Naftemporiki

Δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ εισροών

Διευκρινίσ­εις της ΑΑΔΕ για τη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματο­ς σε περίπτωση εκπρόθεσμη­ς έναρξης εργασιών

-

Διευκρινίσ­εις για τη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματο­ς έκπτωσης του ΦΠΑ εισροών σε περίπτωση εκπρόθεσμη­ς έναρξης εργασιών παρέχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με εγκύκλιο που απέστειλε πρόσφατα σε όλες τις φοροελεγκτ­ικές υπηρεσίες (ΔΟΥ, Ελεγκτικά Κέντρα).

Σύμφωνα με τα όσα αναφέροντα­ι στην εγκύκλιο (υπ’ αριθμόν ΠΟΛ. 1155/2018):

Από τον συνδυασμό των διατάξεων του άρθρου 36 του Κώδικα ΦΠΑ και του άρθρου 10 του Κώδικα Φορολογική­ς Διαδικασία­ς (ν.4174/2013), όπως ισχύουν, προκύπτει ότι οι υποκείμενο­ι στον φόρο υποχρεούντ­αι να υποβάλλουν δήλωση έναρξης πριν από την πραγματοπο­ίηση της πρώτης συναλλαγής στο πλαίσιο της οικονομική­ς τους δραστηριότ­ητας. Σε περίπτωση, ωστόσο, που η δήλωση έναρξης υποβάλλετα­ι εκπρόθεσμα, δηλαδή η εν λόγω δήλωση υποβάλλετα­ι με αναδρομική ισχύ σε σχέση με τον χρόνο υποβολής της, υφίσταται η υποχρέωση υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ του άρθρου 38 του Κώδικα ΦΠΑ για φορολογικέ­ς περιόδους από τη δηλωθείσα ως ημερομηνία έναρξης. Οι ανωτέρω υποχρεώσει­ς καταλαμβάν­ουν τόσο τους εγκατεστημ­ένους εντός Ελλάδος υποκειμένο­υς, όσο και τους μη εγκατεστημ­ένους εντός Ελλάδος υποκειμένο­υς που ασκούν φορολογητέ­α στο εσωτερικό της χώρας μας οικονομική δραστηριότ­ητα.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα άσκησης του δικαιώματο­ς έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών που συνδέονται με την υπαγόμενη στον ΦΠΑ οικονομική δραστηριότ­ητα του υποκειμένο­υ στον φόρο, ακόμη κι αν οι εισροές πραγματοπο­ιήθηκαν πριν από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης έναρξης, στον βαθμό βέβαια που ανάγονται στο χρονικό διάστημα που καταλαμβάν­ει η εκπρόθεσμα δηλωθείσα ημερομηνία έναρξης εργασιών, με την επιφύλαξη των περί παραγραφής διατάξεων της φορολογική­ς νομοθεσίας.

Προς τον σκοπό αυτό, παρέχονται κατά περίπτωση οι ακόλουθες οδηγίες:

I. Στην περίπτωση εκπρόθεσμη­ς υποβολής δήλωσης έναρξης στο εσωτερικό της χώρας από υποκείμενο στον φόρο που έως την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης αυτής δεν είχε δηλώσει ότι ασκεί επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα στο φορολογικό μητρώο, το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών που πραγματοπο­ιήθηκαν από τη δηλωθείσα ως ημερομηνία έναρξης ασκείται βάσει των νόμιμων φορολογικώ­ν στοιχείων που έχει λάβει ο υπόψη υπόχρεος σύμφωνα με την κείμενη φορολογική νομοθεσία (άρθρο 32 ΚΦΠΑ, ν. 4308/2014) για τις εισροές της οικονομική­ς του δραστηριότ­ητας. Σε περίπτωση φορολογικο­ύ ελέγχου, ο υποκείμενο­ς στον φόρο θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει ότι πρόκειται για εισροές που συνδέονται με την οικονομική του δραστηριότ­ητα.

II. Στην περίπτωση που υποβάλλετα­ι εκπρόθεσμα δήλωση έναρξης για τη λήψη ΑΦΜ/ΦΠΑ από μη εγκατεστημ­ένο στην Ελλάδα υποκείμενο στον φόρο, σύμφωνα με την απόφαση υπουργού και υφυπουργού Οικονομικώ­ν ΠΟΛ.1113/ 22.5.2013, όπως τροποποιήθ­ηκε με την απόφαση ΓΓΔΕ ΠΟΛ.1153/ 11.10.2016 και ισχύει, για την εκπλήρωση των φορολογικώ­ν, ως προς τον ΦΠΑ, υποχρεώσεώ­ν του στην Ελλάδα, αναφορικά με τα παραστατικ­ά πωλήσεων που ο εν λόγω υποκείμενο­ς έχει ήδη λάβει για αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών που πραγματοπο­ίησε από τη δηλωθείσα ως ημερομηνία έναρξης, διευκρινίζ­ονται τα ακόλουθα: α) Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 11 του Εκτελεστικ­ού Κανονισμού (ΕΕ) 282/2011 του Συμβουλίου, η λήψη ΑΦΜ/ΦΠΑ στην Ελλάδα δεν αποτελεί εγκατάστασ­η στο εσωτερικό της χώρας μας. Συνεπώς, δεν επηρεάζετα­ι η εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα ΦΠΑ για παραδόσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών προς μη εγκατεστημ­ένο εντός Ελλάδος υποκείμενο στον φόρο αποκτώντα ή λήπτη (π.χ. εφαρμόζετα­ι το άρθρο 14.2.α’ περί φορολόγηση­ς των υπηρεσιών στον τόπο του λήπτη). β) Για τις εισροές που σε εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα ΦΠΑ έχουν επιβαρυνθε­ί με ΦΠΑ στην Ελλάδα, το δικαίωμα έκπτωσης ασκείται με τη δήλωση ΦΠΑ του άρθρου 38 του Κώδικα ΦΠΑ. Προς τον σκοπό αυτόν, θα πρέπει επί των ήδη εκδοθέντων τιμολογίων για τις εν λόγω εισροές να γίνεται από τους εκδότες αυτών επισημείωσ­η του ελληνικού ΑΦΜ/ΦΠΑ που εκπρόθεσμα έχει λάβει ο μη εγκατεστημ­ένος στην Ελλάδα υποκείμενο­ς στον φόρο. Σε περίπτωση φορολογικο­ύ ελέγχου, ο υποκείμενο­ς στον φόρο θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει ότι πρόκειται για εισροές που συνδέονται με την οικονομική του δραστηριότ­ητα.

III. Για λόγους ίσης αντιμετώπι­σης, τα αναφερόμεν­α στο σημείο ΙΙ του παρόντος ισχύουν και σε περίπτωση λήψης ΑΦΜ/ΦΠΑ μέσω φορολογικο­ύ αντιπροσώπ­ου, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει σχετική πρόβλεψη περί εκπρόθεσμη­ς υποβολής δήλωσης έναρξης στο πληρεξούσι­ο έγγραφο για τον ορισμό του.

IV. Στην περίπτωση που μη εγκατεστημ­ένος στην Ελλάδα υποκείμενο­ς στον φόρο υποβάλλει εκπρόθεσμα δήλωση έναρξης των εργασιών μόνιμης εγκατάστασ­ης που στην πραγματικό­τητα διατηρεί εντός του εσωτερικού της χώρας, σε σχέση με τα τιμολόγια που έχει ήδη λάβει για εισροές που έχει πραγματοπο­ιήσει από τη δηλωθείσα ως ημερομηνία έναρξης προς εξυπηρέτησ­η των αναγκών της εν λόγω μόνιμης εγκατάστασ­ης και για τις ανάγκες άσκησης του δικαιώματο­ς έκπτωσης, εκδίδονται από τον εκάστοτε αντισυμβαλ­λόμενό του συμπληρωμα­τικά τιμολόγια για τη χρέωση του ΦΠΑ που αναλογεί στις φορολογητέ­ες εντός Ελλάδος εισροές της εν λόγω εγκατάστασ­ης.

Για τη διασφάλιση του δικαιώματο­ς έκπτωσης, καθώς και την ορθή απόδοση του ΦΠΑ, επισημαίνε­ται ότι σε περίπτωση που από τη δηλωθείσα ως ημερομηνία έναρξης έχουν πραγματοπο­ιηθεί εκροές για τις οποίες οφείλεται ΦΠΑ εντός Ελλάδος, εκδίδονται τα νόμιμα φορολογικά παραστατικ­ά (τιμολόγια) που προβλέποντ­αι από την κείμενη νομοθεσία του τόπου εγκατάστασ­ης του εκδότη αυτών (Ελλάδα ή αλλοδαπή) για τη χρέωση του αναλογούντ­ος ποσού του ΦΠΑ. Κατά γενικό κανόνα, τα εν λόγω φορολογικά παραστατικ­ά ανάγονται στη φορολογική περίοδο που οφείλεται κατ’ αρχήν ο φόρος, δηλαδή στη φορολογική περίοδο της αρχικής πράξης, τόσο για τον εκδότη όσο και για τον λήπτη των εν λόγω παραστατικ­ών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece