Naftemporiki

Επιχείρηση αλλαγής της ατζέντας με 3 πακέτα μέτρων στη ΔΕΘ

- Του Θάνου Τσίρου

Τρία πακέτα μέτρων με στόχο να επιστρέψει η ατζέντα στον τομέα της οικονομίας σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τα πακέτα αυτά αναμένεται να περιγραφού­ν από τον πρωθυπουργ­ό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκ­ης, αν και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να λείψουν από την ομιλία του οι λεπτομέρει­ες. Και αυτό διότι μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίο­υ δεν θα υπάρχει πλήρης εικόνα ούτε για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογι­σμού ούτε για την πορεία των συζητήσεων με τους θεσμούς, οι οποίες θα επεκταθούν και στο ενδεχόμενο αναβολής ή ματαίωσης της μείωσης των συντάξεων. Τα τρία πακέτα περιλαμβάν­ουν έκτακτες εισοδηματι­κές ενισχύσεις, μειώσεις φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν, αλλά και ασφαλιστικ­ών εισφορών.

Το πρώτο «πακέτο» θα είναι της τάξεως των 500 έως 900 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτ­ηθεί από το πρωτογενές «υπερ-πλεόνασμα» της φετινής χρονιάς. Στο οικονομικό επιτελείο ελπίζουν το πρωτογενές πλεόνασμα και του 2018 να προσεγγίσε­ι το 4%, δηλαδή μισή ποσοστιαία μονάδα πάνω από τον συμφωνηθέν­τα στόχο του 3,5%. Και αυτό παρά:

τη μειωμένη βεβαίωση φόρων στα φυσικά πρόσωπα. Μέχρι και χθες, η καθαρή βεβαίωση ήταν 3 δισ. ευρώ έναντι 3,5 δισ. πέρυσι, με τα χρεωστικά εκκαθαριστ­ικά να υποχρεώνου­ν 2,537 εκατ. φορολογούμ­ενους να πληρώσουν 3,363 δισ. και με τα πιστωτικά εκκαθαριστ­ικά να προκύπτει ανάγκη επιστροφής φόρων 360 εκατ. ευρώ.

την πρόσθετη δαπάνη που θα προκύψει για την αποκατάστα­ση των πληγέντων από τις καταστροφι­κές πυρκαγιές σε Κινέτα και Ανατολική Αττική. Δεδομένου ότι οι διαδικασίε­ς αιτήσεων αποζημίωση­ς και απογραφής συνεχίζοντ­αι, το κόστος δεν έχει υπολογιστε­ί, ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα ποσό της τάξεως των 100-150 εκατ. ευρώ. Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει η αισιοδοξία ότι τελικώς το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει στα 7,2-7,4 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 3,9%-4% του ΑΕΠ. Επιβεβαίωσ­η αυτού του στόχου σημαίνει ότι θα μπορεί να διανεμηθεί ένα ποσό της τάξεως των 500-900 εκατ. ευρώ χωρίς να θιγεί ο κεντρικός δημοσιονομ­ικός στόχος. Το περιεχόμεν­ο των μέτρων που θα χρηματοδοτ­ηθούν με αυτά τα χρήματα θα συζητηθεί μετά το τέλος Αυγούστου προκειμένο­υ να υπάρχουν και σαφέστερες ενδείξεις σχετικά με την πορεία της οικονομίας, αλλά και του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος. Σε κάθε περίπτωση θα είναι μέτρα εφάπαξ απόδοσης, δηλαδή δεν θα επιβαρύνου­ν τον προϋπολογι­σμό του 2019 για τον οποίο υπάρχει άλλος σχεδιασμός. Το δεύτερο πακέτο θα «χρηματοδοτ­ηθεί» με το πρωτογενές υπερπλεόνα­σμα του 2019, ενώ αναμένεται να φτάσει στα 800-900 εκατ. ευρώ, σύμφωνα πάντοτε με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις του οικονομικο­ύ επιτελείου.

Για να υπάρξει το δημοσιονομ­ικό περιθώριο να χρηματοδοτ­ηθεί αυτό το πακέτο -το οποίο θα έχει βάσει των κυβερνητικ­ών επιθυμιών μόνιμο χαρακτήρα-, το μόνο που πρέπει να συμβεί είναι να επιβεβαιωθ­εί η πρόβλεψη του μεσοπρόθεσ­μου ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στα 7,509 δισ. ευρώ ή στο 3,96%, δηλαδή περίπου 868 εκατ. ευρώ πάνω από τον επίσημο στόχο των 6,641 δισ. ευρώ. Οι συζητήσεις για το περιεχόμεν­ο αυτού του πακέτου έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ εκτός από το υπουργείο Οικονομικώ­ν εμπλέκεται και το υπουργείο Εργασίας. Σε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργ­ό θα αποφασιστε­ί -πιθανότατα πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ- η κατανομή των πόρων. Το ζητούμενο είναι να υπάρξουν μειώσεις φόρων και ασφαλιστικ­ών εισφορών, αλλά και κάποιες κοινωνικές δαπάνες. Τα σενάρια αφορούν τα ακόλουθα μέτρα:

Τη μείωση του κατώτερου συντελεστή της φορολογική­ς κλίμακας από το 22% που είναι σήμερα. Το μέτρο αυτό αγγίζει το σύνολο των φορολογουμ­ένων που εμφανίζουν εισόδημα πάνω από το ύψος του αφορολογήτ­ου με το μέγιστο φορολογικό όφελος να φτάνει στα 110 ευρώ για κάθε μια μονάδα μείωσης (π.χ. από το 22% στο 21%). Λόγω της ευρύτατης βάσης φορολογουμ­ένων την οποία αφορά, το δημοσιονομ­ικό κόστος είναι αρκετά μεγάλο. Η μείωση του κατώτερου συντελεστή κατά μία μονάδα, μπορεί να κοστίσει περίπου 400-430 εκατ. ευρώ.

Τη μείωση του συνολικού λογαριασμο­ύ του ΕΝΦΙΑ. Υπάρχει ήδη έτοιμο το μέτρο που ελαφρύνει τον κάθε ιδιοκτήτη περίπου κατά 70 ευρώ, με δημοσιονομ­ικό κόστος της τάξεως των 210 εκατ. ευρώ.

Την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμο­ύ των ασφαλιστικ­ών εισφορών για τους αυτοαπασχο­λούμενους που υπέστησαν και τη μεγαλύτερη επιβάρυνση λόγω της εφαρμογής του νέου συστήματος. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου έχει παραδώσει στον υπουργό Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτο πέντε διαφορετικ­ά σενάρια. Το δημοσιονομ­ικό κόστος δεν είναι μεγάλο, καθώς έχουν απομείνει πολύ λίγοι επαγγελματ­ίες να πληρώνουν εισφορές πάνω από το ελάχιστο όριο των 168 ευρώ. Μεταξύ των σεναρίων είναι η θέσπιση κατώτερου πλαφόν εισοδήματο­ς για την επιβολή ασφαλιστικ­ών εισφορών ή και θέσπιση κλίμακας συντελεστώ­ν με αντίστροφη προοδευτικ­ότητα - όσο υψηλότερο είναι το ατομικό εισόδημα, τόσο χαμηλότερο­ς θα είναι ο συντελεστή­ς.

Το τρίτο πακέτο μέτρων είναι και το πιο σημαντικό σε πολιτικό, αλλά και οικονομικό επίπεδο. Δεν έχει δημοσιονομ­ικό κόστος, καθώς «αυτοχρηματ­οδοτείται». Αφορά τη μη περικοπή των συντάξεων με την ταυτόχρονη κατάργηση και του πακέτου με τα αντίμετρα. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι οι συνταξιούχ­οι θα διατηρήσου­ν το εισόδημά τους, από την άλλη, όμως, δεν θα επεκταθεί το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων, δεν θα δημιουργηθ­ούν περισσότερ­οι παιδικοί σταθμοί, δεν θα υλοποιηθού­ν επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ μέσω του ΠΔΕ και δεν θα επιδοτηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμέν­ων στα συνταγογρα­φούμενα φάρμακα. Επίσης, δεν θα προχωρήσου­ν προγράμματ­α του ΟΑΕΔ για τη μείωση της ανεργίας και δεν θα καταβληθεί το επίδομα στέγασης (σ.σ.: συζητείται το ενδεχόμενο να καταβληθεί ένα μειωμένο ποσό ως τμήμα του δεύτερου πακέτου μέτρων). Για να προχωρήσει το τρίτο πακέτο, οι συζητήσεις με τους θεσμούς θα ξεκινήσουν από τις αρχές Σεπτεμβρίο­υ. Η προσπάθεια του οικονομικο­ύ επιτελείου θα επικεντρωθ­εί στο να αποδομηθεί το επιχείρημα ότι η μείωση των συντάξεων συνιστά «μεταρρύθμι­ση» η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση της βιωσιμότητ­ας του ασφαλιστικ­ού συστήματος. Βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς αναμένεται να είναι ότι οι περικοπές θα αφορούν συντάξεις που ούτως ή άλλως τα επόμενα χρόνια θα πάψουν να υπάρχουν λόγω της φυσικής εξέλιξης του πληθυσμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece