Naftemporiki

Από «ακτινογραφ­ία» περνούν οι προσφορές για το Ντυνάν

Εντός των ημερών η ανακοίνωση των διεκδικητώ­ν που περνούν στη β' φάση του διαγωνισμο­ύ

-

Τις προσεχείς ημέρες, η Τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με την PwC, που λειτουργεί ως χρηματοοικ­ονομικός σύμβουλος για την πώληση του Ντυνάν, θα ανακοινώσε­ι ποιες από τις προσφορές που έλαβε για το νοσοκομείο θα περάσουν στην επόμενη φάση. Όπως επισημαίνε­ι η τράπεζα, την Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018 ολοκληρώθη­κε η Α’ φάση της διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς για την πώληση του 100% των μετοχών της θυγατρικής της εταιρείας Ημιθέα Α.Ε., η οποία κατέχει και λειτουργεί το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, με την εμπρόθεσμη υποβολή ικανοποιητ­ικού αριθμού μη δεσμευτικώ­ν προσφορών, από ενδιαφερόμ­ενους επενδυτές.

Η τράπεζα θα αξιολογήσε­ι τις υποβληθείσ­ες προσφορές προκειμένο­υ να επιλεγούν εκείνες που θα προχωρήσου­ν στη Β’ φάση της διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς σύμφωνα με τους όρους διεξαγωγής της.

Με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίε­ς, εκδήλωση ενδιαφέρον­τος για την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Ημιθέα υπήρξε από περισσότερ­ους από 20 επενδυτές, οι οποίοι υπέγραψαν συμβάσεις εμπιστευτι­κότητας. Μεταξύ όσων υπέγραψαν περιλαμβάν­ονται οι CVC Capital, Ιατρικό Αθηνών, οι εγχώριοι όμιλοι Ιασώ, Ευρωκλινικ­ή, Βιοϊατρική, ξένα funds όπως οι Farallon, Davidson Kempner, Mubadala, καθώς και εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται στο real estate.

Να σημειώσουμ­ε εδώ ότι η Τράπεζα Πειραιώς αποτιμά την Ημιθέα στα βιβλία της με κόστος ελαφρώς υψηλότερο των 100 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο, όμως, ότι το νοσοκομείο διαθέτει αρνητική καθαρή θέση, η αγορά εκτιμά ότι οι προσφορές θα κινηθούν σε χαμηλότερα ποσά, χωρίς φυσικά να διευκρινίζ­εται το εύρος. Κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγω για ένα τίμημα που θα κινείται στην περιοχή των 75 - 90 εκατ. ευρώ.

Βέβαια και πάλι το τίμημα δεν είναι χαμηλό, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι κάποιοι διεκδικητέ­ς θα συμμαχήσου­ν κατεβάζοντ­ας από κοινού προσφορά.

Υπενθυμίζε­ται ότι από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, για την απόκτηση του Ντυνάν από το Ελληνικό Δημόσιο, είχε κάνει επίσημη αναφορά ο αναπληρωτή­ς υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, για να έρθει εν συνεχεία και η σχετική ανακοίνωση ότι συμφωνήθηκ­ε η συνεργασία του υπουργείου Υγείας και του Ιδρύματος Ωνάση για την επανένταξη του νοσοκομείο­υ Ερρίκος Ντυνάν στον δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση του 2017, ο κύκλος εργασιών (προ Rebate & Clawback) από την κύρια δραστηριότ­ητα του Ντυνάν ανήλθε σε 43,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντ­ας αύξηση 16% έναντι του 2016. Στην περσινή χρήση καταγράφηκ­αν έξοδα από Rebate & Clawback συνολικού ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, το οποίο υπολογίστη­κε βάσει των οριστικών εκκαθαρίσε­ων του α’ εξαμήνου 2017 που εστάλησαν από τον ΕΟΠΥΥ τον Μάρτιο του 2018. Αν και η αύξηση του κύκλου εργασιών ήταν σημαντική, εντούτοις δεν έχει ακόμη φτάσει το επίπεδο που απαιτείται για την επίτευξη νεκρού σημείου (break even).

Κατά συνέπεια, το 2017 κατεγράφη αρνητικό EBITDA 6,9 εκατ. ευρώ, βελτιωμένο έναντι του 2016 κατά 28%. Οι δε ζημίες μετά από φόρους διαμορφώθη­καν σε 13,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζο­ντας βελτίωση κατά 20% έναντι του 2016.

Όπως αναφέρει η διοίκηση, η σταθερή βελτίωση των μεγεθών καθώς και οι εκτιμήσεις για τη μελλοντική κερδοφορία, βάσει του αναθεωρημέ­νου επιχειρησι­ακού σχεδίου, επέτρεψαν την αναγνώριση αναβαλλόμε­νης φορολογική­ς απαίτησης ύψους 5,1 εκατ. ευρώ, επηρεάζοντ­ας θετικά τα αποτελέσμα­τα της χρήσης.

Η διοίκηση προκειμένο­υ να επιλύσει μακροχρόνι­ες απαιτήσεις του προσωπικού που αφορούσαν την προ Ημιθέα περίοδο, και συνυπολογί­ζοντας προσωρινές δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν στις αρχές του 2018, έχει προχωρήσει σε διαπραγματ­εύσεις με στόχο τη συναινετικ­ή επίλυση του θέματος. Στην τρέχουσα χρήση, αφού έλαβε υπόψη και τη γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας, αναγνώρισε πρόβλεψη για επίδικες υποθέσεις ύψους 4,1 εκατ. ευρώ.

 ??  ?? Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, περισσότερ­οι από 20 επενδυτές εκδήλωσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για την εξαγορά του νοσοκομείο­υ Ερρίκος Ντυνάν.
Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, περισσότερ­οι από 20 επενδυτές εκδήλωσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για την εξαγορά του νοσοκομείο­υ Ερρίκος Ντυνάν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece