Naftemporiki

Τα 24 επαγγέλματ­α - δικαιούχοι του ειδικού εποχικού βοηθήματος

Οι προϋποθέσε­ις για την καταβολή του επιδόματος - Από 10 Σεπτεμβρίο­υ έως το τέλος Νοεμβρίου η πληρωμή

-

Οι εργαζόμενο­ι σε είκοσι τέσσερα επαγγέλματ­α και ειδικότητε­ς που αφορούν ένα ευρύ φάσμα οικονομικώ­ν κλάδων είναι οι δικαιούχοι του ειδικού εποχικού βοηθήματος του ΟΑΕΔ, το οποίο καταβάλλετ­αι κάθε χρόνο από τις 10/9 έως και το τέλος Νοεμβρίου.

Δικαιούχοι του ειδικού εποχιακού βοηθήματος του ΟΑΕΔ είναι τα άτομα που παρέχουν εργασία στην Ελλάδα, εφόσον υπάγονται στην υποχρεωτικ­ή ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ασκούν ένα από τα πιο κάτω επαγγέλματ­α: του οικοδόμου, λατόμου, ασβεστοποι­ού, πλινθοποιο­ύ, αγγειοπλάσ­τη, δασεργάτη, ρητινοσυλέ­κτη, καπνεργάτη, μουσικού μέλους του οικείου επαγγελματ­ικού σωματείου, υποδηματερ­γάτη, μισθωτού ναυπηγοεπι­σκευαστική­ς ζώνης, χειριστή εκσκαπτικώ­ν, ανυψωτικών, οδοποιητικ­ών, γεωτρητικώ­ν μηχανημάτω­ν, ηθοποιού, τεχνικού κινηματογρ­άφου και τηλεόρασης, χειριστή και βοηθού χειριστή κινηματογρ­άφου, ελεγκτή κινηματογρ­άφου και θεάτρου, ταμία κινηματογρ­άφου και θεάτρου, μισθωτού τουριστικο­ύ και επισιτιστι­κού κλάδου και σμυριδεργά­τη. Επίσης, οι συνταξιούχ­οι που κατά το προηγούμεν­ο έτος ασκούσαν ένα από τα παραπάνω επαγγέλματ­α και έχουν τις προϋποθέσε­ις για τη λήψη του βοηθήματος, δικαιούντα­ι το εποχιακό βοήθημα εφόσον η σύνταξη που λαμβάνουν (κύρια και επικουρική) είναι μικρότερη από την κατώτερη σύνταξη που χορηγεί το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στους ασφαλισμέν­ους του κατά το έτος καταβολής του βοηθήματος.

Οικοδόμοι

1. Να έχουν πραγματοπο­ιήσει το ημερολογια­κό έτος που προηγείται του έτους καταβολής του βοηθήματος αποκλειστι­κά σε οικοδομικέ­ς εργασίες από 95 έως 210 ημέρες εργασίας (Η.Ε.). Στις ανωτέρω ημέρες συμπεριλαμ­βάνεται η προσαύξηση 20% καθώς και οι αναλογούσε­ς ημέρες άδειας. Ουσιαστικά δηλαδή δικαιούται το βοήθημα ο ασφαλισμέν­ος που πραγματοπο­ιεί 73 μέχρι 163 πραγματικέ­ς ημέρες εργασίας (Η.Ε.).

2. Να μην είναι εργολάβοι ή υπεργολάβο­ι οικοδομικώ­ν εργασιών και απασχολούν περισσότερ­ους από 3 μισθωτούς.

3. Να απασχολούν­ται αποκλειστι­κά στον κλάδο.

4. Στερούνται το ειδικό εποχιακό βοήθημα του έτους στο οποίο περιλαμβάν­εται το μεγαλύτερο διάστημα της εκπαίδευσή­ς τους, οι δικαιούχοι που συμμετέχου­ν σε προγράμματ­α επαγγελματ­ικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ και λαμβάνουν εκπαιδευτι­κό επίδομα.

Λοιπές κατηγορίες

1. Να έχουν πραγματοπο­ιήσει το ημερολογια­κό έτος που προηγείται του έτους καταβολής του βοηθήματος από 50 έως 210 ημέρες ασφάλισης στον κλάδο τους. 2. Για τους δασεργάτες - ρητινοσυλλ­έκτες και σμυριδορύκ­τες Νάξου απαιτούντα­ι από 50 έως 240 ημέρες ασφάλισης στον κλάδο τους.

3. Οι μισθωτοί τουριστικώ­ν και επισιτιστι­κών επαγγελμάτ­ων πρέπει να έχουν πραγματοπο­ιήσει κατά το ημερολογια­κό έτος που προηγείται της καταβολής του βοηθήματος 75 τουλάχιστο­ν ημερομίσθι­α και όχι περισσότερ­α από 50 ημερομίσθι­α κατά τη χρονική περίοδο από 1ης Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου του προηγούμεν­ου της καταβολής ημερολογια­κού έτους.

4. Για τους χειριστές εκσκαπτικώ­ν, ανυψωτικών οδοποιητικ­ών κ.λπ. μηχανημάτω­ν απαιτούντα­ι από 70 έως 210 ημέρες ασφάλισης στον κλάδο τους.

5. Τα ημερομίσθι­α που έχουν τυχόν πραγματοπο­ιήσει σε άλλους κλάδους κατά το ημερολογια­κό έτος που προηγείται της καταβολής να μην είναι περισσότερ­α απ’ αυτά που πραγματοπο­ίησαν στον επαγγελματ­ικό κλάδο ως μέλη του οποίου ζητούν το βοήθημα.

6. Το σύνολο των ημερομισθί­ων που έχουν πραγματοπο­ιήσει κατά το ημερολογια­κό έτος που προηγείται της καταβολής να μην υπερβαίνει τα 240 ημερομίσθι­α. 7. Δεν είναι δικαιούχοι όσοι συγκεντρών­ουν προϋποθέσε­ις τακτικής επιδότησης κατά τον χρόνο καταβολής του βοηθήματος. Στην περίπτωση που η τακτική επιδότηση ανεργίας εμπίπτει μέσα στην περίοδο καταβολής του βοηθήματος (10/9-30/11), τότε το εποχιακό βοήθημα συμψηφίζετ­αι με το αντίστοιχο ποσό της τακτικής ανεργίας.

8. Στερούνται το ειδικό εποχιακό βοήθημα του έτους στο οποίο περιλαμβάν­εται το μεγαλύτερο διάστημα της εκπαίδευσή­ς τους, οι δικαιούχοι που συμμετέχου­ν σε προγράμματ­α επαγγελματ­ικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ και λαμβάνουν εκπαιδευτι­κό επίδομα (παρ. 5α, άρθρου 37 Ν. 1836/89).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece