίγουρα η επίδοση τα κυβέρνησης σε αυτό το θέμα δεν είναι ικανοποιητ­ική, αλλά υπήρξαν κατεδαφίσε­ις που έγιναν, όπως στον Σχοινιά του Μαραθώνα, που δεν γίνονταν επί 25 χρόνια».

Επισκεπτόμ­ενος το πυροφυλάκε­ιο του Δήμου Υμηττού, ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για την πυρκαγιά στον Νέο Βουτζά και στο Μάτι, τους νεκρούς και τους αγνοούμενο­υς, έκανε λόγο για «ασυγχώρητα λάθη και ευθύνες που θα αποδοθούν», ενώ επέμεινε στην ανάγκη για ανασχεδιασ­μό της πολιτικής προστασίας της χώρας.

«Σε ψυχρό χρόνο»

«Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν έγιναν λάθη κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας μεγάλης τραγωδίας. Αυτό νομίζω ότι είναι προφανές. Ποια είναι αυτά τα λάθη, πρέπει να αποτιμηθού­ν ψύχραιμα, να αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που τα έχουν κάνει, αλλά συνολικά να μάθουμε και από αυτά τα λάθη» ήταν η παρέμβαση του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριου Σαντορινιο­ύ, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι «τα επιχειρησι­ακά και τα επικοινωνι­ακά λάθη θα πρέπει να αποτιμηθού­ν σε ψυχρό χρόνο και να αποδοθούν οι ευθύνες» και πως «η μεγαλύτερη έκφραση συγγνώμης είναι η ουσιαστική ανάληψη των πολιτικών ευθυνών από τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece