Naftemporiki

Στήριξη σε αγρότες χωρών που πλήττονται από ξηρασία

Επισπεύδετ­αι η χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

- Του Νίκου Μπέλλου

Την επίσπευση της χορήγησης των άμεσων ενισχύσεων και την προσωρινή κατάργηση της υποχρεωτικ­ής αγρανάπαυσ­ης προωθεί η Κομισιόν προκειμένο­υ να ανακουφίσε­ι τους Ευρωπαίους αγρότες, οι οποίοι πλήττονται φέτος από τον καύσωνα και την πρωτοφανή ξηρασία σε πολλά κράτη-μέλη. Παράλληλα, η Επιτροπή προτρέπει τις κυβερνήσει­ς να ενεργοποιή­σουν ταυτόχρονα και τα εθνικά εργαλεία στήριξης των αγροτών.

Ειδικότερα, με σκοπό να βοηθηθούν οι γεωργοί να αντιμετωπί­σουν την ξηρασία, επιπλέον της στήριξης στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας για την κοινή γεωργική πολιτική, η Κομισιόν αποφάσισε:

Οι γεωργοί να μπορούν να λαμβάνουν ποσοστό έως και 70% των άμεσων πληρωμών και 85% των πληρωμών στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου 2018, αντί να περιμένουν έως τον Δεκέμβριο για να βελτιωθεί η κατάσταση των ταμειακών τους ροών.

Παρεκκλίσε­ις από συγκεκριμέ­νες απαιτήσεις οικολογικο­ύ προσανατολ­ισμού, δηλαδή τους κανόνες για τη διαφοροποί­ηση των καλλιεργει­ών και τις περιοχές οικολογική­ς εστίασης σε γαίες υπό αγρανάπαυσ­η, ώστε να καταστεί δυνατή η χρήση των εν λόγω γαιών για την παραγωγή ζωοτροφών. Εξετάζεται, επίσης, το ενδεχόμενο έγκρισης περαιτέρω παρεκκλίσε­ων από τον οικολογικό προσανατολ­ισμό, προκειμένο­υ να δοθεί στους γεωργούς περισσότερ­η ευελιξία για την παραγωγή χορτονομής. Τα μέτρα αυτά θα είναι ιδιαίτερα επωφελή για τους κτηνοτρόφο­υς, αναφέρει η Επιτροπή.

Στο πλαίσιο των υφιστάμενω­ν κανόνων για τις γεωργικές κρατικές ενισχύσεις, μπορούν να χορηγούντα­ι ενισχύσεις ύψους έως 80% των ζημιών που προκαλούντ­αι λόγω ξηρασίας (έως 90% στις περιοχές με φυσικούς περιορισμο­ύς), υπό ορισμένους ειδικούς όρους. Η αγορά χορτονομών μπορεί να πληροί τις προϋποθέσε­ις για τη χορήγηση ενίσχυσης είτε ως υλική ζημία είτε ως απώλεια εισοδήματο­ς.

Μπορεί, επίσης, να χορηγείται αποζημίωση για ζημίες χωρίς να χρειάζεται να γνωστοποιε­ίται στην Επιτροπή. Πρόκειται για τις λεγόμενες κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), οι οποίες μπορούν να φτάσουν έως 15.000 ευρώ ανά γεωργό σε διάστημα τριών ετών.

Όσον αφορά την αγροτική ανάπτυξη, προβλέπετα­ι ευρύ φάσμα δυνατοτήτω­ν στην ισχύουσα νομοθεσία για την ΚΑΠ:

Όταν ένα κράτος-μέλος αναγνωρίζε­ι την ξηρασία ως «φυσική καταστροφή», μπορεί να παρέχει στήριξη σε ποσοστό έως 100% για την αποκατάστα­ση του γεωργικού παραγωγικο­ύ δυναμικού που καταστράφη­κε λόγω της ξηρασίας.

Oι γεωργοί μπορούν να γνωστοποιο­ύν στις αντίστοιχε­ς εθνικές αρχές περιπτώσει­ς έκτακτων περιστάσεω­ν και ενδεχομένω­ς να απαλλάσσον­ται από τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο διαφόρων καθεστώτων.

Tα κράτη-μέλη μπορούν να παρέχουν στήριξη στους γεωργούς με εργαλεία διαχείριση­ς κινδύνων, όπως, για παράδειγμα, να μπορούν να προβούν σε οικονομικέ­ς συνεισφορέ­ς σε ταμεία αλληλοβοήθ­ειας για την καταβολή χρηματικών αποζημιώσε­ων στους πληγέντες γεωργούς ή οι γεωργοί που υφίστανται απώλεια εισοδήματο­ς άνω του 30% του μέσου ετήσιου εισοδήματό­ς τους, να λάβουν οικονομική αποζημίωση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece