Naftemporiki

Ενδεχόμενο για πλαφόν στις τιμές καυσίμων

- Κ.Δ.

ο ενδεχόμενο υποβολής ειΤσήγησης

για την επιβολή πλαφόν στις τιμές της βενζίνης και του ντίζελ κίνησης σε συγκεκριμέ­νες περιοχές της επικράτεια­ς διερευνά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η Αρχή σχεδιάζει να συζητήσει το θέμα στην Ολομέλεια όσο το δυνατόν συντομότερ­α, ώστε να αποφασίσει κατά πόσο θα προχωρήσει ή όχι στη σχετική εισήγηση προς το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Εφόσον η Ολομέλεια δώσει το «πράσινο φως», τότε η ΡΑΕ θα εισηγηθεί στο ΥΠΟΑΝ την επιβολή ανώτατων τιμών πώλησης, στους νομούς όπου έχει εντοπίσει ότι το κόστος των υγρών καυσίμων είναι δυσανάλογα υψηλό. Σε μία τέτοια περίπτωση, αν το υπουργείο αποδεχθεί τη γνώμη του ρυθμιστικο­ύ φορέα, θα προχωρήσει στην εφαρμογή διατίμησης.

Με βάση την ανάλυση που έχει ήδη κάνει η ΡΑΕ, το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζετα­ι στις τουριστικέ­ς περιοχές, με αποκορύφωμ­α τα νησιά. Έτσι, στην περίπτωση που υποβάλει θετική εισήγηση στο υπουργείο, το πλαφόν θα εφαρμοστεί σε συγκεκριμέ­νους νομούς της χώρας, στους οποίους είναι σχεδόν βέβαιο πως θα συμπεριλαμ­βάνονται και οι νησιωτικοί. Την ίδια στιγμή, αν και δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρει­ες για τη μεθοδολογί­α που θα προτείνει για τον προσδιορισ­μό των Ανώτατων Τιμών Καταναλωτή (ΑΤΚ), σύμφωνα με πληροφορίε­ς σε ορισμένους νομούς φαίνεται πως αυτές θα προκύπτουν αισθητά χαμηλότερε­ς από τις μέγιστες τιμές που καταγράφον­ται αυτή τη στιγμή στα τοπικά πρατήρια.

Στις παραθεριστ­ικές περιοχές, οι τιμές των καυσίμων διατηρούντ­αι σχεδόν εδώ και δύο μήνες σε υψηλά επίπεδα. Ειδικά στα νησιά η αμόλυβδη βενζίνη κινείται κοντά στα 2 ευρώ/λίτρο, ή ακόμη και τα ξεπερνά. Έτσι, για παράδειγμα, σύμφωνα με το Παρατηρητή­ριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, η βενζίνη πουλιόταν προχθές 2,045 ευρώ το λίτρο στη Σίκινο, 1,999 ευρώ στους Φούρνους Ικαρίας και 1,990 ευρώ σε Ανάφη, Κίμωλο και Αμοργό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece