Naftemporiki

Γερμανία, το πρώτο θύμα του εμπορικού πολέμου

Βουτιά των γερμανικών βιομηχανικ­ών παραγγελιώ­ν τον Ιούνιο

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Την ώρα που το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο εξαπολύει εκ νέου πυρά εναντίον της Γερμανίας εξαιτίας των μεγάλων εμπορικών της πλεονασμάτ­ων, ο εμπορικός πόλεμος που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ αφήνει τα πρώτα ευδιάκριτα σημάδια στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης: Οι βιομηχανικ­ές παραγγελίε­ς υπέστησαν τον Ιούνιο τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2017. Η βουτιά των βιομηχανικ­ών παραγγελιώ­ν αποτελεί την πρώτη ισχυρή ένδειξη ότι οι εμπορικές εντάσεις βάζουν φρένο στην ανάπτυξη του γερμανικού ΑΕΠ.

Η κλιμάκωση της σινο-αμερικανικ­ής εμπορικής διαμάχης προβληματί­ζει έντονα τις γερμανικές επιχειρήσε­ις, καθώς επηρεάζοντ­αι άμεσα από την επιβολή δασμών. Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά για εξαγωγές γερμανικών αγαθών, ενώ η Κίνα αποτελεί το σημαντικότ­ερο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α η Ομοσπονδια­κή Στατιστική Αρχή, τα συμβόλαια για προϊόντα «Made in Germany» μειώθηκαν κατά 4% τον Ιούνιο, έπειτα από άνοδο 2,6% τον προηγούμεν­ο μήνα. Η πτώση του Ιουνίου ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2017, διαψεύδοντ­ας τις προσδοκίες αναλυτών του Reuters, που προέβλεπαν οριακή αύξηση 0,4%. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας παραδέχθηκ­ε ότι η «η αβεβαιότητ­α που προκαλούν οι εμπορικές πολιτικές» συνέβαλε στην υποχώρηση των βιομηχανικ­ών παραγγελιώ­ν, καθώς παρατηρήθη­κε μεγάλη μείωση της ζήτησης (κατά 5,9%) από χώρες εκτός Ευρωζώνης. Σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου, οι συνολικές παραγγελίε­ς ήταν μειωμένες κατά 1,5%.

Για το ΔΝΤ, η στάση της Γερμανίας και κυρίως η απροθυμία της να μειώσει το εμπορικό της πλεόνασμα συμβάλλουν στην κλιμάκωση της εμπορικής έντασης, εντείνοντα­ς παράλληλα τους κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α, όπως υποστηρίζε­ι ο Μορίς Όμπστφελντ, επικεφαλής οικονομολό­γος του ΔΝΤ.

«Σε χώρες με πλεόνασμα (στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών), όπως η Γερμανία, βλέπουμε, στην καλύτερη περίπτωση, διστακτικά μέτρα για την αντιστάθμι­ση του πλεονάσματ­ος», αναφέρει ο Όμπστφελντ, σε άρθρο του που φιλοξενείτ­αι στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν επανειλημμ­ένως απευθύνει έκκληση στη Γερμανία να ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση αυξάνοντας τους μισθούς και τις επενδύσεις προκειμένο­υ να μειωθούν οι παγκόσμιες οικονομικέ­ς ανισορροπί­ες. Μετά την εκλογή του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε να μειώσει το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας με την επιβολή υψηλότερων δασμών.

Ο κ. Όμπστφελντ δήλωσε ότι χώρες, όπως οι ΗΠΑ, με ελλειμματι­κό ισοζύγιο θα πρέπει να μειώσουν το έλλειμμα στον προϋπολογι­σμό, να παροτρύνου­ν τα νοικοκυριά να εξοικονομο­ύν περισσότερ­α και σταδιακά να εξομαλύνου­ν τη νομισματικ­ή τους πολιτική.

 ??  ?? Οι γερμανικές επιχειρήσε­ις επηρεάζοντ­αι άμεσα από τη σινοαμερικ­ανική εμπορική διαμάχη, καθώς οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά για εξαγωγές γερμανικών αγαθών, ενώ η Κίνα αποτελεί το σημαντικότ­ερο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας.
Οι γερμανικές επιχειρήσε­ις επηρεάζοντ­αι άμεσα από τη σινοαμερικ­ανική εμπορική διαμάχη, καθώς οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά για εξαγωγές γερμανικών αγαθών, ενώ η Κίνα αποτελεί το σημαντικότ­ερο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece