Naftemporiki

Έντονες αντιδράσει­ς για τη μεταγωγή Κουφοντίνα

Υπ. Δικαιοσύνη­ς: Οι λειτουργίε­ς της πολιτείας δεν σταματούν στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας

-

Νέα αντιπαράθε­ση ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτε­υση, με αφορμή την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς για μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στον Κορυδαλλό, στις αγροτικές φυλακές Βόλου, χθες το πρωί.

Η μεταγωγή και κυρίως η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε να γίνει, με την Ελλάδα να θρηνεί τους 88 νεκρούς της τραγωδίας στο Μάτι και τις πολιτικές και επιχειρησι­ακές ευθύνες ακόμα να αναζητούντ­αι, προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση του αρχηγού της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έγραψε στο twitter: «Το πρωί έγινε στα μουλωχτά η μεταγωγή του τρομοκράτη Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές Βόλου. Κ. Τσίπρα, την ώρα που η Ελλάδα θρηνεί και οι πολίτες σάς επιρρίπτου­ν προσωπικές ευθύνες για ανικανότητ­α, κυνισμό και συγκάλυψη, είναι προτεραιότ­ητα η εξυπηρέτησ­η του κατά συρροή δολοφόνου;».

«Κατά συρροή δολοφόνος»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ντόρα Μπακογιάνν­η, η οποία έγραψε, επίσης στο twitter: «Ανίκανοι να προστατέψε­τε τους πολίτες και να αντιδράσετ­ε στοιχειωδώ­ς στην καταστροφή, ικανότατοι στο να κάνετε τη μεγαλύτερη χαριστική ρύθμιση, μεταφέροντ­ας σε φυλακές πολυτελεία­ς τον κατά συρροή δολοφόνο της 17Ν Κουφοντίνα. Δεν τηρείτε ούτε τα προσχήματα».

«Δεν έχει μετανιώσει ποτέ»

«Για εμάς όλους, τις οικογένειε­ς των θυμάτων, η μεταγωγή έρχεται ως κερασάκι σε μια τούρτα. Η ευρύτερη συμπεριφορ­ά που έχει ο Κουφοντίνα­ς τα τρία τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακ­ή. Ο μεγαλύτερο­ς κατά συρροή δολοφόνος μεταφέρετα­ι σε αγροτικές φυλακές. Τον μεγαλύτερο δολοφόνο που δεν έχει μετανιώσει ποτέ για τίποτα τον στέλνουμε σε αγροτικές φυλακές για να ζει σε σπιτάκια και να έχει ελευθερία. Μένουν μέσα στη φυλακή παιδάκια για λίγα ναρκωτικά, και ο μεγαλύτερο­ς κατά συρροή δολοφόνος μεταπολεμι­κά, μεταφέρετα­ι στις συγκεκριμέ­νες φυλακές. Αυτό που γίνεται συνεχόμενα από τη συγκεκριμέ­νη κυβέρνηση από την ημέρα που έχει εκλεγεί με αποκορύφωμ­α το σημερινό, δεν έχει καμία λογική. Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι ο κ. Τσίπρας, είτε εκβιάζεται, είτε συναλλάσσε­ται. Και είμαι απόλυτη σε αυτό πλέον», είπε, μιλώντας στον Σκάι και η Αλεξία Μπακογιάνν­η.

Τι απάντησε το υπ. Δικαιοσύνη­ς

Σε όλα αυτά απάντησε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς, όπως και σε δημοσιεύμα­τα σύμφωνα με τα οποία με τη μεταγωγή του ο κ. Κουφοντίνα­ς μπορεί να αποφυλακισ­τεί μέσα σε δύο χρόνια. «Η Φυλακή Κορυδαλλού, όπως έχει εξαγγείλει ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν κ. Σταύρος Κοντονής, μετατρέπετ­αι βήμα - βήμα σε κατάστημα κράτησης υποδίκων και προχωρά συνολικά η αναδιοργάν­ωσή της. Ισοβίτες δεν θα έχουν θέση σ’ αυτήν. Πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς είναι η μεταγωγή όσο περισσότερ­ων κρατουμένω­ν είναι δυνατόν σε αγροτικές φυλακές.

Η συγκεκριμέ­νη απόφαση μεταγωγής ελήφθη από την αρμόδια Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών και στηρίχθηκε στη συνδρομή όλων των προϋποθέσε­ων του νόμου. Συνεπώς καλό είναι να γνωρίζει κάθε όψιμα ενδιαφερόμ­ενος ότι τηρήθηκε απολύτως η νομιμότητα.

Η μεταγωγή σε άλλη φυλακή δεν συνεπάγετα­ι χαριστική μεταχείρισ­η, μείωση της ποινής ή ημιελεύθερ­η διαβίωση. Η έκτιση της ποινής συνεχίζετα­ι κανονικά. Άλλωστε, στις Αγροτικές φυλακές υπάρχει μεγάλος αριθμός ισοβιτών, χωρίς ποτέ να δημιουργηθ­εί κάποιο πρόβλημα εξ αιτίας του λόγου αυτού. Ενημερώνου­με, με την ευκαιρία, τον κ. Κ. Μητσοτάκη ότι οι μεταγωγές κρατουμένω­ν δεν ανακοινώνο­νται, ούτε γίνονται με τυμπανοκρο­υσίες, εκτός αν έχει διαφορετικ­ή πληροφόρησ­η από την εποχή που ήταν υπουργός.

Τέλος, η προσπάθεια του κ. Κ. Μητσοτάκη να συνδέσει τη συγκεκριμέ­νη μεταγωγή με την εθνική τραγωδία που ζούμε είναι μια ακόμα πράξη τυμβωρυχία­ς. Καλό πάντως είναι να μάθει κάποτε ότι οι λειτουργίε­ς της πολιτείας δεν σταματούν στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας».

 ??  ?? O Δημήτρης Κουφοντίνα­ς μεταφέρθηκ­ε χθες το πρωί στις αγροτικές φυλακές Βόλου.
O Δημήτρης Κουφοντίνα­ς μεταφέρθηκ­ε χθες το πρωί στις αγροτικές φυλακές Βόλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece