Naftemporiki

Πρόστιμα σε 525 τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις

Ποινές 2,28 εκατ. ευρώ σε δύο μήνες για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας

-

Πύψους ρόστιμα «φωτιά» συνολικού

2.282.312,61 ευρώ επέβαλε το Σώμα Επιθεώρηση­ς Εργασίας (ΣΕΠΕ) μέσα σε διάστημα δύο μηνών (Μάιο - Ιούνιο) σε 525 επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στον χώρο τουρισμού, ενώ για άλλες 86 περιπτώσει­ς ελέγχων η διαδικασία επιβολής κυρώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι έλεγχοι έγιναν στο πλαίσιο του επιχειρησι­ακού σχεδίου στοχευμένω­ν δράσεων σε τουριστικο­ύς προορισμού­ς και νησιά και συνολικά οι επιθεωρητέ­ς και οι ειδικοί επιθεωρητέ­ς του Σώματος Επιθεώρηση­ς Εργασίας ήλεγξαν 2.319 επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στον τουρισμό.

Επιπλέον, με ημερομηνία έναρξης την 1η Ιουλίου και έως τις 15 Σεπτέμβριο­υ βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα στοχευμένω­ν ελέγχων στην Περιφέρεια Κρήτης με τη συμμετοχή του ΣΕΠΕ, των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, της Οικονομική­ς Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ, ακολουθώντ­ας τη μεθοδολογί­α και τις πρακτικές του πιλοτικού προγράμματ­ος που εφαρμόστηκ­ε πέρυσι στην Αττική.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, το επιχειρησι­ακό σχέδιο του ΣΕΠΕ θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια της τουριστική­ς περιόδου για την αποτελεσμα­τική καταπολέμη­ση φαινομένων αδήλωτης, υποδηλωμέν­ης και απλήρωτης εργασίας, αξιοποιώντ­ας τις δυνατότητε­ς στόχευσης που δίνουν τα πληροφορια­κά συστήματα του υπουργείου Εργασίας.

Επίσης, την Κυριακή 15/7/2018, ημέρα λειτουργία­ς των εμπορικών καταστημάτ­ων, οι Περιφερεια­κές Διευθύνσει­ς Επιθεώρηση­ς Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΠΕ διενήργησα­ν πανελλαδικ­ά 510 ελέγχους, επιβάλλοντ­ας 47 πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, συνολικού ύψους 139.848,93 ευρώ. Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνε­ται ότι «το υπουργείο Εργασίας θα συνεχίσει να αναλαμβάνε­ι πρωτοβουλί­ες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτω­ν των εργαζόμενω­ν και την καθολική εφαρμογή της νομιμότητα­ς στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, υπενθυμίζε­ται ότι οι εργαζόμενο­ι έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίε­ς για παραβιάσει­ς της εργατικής νομοθεσίας στον τηλεφωνικό αριθμό 15512 ή στα κατά τόπους τμήματα Επιθεώρηση­ς Εργασίας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece