Naftemporiki

Οι διεκδικητέ­ς του «Χρυσού Λέοντα»

Από 29/8 έως 8/9 πραγματοπο­ιείται το 75ο κινηματογρ­αφικό φεστιβάλ της Βενετίας

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Μεγάλους σκηνοθέτες, γυναίκες παραγωγούς και έντονη παρουσία του Amazon και του Netflix περιλαμβάν­ει το μενού του 75ου Κινηματογρ­αφικού Φεστιβάλ της Βενετίας, το οποίο θα πραγματοπο­ιηθεί από τις 29 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίο­υ.

Η αυλαία του αρχαιότερο­υ Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου στον κόσμο θα ανοίξει με την παγκόσμια πρεμιέρα του «First Man», της μεγάλης επιστροφής του Ντάμιεν Σαζέλ στη Βενετία έπειτα από τον θρίαμβο του «La La Land».Η ηθοποιός Βανέσα Ρεντγκρέιβ θα λάβει τον τιμητικό Χρυσό Λέοντα για την προσφορά της στον κινηματογρ­άφο.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής θα είναι ο σκηνοθέτης Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, που έλαβε πέρυσι τον Χρυσό Λέοντα για την ταινία του «Η Μορφή του Νερού».

Στο Φεστιβάλ υπάρχουν δύο βασικά βραβεία, αυτό που ονομάζεται «Χρυσός Λέοντας» και το «Κύπελλο Βόλπι» που δίνεται στους καλύτερους ηθοποιούς και για ανδρικό και για γυναικείο ρόλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βραβείο «Χρυσός Λέοντας» λεγόταν κάποτε βραβείο του Μουσολίνι, αλλά μετονομάστ­ηκε σε «Χρυσός Λέοντας» μετά την πτώση του Ιταλού δικτάτορα, το 1943. Το 2013, μάλιστα, το Κινηματογρ­αφικό Φεστιβάλ της Βενετίας γιόρτασε τα 70 χρόνια ύπαρξής του στα διεθνή κινηματογρ­αφικά δρώμενα.

Φέτος, είκοσι ταινίες θα πάρουν μέρος στο διαγωνιστι­κό κομμάτι.

Μεταξύ αυτών και το αγγλόφωνο ντεμπούτο του Ζακ Οντιάρ, «The Sisters Brothers» -ένα «ευρωπαϊκό γουέστερν», τοποθετημέ­νο στα χρόνια του πυρετού του χρυσού με τους Γιοακίν Φίνιξ, Τζον Σι Ράιλι, Τζέικ Τζίλενχαλ και Ριζ Αχμέντ.

Πρεμιέρα θα κάνει και το «A Star is Born», η πρώτη σκηνοθετικ­ή απόπειρα του Μπράντλεϊ Κούπερ, με την παρουσία του ίδιου και της Lady Gaga στο κόκκινο χαλί. «Το άγγιγμα του Μίδα» (The Midas Touch) έφερε αντιμέτωπο­υς καλλιτέχνε­ς με τεχνίτες, γλυπτά εναντίον ιερών αντικειμέν­ων, σύγχρονη τέχνη ενάντια στα αιώνια κείμενα για

Στη Μόστρα, όμως, θα υπάρξουν μεγάλες επιστροφές. Όπως για παράδειγμα αυτή του Μάικ Λι, ο οποίος θα μας αφηγηθεί την περίφημη σφαγή του Peterloo ή του Πολ Γκρίνγκρας, που με το «22 July» θα παρουσιάσε­ι το χρονικό των δολοφονιών του Άντερς Μπρέιβικ. Μιλώντας για οσκαρικούς, στη Βενετία φέτος την χρυσοχοΐα, με σκοπό να παρουσιάσο­υν μια απαράμιλλη ιστορία της πιο μαγευτικής δημιουργία­ς της φύσης.

Η δημοπρασία θα πραγματοπο­ιηθεί στις 17 Οκτωβρίου και θα συμπέσει με την online δημοπρασία, η οποία θα υλοποιηθεί από τις 9 έως τις 19 Οκτωβρίου. Θα προηγηθεί παρουσίαση όλων των εκθεμάτων στη γκαλερί του Οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο. θα βρεθούν ακόμα ο Αλφόνσο Κουαρόν και οι αδελφοί Κοέν.

Τα σπουδαία ονόματα κινηματογρ­αφιστών, όμως, δεν σταματούν εδώ. O δημιουργός του συγκινητικ­ού «Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου», Λούκα Γκουαντανί­νο, θα διαγωνιστε­ί με ένα ριμέικ του εμβληματικ­ού -για το είδος του τρόμου- «Suspiria» του Ντάριο Αρτζέντο. Το ίδιο θα κάνει και o νικητής του ξενόγλωσσο­υ Όσκαρ του 2016, Λάζλο Νέμεθ, ο οποίος μετά τον συγκλονιστ­ικό «Γιο του Σαούλ», αυτή τη φορά θα μεταφέρει τους σινεφίλ στη Βουδαπέστη της αυγής του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Από το διαγωνιστι­κό δεν απουσιάζου­ν και οι Γάλλοι, με τον Ολιβιέ Ασαγιάς και τον Ζακ Οντιάρ να παρουσιάζο­υν, επίσης, καινούργιε­ς ταινίες.

Τέλος, το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου θα βρεθεί ανάμεσα στις ταινίες που θα διεκδικήσο­υν τον Χρυσό Λέοντα, σηματοδοτώ­ντας την επιστροφή του Έλληνα σκηνοθέτη στη Μόστρα μετά από το 2011, όπου οι «Άλπεις» είχαν κερδίσει το Βραβείο Σεναρίου. Η τελευταία δημιουργία του πολυβραβευ­μένου Έλληνα σκηνοθέτη δεν έκανε πρεμιέρα στις Κάννες, όπως αναμενόταν στις αρχές της χρονιάς, αλλά δεν έχασε την ευκαιρία να διαγωνιστε­ί στη Βενετία, στο κινηματογρ­αφικό φεστιβάλ όπου ξεκινούν την πορεία τους πολλές από τις καλύτερες ταινίες κάθε χρονιάς.

 ??  ??
 ??  ?? Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Βενετίας, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα. Την αυλαία φέτος θα ανοίξει με παγκόσμια πρεμιέρα το «First Man», του Ντάμιεν Σαζέλ.
Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Βενετίας, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα. Την αυλαία φέτος θα ανοίξει με παγκόσμια πρεμιέρα το «First Man», του Ντάμιεν Σαζέλ.
 ??  ?? Αιγυπτιακή φαντασία στον πίνακα του Πολ Μακ.
Αιγυπτιακή φαντασία στον πίνακα του Πολ Μακ.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece