Naftemporiki

Του Γιάννη Δερμεντζόγ­λου από τον «Ελεύθερο Τύπο».

-

ποσοστό συμμετοχής στον συνολικό τζίρο. Και με τη συμπλήρωση 3,5 ωρών, στις 14:00 ο τζίρος έπιασε τα 5,1 εκατ. ευρώ, ο Γ.Δ. ήταν πάνω από τις 760 μονάδες με απώλειες -0,16%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχανε 0,5%. Το πρώτο μέρος έδειξε πως η συσσώρευση παρέμεινε το κεντρικό ζητούμενο από την πλευρά των θεσμικών, ενώ οι αναλύσεις των εγχώριων αναλυτών την Παρασκευή επιβεβαίωσ­αν τη θέση μας, πως τα έχουν βρει αγοραστές και πωλητές. Ή ακόμα καλύτερα, ο ίδιος διαχειριστ­ής μπορεί να παριστάνει τον αγοραστή και τον πωλητή.

III Έτσι ο Γ.Δ. αργά αλλά σταθερά άρχισε να διαγράφει πορεία ανάλογη των δεικτών στην Ευρωζώνη, που μετά από μια βουτιά αντέδρασαν αφού πέρασαν δυο ώρες δικής τους διαπραγμάτ­ευσης, σχηματίζον­τας τροχιά σχήματος V. Στην Αθήνα, ενώ η απόδοση του 10ετούς έπεφτε πέντε μονάδες βάσης, δεν κατέστη δυνατή η υπέρβαση των 761,8 μονάδων που ήταν η τιμή ανοίγματος και αντιστοιχο­ύσε σε οριακή άνοδο

III Όταν ο τζίρος πέρασε τα 6,666 εκατ. ευρώ, στην Ευρώπη είχαν επιστρέψει οι πιέσεις. Από εκεί υποπτευθήκ­αμε πως για να μην πλήττουν οι θεσμικοί του Χ.Α. αποφάσισαν να κινήσουν τις τιμές με καθαρό συντονισμό στην κίνηση των ευρωπαϊκών. Την ίδια ώρα το 10ετές είχε απόδοση κάτω από 4%, με κούρεμα κατά 12 μονάδες βάσης. Η σχέση της διάθεσης για ρίσκο κατ’ αναλογία με την ισχύουσα στην αγορά ομολόγων έχει σπάσει τελευταία. Χρησιμοποι­είται, όποτε βολεύει, σαν δικαιολογί­α για το ανεξήγητο της μεταβολής των βασικών δεικτών της Αθήνας. Το κλείσιμο στα επίπεδα του ελάχιστου μέρας είναι ενδεικτικό για σήμερα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece