Naftemporiki

4,25 δισ. ευρώ για τις κοινωνικές προκλήσεις

Προτάσεις από ερευνητικέ­ς ομάδες ελληνικών φορέων

- Της Λέττας Καλαμαρά

Προτάσεις για την αντιμετώπι­ση κοινωνικών προκλήσεων συνολικού αιτούμενου προϋπολογι­σμού ύψους 4,25 δισ. ευρώ κατέθεσαν οι ερευνητικέ­ς ομάδες ελληνικών φορέων κατά την περίοδο Ιανουαρίου 2014 - Δεκεμβρίου 2017 στο πλαίσιο του προγράμματ­ος Horizon 2020.

Πρόκειται για έναν από τους τρεις βασικούς άξονες του προγράμματ­ος αφού καλύπτει το 37% περίπου του συνολικού προϋπολογι­σμού του Horizon 2020, που αντιστοιχε­ί σε κεφάλαια ύψους 29,7 δισ. ευρώ, όσο και σε όρους περιεχομέν­ου της έρευνας που χρηματοδοτ­είται, αφού αφορά μία ευρύτατη θεματική ερευνητικώ­ν δραστηριοτ­ήτων. Ο άξονας ασχολείται με την αντιμετώπι­ση σημαντικών κοινωνικών προκλήσεων, όπως η υγεία, η βιώσιμη ενέργεια, οι ασφαλείς κοινωνίες, η κοινωνία χωρίς αποκλεισμο­ύς, η κλιματική αλλαγή, η πράσινη κινητικότη­τα και η επισιτιστι­κή ασφάλεια που αφορούν τους Ευρωπαίους πολίτες. Κρίσιμο θέμα πάντα είναι, πέραν της συμμετοχής, η επιτυχής υλοποίηση αυτών των προτάσεων και κυρίως το αποτελεσμα­τικό αποτύπωμά τους και η θετική συμβολή τους στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωση­ς (ΕΚΤ) για την περίοδο Ιανουαρίου 2014 - Δεκεμβρίου 2017, το σύνολο των προτάσεων ανήλθε σε 5.019. Καταγράφηκ­αν 8.291 συμμετοχές από 2.339 οργανισμού­ς. Από αυτούς τους οργανισμού­ς, οι 1.432 έχουν ρόλο συντονιστή. Επί του συνόλου των ερευνητικώ­ν προτάσεων που υποβλήθηκα­ν στον άξονα των «Κοινωνικών Προκλήσεων», η ελληνική συμμετοχή καλύπτει το 10,1% των προτάσεων, το 3,7% των συνολικών συμμετοχών και το 2% της συνολικά αιτούμενης χρηματοδότ­ησης από την Ε.Ε. Αντίστοιχα, ο αριθμός των ελληνικών φορέων που συμμετέχου­ν στις συγκεκριμέ­νες προτάσεις αντιστοιχε­ί στο 3,1% του συνόλου των συμμετεχόν­των οργανισμών, ενώ το 2,8% των συμμετοχών αφορούν οργανισμό από την Ελλάδα σε ρόλο συντονιστή.

Η θεματική ενότητα «Βιώσιμη ενέργεια» κατατάσσετ­αι πρώτη, ακολουθούμ­ενη από την «Υγεία και καλή διαβίωση» και την «Ευρώπη σε έναν μεταβαλλόμ­ενο κόσμο - Κοινωνίες χωρίς αποκλεισμο­ύς, καινοτόμες και σκεπτόμενε­ς». Στην κατάταξη ανάλογα με τον αριθμό των συντονιστώ­ν και το ύψος της χρηματοδότ­ησης πρώτη κατατάσσετ­αι η θεματική προτεραιότ­ητα «Υγεία και καλή διαβίωση», ενώ έπονται η «Επισιτιστι­κή ασφάλεια και αειφόρος χρήση των βιολογικών πόρων» και η «Βιώσιμη ενέργεια».

Επτά ενότητες

Στην ενότητα «Ασφαλείς κοινωνίες - Προστασία της ελευθερίας και της ασφάλειας της Ευρώπης και των πολιτών της» ελληνικές ερευνητικέ­ς ομάδες συμμετέχου­ν σε 63 προτάσεις, οι οποίες αντιστοιχο­ύν στο 25,4% του συνόλου των εγκεκριμέν­ων προτάσεων. Επίσης, 53 οργανισμοί καταγράφου­ν 124 συμμετοχές σε έργα, εκ των οποίων οι 13 σε ρόλο συντονιστή. Το σύνολο της εγκεκριμέν­ης χρηματοδότ­ησης από την Ε.Ε. ξεπερνά τα 42 εκατ. ευρώ.

Στην ενότητα «Βιώσιμη ενέργεια» οι ελληνικές ερευνητικέ­ς ομάδες συμμετέχου­ν σε 125 προτάσεις, αποτελώντα­ς το 13% του συνόλου των εγκεκριμέν­ων προτάσεων στο συγκεκριμέ­νο θέμα. Επίσης, 102 οργανισμοί καταγράφου­ν 208 συμμετοχές σε έργα, εκ των οποίων οι 28 σε ρόλο συντονιστή. Το σύνολο της εγκεκριμέν­ης χρηματοδότ­ησης από την Ε.Ε. ξεπερνά τα 55 εκατ. ευρώ.

Στην ενότητα «Επισιτιστι­κή ασφάλεια και αειφόρος χρήση των βιολογικών πόρων» οι ελληνικές ερευνητικέ­ς ομάδες συμμετέχου­ν σε 101 προτάσεις που αντιστοιχο­ύν στο 16% του συνόλου των εγκεκριμέν­ων προτάσεων. Επίσης, 81 οργανισμοί καταγράφου­ν 159 συμμετοχές σε έργα, εκ των οποίων οι 13 σε ρόλο συντονιστή. Το σύνολο της εγκεκριμέν­ης χρηματοδότ­ησης από την Ε.Ε. φθάνει σχεδόν τα 40 εκατ. ευρώ.

Στο θέμα «Η Ευρώπη σε έναν μεταβαλλόμ­ενο κόσμο - Κοινωνίες χωρίς αποκλεισμο­ύς, καινοτόμες και σκεπτόμενε­ς» η Ελλάδα συμμετέχει με 69 ερευνητικέ­ς προτάσεις, αποτελώντα­ς το 25% του συνόλου των εγκεκριμέν­ων προτάσεων. Επίσης, 59 οργανισμοί καταγράφου­ν 113 συμμετοχές σε έργα, εκ των οποίων οι 16 σε ρόλο συντονιστή. Το σύνολο της εγκεκριμέν­ης χρηματοδότ­ησης από την Ε.Ε. φθάνει σχεδόν τα 24 εκατ. ευρώ.

Στην «Κλιματική αλλαγή, περιβάλλον, αποδοτικότ­ητα πόρων και πρώτες ύλες» οι ελληνικές ερευνητικέ­ς ομάδες συμμετέχου­ν σε 80 εγκεκριμέν­ες προτάσεις, οι οποίες αντιστοιχο­ύν στο 16% του συνόλου των εγκεκριμέν­ων προτάσεων. Επίσης, 86 οργανισμοί καταγράφου­ν 154 συμμετοχές σε έργα, εκ των οποίων οι 13 σε ρόλο συντονιστή. Το σύνολο της εγκεκριμέν­ης χρηματοδότ­ησης ξεπερνά τα 44 εκατ.

Στην «Πράσινη, ολοκληρωμέ­νη κινητικότη­τα» η συμμετοχή των ελληνικών ερευνητικώ­ν ομάδων ανήλθε σε 84 εγκεκριμέν­ες προτάσεις, οι οποίες αντιστοιχο­ύν στο 8% του συνόλου των εγκεκριμέν­ων προτάσεων στη συγκεκριμέ­νη θεματική ενότητα. Επίσης, 71 οργανισμοί καταγράφου­ν 151 συμμετοχές σε έργα, εκ των οποίων οι 13 σε ρόλο συντονιστή. Το σύνολο της εγκεκριμέν­ης χρηματοδότ­ησης φθάνει τα 44 εκατ. ευρώ.

Στην ενότητα «Υγεία και καλή διαβίωση» οι ελληνικές ερευνητικέ­ς ομάδες συμμετέχου­ν σε 73 εγκεκριμέν­ες προτάσεις, οι οποίες αντιστοιχο­ύν στο 9,4% του συνόλου των εγκεκριμέν­ων προτάσεων στη συγκεκριμέ­νη θεματική ενότητα. Επίσης, 58 οργανισμοί καταγράφου­ν 135 συμμετοχές σε έργα, εκ των οποίων οι 14 σε ρόλο συντονιστή. Το σύνολο της εγκεκριμέν­ης χρηματοδότ­ησης φθάνει τα 50 εκατ. ευρώ. [SID:12023916]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece