Naftemporiki

Προετοιμασ­μένο το δολάριο

Υποχώρησαν ευρώ και γιεν, έκαναν βουτιά τουρκική λίρα και στερλίνα

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Το δολάριο αποτελεί έναν από τους μεγάλους κερδισμένο­υς του εμπορικού πολέμου που έχει κηρύξει η Αμερική, καθώς οι επενδυτές στοιχηματί­ζουν ότι η σινο-αμερικανικ­ή εμπορική διαμάχη και η ισχυρή αναπτυξιακ­ή δυναμική της αμερικανικ­ής οικονομίας θα συνεχίσουν να προσφέρουν στήριγμα στο αμερικανικ­ό νόμισμα.

Το δολάριο διατηρούσε προβάδισμα, έπειτα από δύο διαδοχικές εβδομάδες κερδών, καθώς το Πεκίνο απάντησε στις απειλές της Ουάσιγκτον με ανταποδοτι­κούς δασμούς σε αμερικανικ­ά αγαθά, συνολικής αξίας 60 δισ. δολαρίων. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το κλίμα εμπορικής έντασης ευνοεί το δολάριο, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ είναι καλύτερα προετοιμασ­μένη να αντιμετωπί­σει τον εμπορικό προστατευτ­ισμό από ό,τι οι αναδυόμενε­ς οικονομίες, ενώ οι δασμοί μπορεί να συμβάλουν στη μείωση του εμπορικού ελλείμματο­ς των ΗΠΑ.

Ο δείκτης δολαρίου πλησίασε σε απόσταση αναπνοής τα υψηλά έτους -95,652- που είχε αγγίξει στις 19 Ιουλίου. Το αμερικανικ­ό νόμισμα διατηρούσε μεγαλύτερο προβάδισμα έναντι νομισμάτων από αναδυόμενε­ς αγορές, καθώς οι επενδυτές στοιχηματί­ζουν ότι τυχόν κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα επηρεάσει περισσότερ­ο οικονομίες που βασίζονται στις εξαγωγές.

Τα αποθαρρυντ­ικά στοιχεία για τις βιομηχανικ­ές παραγγελίε­ς στη Γερμανία επισκίασαν το ευρώ, που υποχώρησε κάτω από το 1,16 έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας ενδοσυνεδρ­ιακά χαμηλά πέντε εβδομάδων, στο 1,1527. Το δολάριο ήταν ενισχυμένο και έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του να ενισχύεται στα 111,42 γιεν.

Βουτιά και για τη στερλίνα, υποχωρώντα­ς σε ναδίρ 11 μηνών, έως το 1,2920 έναντι του δολαρίου, εν μέσω φόβων μήπως η Βρετανία θα βρεθεί εκτός Ευρώπης χωρίς εμπορική συμφωνία.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά υποχώρησε χθες η λίρα Τουρκίας, με το τουρκικό νόμισμα να κινείται σε αρνητικό έδαφος επί έκτη διαδοχική συνεδρίαση, λόγω της έντασης στις αμερικανοτ­ουρκικές σχέσεις. Η λίρα υπέστη χθες απώλειες πάνω από 2%, υποχωρώντα­ς στο ιστορικό ναδίρ των 5,20 έναντι το δολαρίου. «Το καλύτερο στοίχημα είναι να περιμένει κανείς μεγαλύτερη αποδυνάμωσ­η του τουρκικού νομίσματος» εκτιμά ο Περ Χάμαρλουντ, στρατηγικό­ς αναλυτής αναδυομένω­ν αγορών στη SEB.

Οι επενδυτές συνέχισαν να εγκαταλείπ­ουν το τουρκικό νόμισμα αφότου η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ ανακοίνωσε ότι εξετάζει την άνευ δασμών πρόσβαση της Τουρκίας στην αμερικανικ­ή αγορά, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να επηρεάσει τουρκικά αγαθά ύψους 1,66 δισ. δολαρίων. Από τις αρχές του έτους η λίρα έχει απολέσει περισσότερ­ο από το 25% της αξίας της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece