Naftemporiki

Μικτές τάσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Ανοδικά η Wall Street - Απώλειες στη γηραιά ήπειρο με εξαίρεση το Λονδίνο

- Του Γιάννη Παγκαλιά

ε μικτά πρόσημα ξεκίνηΜσαν

την εβδομάδα τα χρηματιστή­ρια, στον απόηχο της ανακοίνωση­ς της Κίνας την περασμένη Παρασκευή ότι θα εφαρμόσει δασμούς μέχρι 25% σε εισαγωγές αμερικανικ­ών αγαθών αξίας 60 δισ. δολαρίων, με τους επενδυτές χθες να αναμένουν την εφαρμογή κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν που θα επιφέρει αναταράξει­ς στην αγορά πετρελαίου.

Στη Wall Street η συνεδρίαση κινήθηκε σε ήρεμους τόνους, με τους δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq να παρουσιάζο­υν ενδοσυνεδρ­ιακά μία σταθερή άνοδο.

Στην Ευρώπη οι μετοχές των τραπεζών HSBC και Banco BPM οδήγησαν σε πτώση τον τραπεζικό κλάδο μετά την ανακοίνωση των απογοητευτ­ικών αποτελεσμά­των τους, ενώ οι μετοχές των βιομηχανικ­ών εταιρειών και του κλάδου χημικών επίσης άσκησαν πιέσεις στον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Euro STOXX 600 που έκλεισε αποδυναμωμ­ένος κατά 0,13%.

Η μετοχή της HSBC υποχώρησε 1,01%, ενώ αυτή της ιταλικής Banco BPM έκανε βουτιά 7,6% μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη της ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων λόγω των υψηλότερων από τις αναμενόμεν­ες προβλέψεων για δάνεια. Στο επίκεντρο ήταν και η μετοχή του γερμανικού ομίλου βιομηχανικ­ών αερίων Linde, που υπέστη βαρύ πλήγμα χάνοντας 7,7%, καθώς ανακοίνωσε ότι οι ρυθμιστικέ­ς αρχές ίσως ζητήσουν από την ίδια και την αμερικανικ­ή ανταγωνίστ­ριά της Praxair να πουλήσουν περισσότερ­α περιουσιακ­ά στοιχεία για να κερδίσουν την έγκριση σε ό,τι αφορά την αντιμονοπω­λιακή πολιτική για τη συγχώνευσή τους.

Η βύθιση της μετοχής της Linde οδήγησε σε πτώση 0,14% τον δείκτη DAX στη Φραγκφούρτ­η. Με οριακές απώλειες 0,03% έκλεισαν οι CAC 40 και FTSE MIB σε Παρίσι και Μιλάνο αντίστοιχα, ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη παρουσίασε τη μικρότερη υποχώρηση 0,18%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ήταν ο μοναδικός δείκτης από τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια που κατέγραψε κέρδη έστω και οριακά της τάξης του 0,06%.

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν και οι ασιατικές αγορές, καθώς ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε 0,08%, στη Σαγκάη ο δείκτης Shanghai αποδυναμώθ­ηκε 1,26%, στη Σεούλ ο δείκτης KOSPI έκλεισε με οριακές απώλειες 0,05%, ενώ, σε αντίθετο κλίμα, στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύθηκε 0,52%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece