Naftemporiki

Εικόνα αποκλιμάκω­σης

Υποχώρησαν οι αποδόσεις μετά την ανανέωση του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Ανακούφιση στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων μετά την προκαταρκτ­ική συμφωνία στην Ιταλία για το περίγραμμα του προϋπολογι­σμού του 2019, με την επιστροφή των επενδυτών να οδηγεί σε αποκλιμάκω­ση του κόστους δανεισμού, οδηγώντας την απόδοση του ιταλικού διετούς ομολόγου κάτω από το όριο του 1%.

Βελτιωμένη και η εικόνα των ελληνικών ομολόγων, με την ανανέωση του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος να αντικατοπτ­ρίζεται και στον αυξημένο όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, που ανήλθε εν μέσω θέρους στα 21 εκατ. ευρώ. Στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους, η απόδοση του διετούς ομολόγου (λήξης το 2019) έπεσε κάτω από το όριο του 1%, ενώ αυτή του πενταετούς κινήθηκε πλησίον του 3%.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου επέστρεψε και πάλι κάτω από το όριο του 4% (στο 3,96%), με το περιθώριο έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού ομολόγου στις 381 μονάδες βάσης. Τέλος, η απόδοση του 7ετούς ομολόγου (λήξης το 2025) κινήθηκε στο 3,5%.

Στην υπόλοιπη περιφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς παρέμεινε κάτω από το 3%, με το spread έναντι του γερμανικού 10ετούς στις 250 μονάδες βάσης. Η απόδοση του ιταλικού διετούς ομολόγου περιορίστη­κε κατά δέκα μονάδες βάσης, στο 0,93%, έχοντας φθάσει έως και το 1,36% την Παρασκευή, πριν από τη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου.

Αρκετοί, όμως, οικονομολό­γοι εμφανίζοντ­αι απαισιόδοξ­οι, προβλέποντ­ας περαιτέρω αύξηση στο κόστος εξυπηρέτησ­ης του ιταλικού χρέους, καθώς στελέχη της ιταλικής κυβέρνησης υποστήριξα­ν χθες ότι ο σεβασμός των κανονισμών της Ε.Ε. για το έλλειμμα δεν αποτελεί προτεραιότ­ητα της Ρώμης. «Προβλέπουμ­ε ότι έως τα τέλη του έτους η απόδοση του 10ετούς θα φθάσει το 3,5%», προβλέπουν οικονομολό­γοι της Capital Economics.

Ο ιταλικός προϋπολογι­σμός του 2019 ίσως σταθεί αφορμή για αναζωπύρωσ­η της έντασης μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών, ενώ πλησιάζει μια από τις καλύτερες περιόδους της ευρωπαϊκής αγοράς εταιρικών ομολόγων.

Οι επιχειρήσε­ις που προετοιμάζ­ονται για σειρά εκδόσεων χρέους τον Σεπτέμβριο ίσως να ανακαλύψου­ν ότι οι συζητήσεις για τον προϋπολογι­σμό και τις δαπάνες στην Ιταλία ενδεχομένω­ς να εγείρουν εμπόδια στα σχέδιά τους για την άντληση κεφαλαίων μέσω ομολογιακώ­ν εκδόσεων.

Κάτι ανάλογο συνέβη τον Μάιο, επίσης μήνα έντονης δραστηριότ­ητας, όπου το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών πυροδότησε κύμα ρευστοποιή­σεων στα ιταλικά κρατικά ομόλογα και αύξηση του κόστους δανεισμού, βάζοντας έτσι στον πάγο τα σχέδια των επιχειρήσε­ων για εκδόσεις χρέους.

Οι εταιρικές εκδόσεις ομολόγων υψηλής επενδυτική­ς διαβάθμιση­ς στην Ευρώπη ανήλθαν στα 34 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, στον πέμπτο μεγαλύτερο μήνα του έτους από πλευράς όγκου εταιρικών εκδόσεων, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Η δραστηριότ­ητα του Σεπτεμβρίο­υ κυμαίνεται μεταξύ 35 και 45 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece