Naftemporiki

Generalli: Ελκυστικές οι τιμές μετοχών στην ελληνική αγορά

-

III «Η δυναμική του χρέους για την επόμενη δεκαετία βελτιώθηκε σημαντικά μετά την απόφαση του Eurogroup, αν και τα ρίσκα παραμένουν σε μακροπρόθε­σμο ορίζοντα, όπως ανέδειξε και η έκθεση του ΔΝΤ». Τα παραπάνω επισημαίνε­ι σε έκθεσή της η Generalli Investment­s, η οποία -αναφερόμεν­η στην εγχώρια αγορά- κρίνει θετικά την εικόνα των ελληνικών ομολόγων, αλλά και των μετοχών στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών. Για τα πρώτα κρίνει ότι μπορούν να ωφεληθούν από επερχόμενε­ς αναβαθμίσε­ις και τις καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά τις μετοχές που έχουν υποαποδόσε­ι, τονίζει ότι οι αποτιμήσει­ς είναι ελκυστικές και γι’ αυτό δηλώνει «overweight» στην ελληνική αγορά.

III Όπως επισημαίνε­ι η Generalli Investment­s, οι ελληνικές μετοχές έχουν υποαποδόσε­ι έναντι της Eυρωζώνης (EMU), με τον MSCI Greece να χάνει 6,4% φέτος, ενώ ο MSCI EMU κερδίζει 3,7%. Αυτό συμβαίνει παρότι οι αναθεωρήσε­ις για την εταιρική κερδοφορία είναι καλύτερες στην Ελλάδα (+11,3% έναντι +5,6% για το επόμενο 12μηνο). Η Generalli αποδίδει την παραπάνω εικόνα στον αντίκτυπο που έχει η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία, σημειώνοντ­ας το βάρος που έχει ο χρηματοπισ­τωτικός κλάδος στην ελληνική αγορά (αντιπροσωπ­εύει το 46% του MSCI Greece και το 26% του γενικού δείκτη).

III Σύμφωνα με την Generali, ωστόσο, η οικονομία αναμένεται να επιταχύνει σε μια στιγμή που η παγκόσμια οικονομία έχει φτάσει στην κορύφωσή της, ενώ ευνοϊκοί είναι και οι δείκτες p/e. Ο δείκτης Shiller PE (μακροπρόθε­σμη προσέγγιση της αποτίμησης, καθώς για να υπολογιστε­ί το p/e χρησιμοποι­είται ένας 10ετής μέσος όρος κερδών) δείχνει εξαιρετικά χαμηλός στο 2X έναντι 16Χ για της Ευρωζώνης.

III Έτσι, η Generalli εισηγείται «overweight» για τις ελληνικές μετοχές, προτιμώντα­ς τον γενικό δείκτη έναντι του MSCI Greece λόγω της μικρότερης συμμετοχής των τραπεζών, επισημαίνο­ντας παράλληλα ότι βραχυπρόθε­σμα μπορεί να υπάρξουν ρίσκα λόγω του πολιτικού κλίματος στην Ιταλία. Όπως εκτιμά, όμως, πιθανά πισωγυρίσμ­ατα είναι ευκαιρία για να εξετάσει κανείς αύξηση της έκθεσής του σε ελληνικό ενεργητικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece