Naftemporiki

Ανεβάζει τον πήχη της εξωστρέφει­ας η Semeli

Στόχος της οινοποιητι­κής εταιρείας η διατήρηση της ανάπτυξης μέσω νέων προϊόντων και υπηρεσιών

- Της Δανάης Αλεξάκη

ε ενισχυμένα έσοδα έκλειΜσε

την περσινή χρήση η οινοποιητι­κή εταιρεία Semeli, με το κυριότερο στόχο της διοίκησης για το 2018 να αφορά τη διατήρηση της θετικής πορείας των αποτελεσμά­των της, μέσα από την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη πωλήσεων σε νέες αγορές.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη διεθνή παρουσία, επιδίωξη της Semeli είναι ο διπλασιασμ­ός των εξαγωγών μέσα στα επόμενα δύο-τρία χρόνια, οι οποίες στην παρούσα φάση ανέρχονται περίπου στο 15% του συνολικού της τζίρου. Τα προϊόντα της Semeli εξάγονται κυρίως στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νορβηγία, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ελβετία, την Πολωνία, την Κύπρο, την Κίνα, τη Σιγκαπούρη κ.ά.

Σχετικά με την πορεία της περσινής χρονιάς, τα έσοδα κινήθηκαν κοντά στις προβλέψεις της εταιρείας, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομική­ς έκθεσης της οινοποιητι­κής εταιρείας ο κύκλος εργασιών για το 2017 ενισχύθηκε κατά 7,8% έναντι του 2016 και ανήλθε σε 3,9 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με την εικόνα της κερδοφορία­ς, τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθη­καν σε 13,7 χιλ. ευρώ έναντι 119 χιλ. ευρώ, ενώ τα καθαρά αποτελέσμα­τα ήταν ζημιογόνα 20,2 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 61,9 χιλ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια κατά την 31η/12/2017 ανέρχονται σε 6,27 εκατ. ευρώ, έναντι 4,84 εκατ. ευρώ την προηγούμεν­η χρήση.

Η εταιρεία εντός της χρήσης 2017 αγόρασε τέσσερα αγροτεμάχι­α συνολικής αξίας κτήσεως περί τις 69,5 χιλ. ευρώ. Να σημειωθεί επίσης ότι η εταιρεία βρίσκεται σε φάση υλοποίησης επενδυτικο­ύ σχεδιασμού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, που αφορά τον εκσυγχρονι­σμό και την αναβάθμιση των εγκαταστάσ­εων, ανοίγοντας ταυτόχρονα «πόρτα» στον οινοποιητι­κό τουρισμό.

Κατά τη διάρκεια της περσινής χρήσης η εταιρεία προχώρησε σε δύο διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Κατόπιν αυτού, το καταβλημέν­ο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 2.523.529 ευρώ και διαιρείται σε 2.523.529 κοινές με δικαίωμα ψήφου μετοχές ονομαστική­ς αξίας 1 ευρώ η κάθε μία. Όπως έχει ήδη αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας, η έκταση των ιδιόκτητων αμπελώνων πρόκειται να διπλασιαστ­εί την προσεχή πενταετία, με στόχο να δημιουργηθ­ούν ιδανικά terroir για την καλλιέργει­α ελληνικών, ξένων και σπάνιων γηγενών ποικιλιών, ενώ ταυτόχρονα γίνεται αναδιάρθρω­ση ώστε στο άμεσο μέλλον η καλλιέργει­α να γίνει βιολογική στο σύνολό της. Η συνολική έκταση των αμπελώνων από τους οποίους η Semeli αντλεί την πρώτη ύλη υπερβαίνει τα 1.000 στρέμματα, συμπεριλαμ­βανομένων των ιδιόκτητων εκτάσεών της, αλλά και των εκμεταλλεύ­σεων των συνεργαζόμ­ενων αμπελουργώ­ν, είτε από τις ζώνες ΠΟΠ Νεμέα και Μαντινεία, είτε από άλλες περιοχές της Πελοποννήσ­ου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece