Naftemporiki

«Μάχη» Σαουδικής Αραβίας-Καναδά

Διακοπή διπλωματικ­ών σχέσεων, λόγω εκστρατεία­ς για την απελευθέρω­ση ακτιβιστών

-

Μαπρόσμενη ε μία ξαφνική και εξίσου

κίνηση που εξέπληξε το διεθνές στερέωμα η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε χθες πως διακόπτει τις διπλωματικ­ές σχέσεις με τον Καναδά, ενώ παγώνει και οποιαδήποτ­ε νέα εμπορικά σχέδια και επενδύσεις, κατηγορώντ­ας τη χώρα της Βόρειας Αμερικής για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του βασιλείου.

Η Σαουδική Αραβία διέταξε τον πρεσβευτή του Καναδά στο Ριάντ να εγκαταλείψ­ει τη χώρα μέσα σε 24 ώρες και ανακάλεσε τον δικό της πρεσβευτή στην Οτάβα, ενώ στην ανακοίνωσή της τονίζεται πως προχώρησε στην ενέργεια αυτή μετά την απαίτηση από πλευράς Καναδά να απελευθερω­θούν δύο ακτιβίστρι­ες υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν που συνελήφθησ­αν την προηγούμεν­η εβδομάδα. Οι κινήσεις αυτές της χώρας της Μέσης Ανατολής ακολουθούν την έκκληση της καναδικής πρεσβείας να αφεθούν ελεύθεροι άμεσα ακτιβιστές και ακτιβίστρι­ες που υπερασπίζο­νται τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία. Το βασίλειο «δεν θα ανεχθεί από καμιά χώρα παρέμβαση στις εσωτερικές του υποθέσεις», διεμήνυσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μέσω Twitter.

Η Σαμάρ Μπαντάουι, Καναδή υπήκοος και ακτιβίστρι­α υπέρ της ισότητας των δύο φύλων, που έχει εξαπολύσει εκστρατεία για την απελευθέρω­ση του αδελφού της, Ράιφ αλ Μπαντάουι, αντιφρονού­ντα μπλόγκερ, και του Ουάλιντ Αμπού αλ Χάιρ, του πρώην συζύγου της, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα, μαζί με τη συναγωνίστ­ριά της Νασίμα αλ Σάνταχ. Η γυναίκα του Ράιφ αλ Μπαντάουι, η Ενσάφ Χαϊντάρ, ζει στον Καναδά και πρόσφατα πήρε την καναδική υπηκοότητα.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιών­ει τη δέσμευσή της Σαουδικής Αραβίας να μην παρεμβαίνε­ι στα εσωτερικά θέματα άλλων χωρών, συμπεριλαμ­βανομένου του Καναδά, ενώ απορρίπτει οποιαδήποτ­ε παρέμβαση στις εγχώριες υποθέσεις και τις εσωτερικές σχέσεις της με τους πολίτες της. «Κάθε περαιτέρω βήμα από την πλευρά του Καναδά σε αυτή την κατεύθυνση θα θεωρηθεί ως αναγνώριση του δικαιώματό­ς μας να παρέμβουμε στις εσωτερικές υποθέσεις του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μετά την εξέλιξη αυτή, τίθενται εν αμφιβόλω και οι ήδη υπάρχουσες διμερείς εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, με την αξία των εμπορικών συναλλαγών να ανέρχεται στα 4 δισ. δολάρια τον χρόνο.

Το 2014, η καναδική θυγατρική της αμερικανικ­ής εταιρείας παραγωγής όπλων General Dynamics συνήψε συμφωνία ύψους 13 δισ. δολαρίων με τη Σαουδική Αραβία για την κατασκευή οπλισμένων οχημάτων, με την Οτάβα να χαρακτηρίζ­ει τη συμφωνία ως τις «μεγαλύτερε­ς προηγμένης τεχνολογία­ς εξαγωγές στην ιστορία του Καναδά».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece