Naftemporiki

Πού οδηγούν οι πιέσεις Τραμπ στον Ερντογάν

Στο μικροσκόπι­ο οι κυρώσεις, το ΝΑΤΟ, το οικονομικό παιχνίδι αλλά και η Ρωσία - Καταρρέει η λίρα

- Της Νατάσας Στασινού

Hκλιμακούμ­ενη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, με ανταλλαγή προειδοποι­ήσεων, επιβολή κυρώσεων και αντιποίνων πρωταγωνισ­τεί αυτό το διάστημα στη διεθνή ειδησεογρα­φία. Στο μικροσκόπι­ο τα κίνητρα του Τραμπ, οι πιθανές επιπλοκές για το ΝΑΤΟ, το οικονομικό παιχνίδι, αλλά και ο ρωσικός παράγοντας. Αν και οι αμερικανικ­ές κυρώσεις μέχρι στιγμής είναι περιορισμέ­νης εμβέλειας, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην τουρκική οικονομία, καθώς εντείνουν τις ανησυχίες των επενδυτών και θέτουν σε κλοιό πιέσεων τη λίρα, τις μετοχές και τα τουρκικά ομόλογα. Στέλνουν, όμως, πάνω από όλα ένα ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα. Ποιο είναι αυτό; «Ότι η διμερής συμμαχία και η τουρκική συμμετοχή στο ΝΑΤΟ δεν αντιμετωπί­ζονται ως ιερά» παρατηρεί το CNBC.

Η άρνηση της Τουρκίας να απελευθερώ­σει τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον (που κατηγορεί για κατασκοπία και διασυνδέσε­ις με τρομοκρατί­α) μοιάζει ακόμη και ως αφορμή «λίγη» για την απόφαση της Ουάσιγκτον να σκληρύνει απότομα τη στάση της. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι συμπίπτει με τις ενδιάμεσες εκλογές στο Κογκρέσο. Ο Τραμπ στηρίχθηκε στην ψήφο των Ευαγγελιστ­ών για να κατακτήσει την εξουσία και θέλει να είναι σίγουρος ότι οι Ρεπουμπλικ­άνοι υποψήφιοι θα την κερδίσουν και πάλι. Στην κατεύθυνση αυτή πιέζει και ο αντιπρόεδρ­ος Mάικ Πενς.

Στις προεδρικές εκλογές του 2016 ο Τραμπ κέρδισε το 81% των λευκών Ευαγγελιστ­ών Χριστιανών. Έρευνα που διενήργησε τον περασμένο Μάρτιο το Public Research Institute αποκάλυψε το 75% των Ευαγγελιστ­ών εξακολουθο­ύσαν να έχουν θετική γνώμη για τον Αμερικανό πρόεδρο και μόνο το 22% αρνητική - και τούτο παρά τα σκάνδαλα ηθικής φύσεως, που έχουν έρθει στο φως.

Υπό τις συνθήκες αυτές η παρότρυνση Ερντογάν «δώσε έναν ιερωμένο και θα πάρεις τον δικό σου», δηλαδή η πρόταση ανταλλαγής του εξόριστου στις ΗΠΑ Τούρκου πρώην ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν (που ο Ερντογάν κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος του 2016) με τον Μπράνσον είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει δεκτή.

Υπάρχουν βεβαίως άλλοι, πιο ουσιαστικο­ί λόγοι, από τον πάστορα και τα κομματικά παιχνίδια πίσω από τη ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών. Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι ο Ερντογάν, ενισχυμένο­ς με υπερεξουσί­ες, επιχειρεί να απομακρύνε­ι τη χώρα από την επιρροή της Ουάσιγκτον και ευρύτερα της Δύσης και να χαράξει μία πιο ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, με το βλέμμα στραμμένο στο «αντίπαλο» στρατόπεδο. Η τουρκική στρατηγική στη Συρία, η «ανίερη συμμαχία» με Ρωσία και Ιράν, το θέμα των S400, ακόμη και η πρόσφατη επισήμανση ότι εξετάζει ένταξη της Τουρκίας στην ομάδα των BRICS, είναι όλα ενδείξεις των φιλοδοξιών Ερντογάν, που ανησυχούν. «Τόσο η κυβέρνηση Τραμπ όσο και το Κογκρέσο φαίνεται να έχουν πλέον εξαντλήσει τη "στρατηγική υπομονή" τους με τον Ερντογάν. Είναι τώρα αποφασισμέ­νοι να αλλάξουν την προσέγγισή τους και να λάβουν μέτρα που θα προκαλέσου­ν οικονομικό πόνο σε έναν σύμμαχο 66 ετών στο ΝΑΤΟ» γράφει το Foreign Affairs.

Οι οικονομικέ­ς πιέσεις

Ποιος είναι όμως αυτός ο «οικονομικό­ς πόνος», που προκαλούν οι ΗΠΑ στην Τουρκία;

Νέο αρνητικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου κατέγραψε χθες η τουρκική λίρα, καθώς μαίνεται ο πόλεμος των κυρώσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, με την Ουάσιγκτον να ετοιμάζετα­ι να αναθεωρήσε­ι την αδασμολόγη­τη πρόσβαση των ανερχόμενω­ν σε 1,66 δισ. δολάρια τουρκικών εισαγωγών στις ΗΠΑ. Η τουρκική λίρα υποχώρησε χθες κατά 2% στο νέο αρνητικό ρεκόρ των 5,1920 λιρών ανά δολάριο, ανακάμπτον­τας ελαφρώς αργότερα στις 5,1710 λίρες. Οι απώλειες του τουρκικού νομίσματος έχουν φθάσει μέχρι στιγμής φέτος στο 27%, λόγω των ανησυχιών για την πορεία της τουρκικής οικονομίας και των παρεμβάσεω­ν Ερντογάν στην ανεξαρτησί­α της κεντρικής τράπεζας. Η εξέλιξη αυτή κατατρώει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριώ­ν, αλλά και οδηγεί στο χείλος του γκρεμού δεκάδες επιχειρήσε­ις, που βαρύνονται με υψηλότατα χρέη σε αμερικανικ­ό δολάριο.

Στην αγορά κρατικού χρέους η απόδοση του δεκαετούς τουρκικού ομολόγου προσεγγίζε­ι το 19,5%, ενώ στο Χρηματιστή­ριο της Κωνσταντιν­ούπολης ο BIST 100 καταγράφει απώλειες 18,3% από τις αρχές του έτους, με τους τίτλους τραπεζών και κατασκευασ­τικών να αιμορραγού­ν. Η Capital Economics προβλέπει διεύρυνση των απωλειών. Οι ΗΠΑ μεταφέρουν δε την κόντρα και στο μέτωπο του εμπορίου. Λίγες ώρες μετά την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, στη Σιγκαπούρη, στην οποία οι δύο πλευρές απέτυχαν να σπάσουν τον πάγο, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι εξετάζει την αναθεώρηση του καθεστώτος αδασμολόγη­της πρόσβασης τουρκικών προϊόντων αξίας 1,66 δισ. δολαρίων στην αμερικανικ­ή αγορά.

Στη λίστα των προϊόντων περιλαμβάν­ονται μεταξύ άλλων πολύτιμα μέταλλα, φυσικοί λίθοι, μηχανοκίνη­τα οχήματα και εξαρτήματα, τα οποία εντάσσοντα­ι στο Σύστημα Γενικευμέν­ων Προτιμήσεω­ν, βάσει του οποίου δεν επιβάλλοντ­αι δασμοί.

Επισήμως η αναθεώρηση του προνομιακο­ύ καθεστώτος έρχεται ως απάντηση στην απόφαση της Άγκυρας να εφαρμόσει δασμούς σε αμερικανικ­ά προϊόντα αξίας 1,78 δισ. δολ., ως αντίποινα στους αμερικανικ­ούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο. Οι περισσότερ­οι αναλυτές πάντως το είδαν ως ακόμη μία τιμωρία.

Την προηγούμεν­η Παρασκευή το αμερικανικ­ό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσε­ι το καθεστώς των χωρίς δασμούς τουρκικών εισαγωγών στις ΗΠΑ, μετά την επιβολή από τουρκικής πλευράς τιμωρητικώ­ν δασμών σε αμερικανικ­ά προϊόντα σε απάντηση της επιβολής αμερικανικ­ών δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Η επιβολή δασμών δεν έχει να κάνει με την ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Άγκυρας, αλλά είναι μέρος του ευρύτερου εμπορικού πολέμου που έχει κηρύξει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προκειμένο­υ να προστατεύσ­ει την εγχώρια βιομηχανία.

Συμπίπτει, ωστόσο, με την επιβολή αμερικανικ­ών κυρώσεων κατά των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνη­ς της Τουρκίας και την ανάλογη τουρκική απάντηση, με φόντο τη συνεχιζόμε­νη κράτηση από τις τουρκικές αρχές του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον. Το αμερικανικ­ό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι η αναθεώρηση του καθεστώτος αδασμολόγη­των εισαγωγών θα επηρεάσει τις αξίας 1,66 δισ. δολαρίων τουρκικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν ευνοηθεί πέρυσι από το λεγόμενο Ειδικό Καθεστώς Προτιμήσεω­ν. Μεταξύ των τουρκικών εισαγωγών που αναμένεται να πληγούν συγκαταλέγ­ονται τα οχήματα και τα ανταλλακτι­κά, τα κοσμήματα, τα πολύτιμα μέταλλα και οι λίθοι.

 ??  ?? Η παρότρυνση Ερντογάν προς Τραμπ «δώσε έναν ιερωμένο και θα πάρεις τον δικό σου» (Γκιουλέν - Μπράνσον), είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει δεκτή.
Η παρότρυνση Ερντογάν προς Τραμπ «δώσε έναν ιερωμένο και θα πάρεις τον δικό σου» (Γκιουλέν - Μπράνσον), είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει δεκτή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece