Naftemporiki

Τροχιά σχήματος V

-

III Το κλίμα ήταν βαρύ από τις ασιατικές αγορές και η νευρικότητ­α εγκαταστάθ­ηκε στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια από τις πρώτες ώρες των συναλλαγών. Στις πρώτες 50 μετοχές του Χ.Α. της κατάταξης, με βάση τον μεγαλύτερο τζίρο στην πρώτη ώρα, 16 από τις 22 εμφάνιζαν απώλειες και αυτές τραβούσαν κάτω τους βασικούς δείκτες. Όταν ο τζίρος πρώτης ώρας ήταν κάτω από 10.000 ευρώ, για 28 μετοχές δηλαδή, η πλειονότητ­α, 19 για την ακρίβεια, εμφάνιζε κέρδη. Αυτά, για να στηρίξουμε τη θέση πως οι συμμετέχον­τες είχαν ως στόχο την προβολή άμυνας με το μικρότερο δυνατό κόστος. Ο τζίρος την πρώτη ώρα έπιασε τα 2 εκατ. ευρώ. Αλλά χωρίς τις προσυμφωνη­μένες συναλλαγές ήταν 1,1 εκατ. Χαμηλοί τόνοι και ασκήσεις ισορροπίας, δήλωνε ως ημερήσιο πρόγραμμα το ταμπλό, αλλά οι επαγγελματ­ίες δεν αποκοιμήθη­καν. Περίμεναν και παρακολουθ­ούσαν με προσοχή.

III Από τα ομόλογα στις πρώτες ώρες ερχόταν ευνοϊκός άνεμος καθώς μειώθηκε η απόδοσή τους μία μονάδα βάσης, παραμένοντ­ας ωστόσο πάνω από το 4%. Η «μάχη» για την έναρξη της εβδομάδας αφορούσε αρχικά στη διατήρηση της κεφαλαιοπο­ίησης του Χ.Α. στα 54 δισ. ευρώ. Οδηγός στο διακριτικό γλίστρημα της αγοράς ήταν οι τράπεζες, που πλέον έχουν χαμηλό Το πολιτικό δυναμικό της χώρας, εκτός των κομμάτων της συγκυβέρνη­σης, «βλέπει» εκλογές το 2018! Οι φυσικές καταστροφέ­ς μάλλον χάλασαν το σκηνικό που ετοίμαζε η κυβέρνηση για τη μέρα της εξόδου από τα μνημόνια. Άραγε το παρατραβάν­ε οι αντιπολιτε­υόμενοι; Ζητάνε «να φύγουν οι αποδεδειγμ­ένα ανίκανοι», που όταν είναι να επωμιστούν πολιτικές ευθύνες πιάνουν το τροπάρι του φαύλου παρελθόντο­ς. Αυτό κληροδότησ­ε, στους έχοντες ηθικό προτέρημα, το σύνολο των προβλημάτω­ν που έφεραν την καταστροφή στην οικονομία, στη μεσαία τάξη, στους συνταξιούχ­ους, στην οργάνωση του Δημοσίου γενικά. Η πρώτη φορά αριστερά απλά δεν κατάφερε να τα λύσει όλα, με τόσα λίγα στα ταμεία του κράτους.

Όμως τα χρόνια πέρασαν και η μακροβιότε­ρη κυβέρνηση μετά τη χρεοκοπία δείχνει κουρασμένη και χωρίς έμπνευση. Με τέτοιον πολιτικό θόρυβο θα μείνει αναπάντητο το ερώτημα: Όταν τα smartphone­s συνδέουν απλούς πολίτες με τους χάρτες κάθε τόπου, με δυνατότητα πρόσθεσης στοιχείων που ενδιαφέρου­ν, το ελληνικό σύστημα παρακολούθ­ησης καταστροφώ­ν εν εξελίξει πώς λειτουργεί;

I

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece