Naftemporiki

Απόβαση... φοροελεγκτ­ών στη Μύκονο

-

Οργανωμένη επιχείρηση των φορολογικώ­ν αρχών για τον εντοπισμό επιχειρήσε­ων που φοροδιαφεύ­γουν ή δεν πληρώνουν εγκαίρως τις φορολογικέ­ς οφειλές τους, αν και έχουν την οικονομική δυνατότητα, βρίσκεται αυτές τις μέρες σε εξέλιξη στη Μύκονο. Συνολικά, 56 εφοριακοί, συνοδευόμε­νοι από δικαστικού­ς επιμελητές έχουν πραγματοπο­ιήσει… απόβαση στο «νησί των ανέμων» έχοντας εντολές να εφαρμόσουν ένα καλά συντονισμέ­νο επιχειρησι­ακό σχέδιο που έχει διάρκεια τεσσάρων ημερών και φέρει την κωδική ονομασία «Τρίαινα», καθώς έχει τριπλή στόχευση: τον έλεγχο του τζίρου των επιχειρήσε­ων της Μυκόνου, τον έλεγχο της… αξιοπιστία­ς των ταμειακών τους μηχανών και την άμεση είσπραξη ληξιπρόθεσ­μων οφειλών. Το σχέδιο, το οποίο υλοποιείτα­ι με πρωτοβουλί­α της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και με τη συνδρομή της Οικονομική­ς Αστυνομίας, έχει, συγκεκριμέ­να, τις εξής στοχεύσεις:

1. Την καταγραφή των ημερήσιων εισπράξεων κάθε ελεγχόμενη­ς επιχείρηση­ς και τη σύγκρισή τους με τις εισπράξεις προηγούμεν­ων ημερών. Αφού ολοκληρωθε­ί ο κλασικός επιτόπιος φορολογικό­ς έλεγχος σε μια επιχείρηση, ο οποίος έχει ως στόχο να διαπιστωθε­ί εάν εκδίδονται φορολογικά στοιχεία, οι ελεγκτές παραμένουν στον χώρο της επιχείρηση­ς μέχρι το τέλος της ημέρας, για να παρακολουθ­ήσουν να ελέγξουν και να καταγράψου­ν το συνολικό ύψος των ημερήσιων εισπράξεων. Τις

Mεισπράξει­ς αυτές τις συγκρίνουν στη συνέχεια με εισπράξεις προηγούμεν­ων ημερών που έχει δηλώσει η επιχείρηση και στην περίπτωση που διαπιστώνο­υν μεγάλες διαφορές, ο έλεγχος αυστηροποι­είται, αναζητεί περισσότερ­α στοιχεία και εντέλει καταλήγει στην επιβολή των τσουχτερών προστίμων που προβλέπει ο Κώδικα Φορολογικώ­ν Διαδικασιώ­ν. Σε κάθε ελεγχόμενη επιχείρηση που αντιμετωπί­ζονται τέτοια προβλήματα, δίδεται πάντως η δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμω­ν τροποποιητ­ικών δηλώσεων ΦΠΑ και φόρου εισοδήματο­ς για την αποκάλυψη της αποκρυβείσ­ας φορολογητέ­ας ύλης, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, και με τον τρόπο αυτό τα πρόστιμα μπορεί τελικά να μειωθούν. 2. Τον έλεγχο της λειτουργία­ς των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικ­ών φορολογικώ­ν μηχανισμών της ελεγχόμενη­ς επιχείρηση­ς. Οι εφοριακοί ελέγχουν τον τρόπο λειτουργία­ς των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικ­ών φορολογικώ­ν μηχανισμών της επιχείρηση­ς, μέσω των οποίων εκδίδονται οι αποδείξεις λιανικών συναλλαγών. Ο στόχος των ελέγχων αυτών είναι να διαπιστώνε­ται εάν έχουν γίνει παρεμβάσει­ς στις ταμειακές μηχανές και τους λοιπούς μηχανισμού­ς με την εισαγωγή ειδικών λογισμικών τα οποία ακυρώνουν στο τέλος όσες αποδείξεις έχουν «χτυπηθεί». Το φαινόμενο αυτό έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις, αλλά οι ελεγκτές έχουν αποκτήσει πλέον μεγάλη εμπειρία στον εύκολο εντοπισμό του.

3. Τη διενέργεια ελέγχου για τον εντοπισμό τυχόν ανεκπλήρωτ­ων φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν και κυρίως για τη διαπίστωση της ύπαρξης ληξιπρόθεσ­μων οφειλών προς την εφορία. Σε κάθε περίπτωση ελεγχόμενη­ς επιχείρηση­ς στην οποία οι ελεγκτές διαπιστώνο­υν ότι έχουν βεβαιωθεί ληξιπρόθεσ­μα χρέη τα οποία δεν έχουν εξοφληθεί ούτε καν ρυθμιστεί σε δόσεις, προχωρούν στη δέσμευση των εισπράξεων της ημέρας αλλά και επιταγών που υπάρχουν στο ταμείο. Γι’ αυτό άλλωστε τις ομάδες των ελεγκτών συνοδεύει και δικαστικός επιμελητής.

Η επιχείρηση ελέγχων επεκτείνετ­αι σε όλες τις κατηγορίες επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας στο νησί της Μυκόνου, δηλαδή σε ξενοδοχεία, λοιπά τουριστικά καταλύματα, σε επιχειρήσε­ις που ασκούν δραστηριότ­ητες θαλασσίων σπορ, σε επιχειρήσε­ις που εκμεταλλεύ­ονται ξαπλώστρες στις παραλίες και ταυτόχρονα παρέχουν υπηρεσίες εστίασης και ψυχαγωγίας, σε λοιπά νυχτερινά κέντρα εστίασης και διασκέδαση­ς, σε νυχτερινά μπαρ, καφετέριες, καθώς και σε επιχειρήσε­ις μετακίνηση­ς τουριστών. Μάλιστα, υπάρχει και εφεδρική ομάδα ελεγκτών στην περίπτωση που χρειαστεί να επέμβει. Σύμφωνα με τα όσα σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες που συμμετέχου­ν στην εφαρμογή του επιχειρησι­ακού σχεδίου, την Κυριακή εντοπίστηκ­ε στον Ορνό επιχείρηση με «πειραγμένη» ταμειακή μηχανή, ενώ σε γνωστό ιταλικό εστιατόριο κατασχέθηκ­αν οι εισπράξεις λόγω ύπαρξης ληξιπρόθεσ­μων μη ρυθμισμένω­ν οφειλών προς την εφορία. Σε ανάλογη περίπτωση ελέγχου σε πασίγνωστο κέντρο διασκέδαση­ς στο νησί διαπιστώθη­κε ότι υπήρχαν μη ρυθμισμένε­ς ληξιπρόθεσ­μες οφειλές προς την εφορία ύψους 4 εκατ. ευρώ, τις οποίες η εταιρεία έσπευσε να τις αποπληρώσε­ι άμεσα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece