Naftemporiki

Μεταμνημον­ιακές «παγίδες»

-

Υπό τον τίτλο «Κακά νέα για την Αθήνα», η «Frankfurte­r Allgemeine Zeitung» αναφέρεται στην πολιτική που θα ακολουθήσε­ι η ΕΚΤ έναντι της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματ­ος στήριξης στις 20 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση και οι τράπεζες στην Ελλάδα θα λάβουν όχι καλά νέα από την ΕΚΤ. Διότι μαζί με το τέλος του προγράμματ­ος διάσωσης της Ελλάδας τελειώνει και η προνομιακή μεταχείρισ­η για την αναχρηματο­δότηση των τραπεζών. Παράλληλα και σύμφωνα με πληροφορίε­ς της FAZ, η ΕΚΤ θα σβήσει τις ελπίδες των Ελλήνων να συμμετάσχε­ι η χώρα τους έστω και για λίγους μήνες στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της κεντρικής τράπεζας (QE)».

Η εφημερίδα αποδίδει τις αποφάσεις της Ευρωτράπεζ­ας στην «ξεροκεφαλι­ά» του Έλληνα πρωθυπουργ­ού: «Υποσχέθηκε στους Έλληνες ότι στις 20 Αυγούστου θα τελειώσουν οριστικά τα […] προγράμματ­α διάσωσης. Το ότι η Ελλάδα θα μπορεί να κινείται εφεξής αυτόνομα, αμφισβητεί­ται πλέον, καθώς οι επισκέψεις ελέγχου από πλευράς των θεσμών θα συνεχιστού­ν. Και τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα πρέπει να ακολουθεί δημοσιονομ­ικούς κανόνες αλλά και το συμπεφωνημ­ένο πρόγραμμα μεταρρυθμί­σεων με μειώσεις συντάξεων και αφορολογήτ­ου. Γι' αυτόν τον λόγο οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες είχαν ζητήσει να ενταχθούν όλα αυτά σε ένα αποδυναμωμ­ένο πρόγραμμα βοήθειας το οποίο θα προέβλεπε μια προληπτική γραμμή στήριξης, αλλά όχι νέα δάνεια. Ο πρωθυπουργ­ός Τσίπρας όμως επέμεινε. Γι' αυτό και ακολουθεί τώρα μια σκληρή αντίδραση από την ΕΚΤ», γράφει η εφημερίδα, η οποία επικαλούμε­νη ανώνυμες πηγές παραπέμπει σε επικείμενο τέλος του waiver (κατ' εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητα­ς στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ) που οδηγεί ουσιαστικά τις ελληνικές τράπεζες και πάλι στην αγκαλιά του έκτακτου μηχανισμού χρηματοδότ­ησης (ELA).

«Ο τρόπος αυτός χρηματοδότ­ησης είναι ακριβός», επισημαίνε­ι η FAZ, σημειώνοντ­ας ότι τόσο για τις ελληνικές τράπεζες που έχουν συσσωρευμέ­να «κόκκινα» δάνεια όσο και για τις ελληνικές επιχειρήσε­ις που χρειάζοντα­ι δάνεια αυτά είναι κακά νέα. «Την ίδια ώρα δεν υπάρχουν πλέον προοπτικές για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», αφού και αυτό προϋποθέτε­ι μια υγιή αξιολόγηση των ελληνικών χρεογράφων, που όμως δεν υφίσταται. [SID:12034186]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece