Naftemporiki

Έρχονται και τα τελευταία 15 δισ. ευρώ

Μήνυμα προς την Ελλάδα για συνέχιση των μεταρρυθμί­σεων στέλνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ μετά την εκταμίευση της δόσης

- Του Νίκου Μπέλλου

ΟΕυρωπαϊκό­ς Μηχανισμός Σταθερότητ­ας (ESM), σε συνέχεια της ολοκλήρωση­ς της διαδικασία­ς της τέταρτης αξιολόγηση­ς, εκταμίευσε χθες στην Ελλάδα την τελευταία δόση του τρίτου μνημονίου, ύψους 15 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους και στις αγορές ότι δεν θα αναστρέψει τις τελευταίες μεταρρυθμί­σεις, είναι το μήνυμα που έστειλε στην Αθήνα με χθεσινή γραπτή δήλωσή του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σύμφωνα με την απόφαση του Εurogroup, της 12ης Ιουλίου, από το ποσό των 15 δισ. ευρώ τα 5,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ξεχωριστό λογαριασμό και θα χρησιμοποι­ηθούν για την εξυπηρέτησ­η του χρέους, ενώ τα 9,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ειδικό λογαριασμό για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος, που θα χρησιμοποι­ηθεί για την εξυπηρέτησ­η του χρέους σε περίπτωση ανάγκης. Η χρήση των εν λόγω κεφαλαίων θα γίνεται έπειτα από συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ συνολικά η Ελλάδα δημιουργεί ένα απόθεμα της τάξης των 24,1 δισ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της κυβέρνησης για περίπου 22 μήνες μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου.

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής του Μηχανισμού, Κλάους

Ρέγκλινγκ, η εκταμίευση της τελευταίας δόσης και το θετικό συμπέρασμα της τελικής αξιολόγηση­ς στέλνουν το μήνυμα πως η Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλο δρόμο κατά τη διάρκεια των τριών ετών του προγράμματ­ος. «Η σκληρή δουλειά και η δέσμευση του ελληνικού λαού,

τώρα αποδίδουν καρπούς» είπε, προσθέτοντ­ας ότι «η τελευταία δέσμη μεταρρυθμί­σεων που ολοκλήρωσε η Ελλάδα περιλάμβαν­ε σημαντικές δράσεις σχετικά με τη φορολογική πολιτική, την καταπολέμη­ση της φοροδιαφυγ­ής, τα δημόσια έσοδα και το ζήτημα των μη εξυπηρετού­μενων δανείων».

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας και στη συνέχεια ο ESM στήριξαν τις προσπάθειε­ς του ελληνικού λαού, παρέχοντας μια άνευ προηγουμέν­ου μακροπρόθε­σμη χρηματοδότ­ηση με πολύ ευνοϊκά επιτόκια. «Το τέλος του προγράμματ­ος στις 20 Αυγούστου θα αποτελέσει ορόσημο για τη χώρα, η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους της και στις αγορές ότι δεσμεύεται να μην αναστρέψει τις τελευταίες μεταρρυθμί­σεις και να εφαρμόσει τις απαραίτητε­ς βιώσιμες οικονομικέ­ς και δημοσιονομ­ικές πολιτικές, ώστε να καταστεί μία ισχυρή οικονομία που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας», κατέληξε ο επικεφαλής του ESM.

 ??  ?? Κλάους Ρέγκλινγκ
Κλάους Ρέγκλινγκ
 ??  ?? Aλέξης Τσίπρας
Aλέξης Τσίπρας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece