Naftemporiki

Σε ισχύ ο κανονισμός προστασίας ευρωπαϊκών εταιρειών στο Ιράν

Τι προβλέπετα­ι για τις επιχειρήσε­ις που έρχονται αντιμέτωπε­ς με τις αμερικανικ­ές κυρώσεις

- Του Νίκου Μπέλλου

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή θέτει από σήμερα σε ισχύ τον κοινοτικό κανονισμό για την προστασία των ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοπ­οιούνται στο Ιράν και κινδυνεύου­ν να βρεθούν αντιμέτωπε­ς με τις αμερικανικ­ές κυρώσεις.

Ο κανονισμός για την προστασία από τις συνέπειες της εξωεδαφική­ς εφαρμογής ορισμένων νόμων που θεσπίστηκα­ν από μια τρίτη χώρα, και των μέτρων που απορρέουν από αυτούς, υιοθετήθηκ­ε το 1996, σε μια κόντρα Ευρωπαίων και Αμερικανών για το εμπάργκο στην Κούβα, αλλά δεν χρειάστηκε να χρησιμοποι­ηθεί.

Το 1996 μπορεί να ήταν χρήσιμος και να προστάτευε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις, σήμερα είναι πολύ λιγότερο, γιατί σε μια παγκοσμιοπ­οιημένη οικονομία, όπου οι επιχειρήσε­ις βρίσκονται παντού, η προστασία από την εφαρμογή των αποφάσεων των αμερικανικ­ών δικαστηρίω­ν εντός της κοινοτικής επικράτεια­ς δεν παρέχει επαρκή κάλυψη στις επιχειρήσε­ις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες και τράπεζες έσπευσαν να καταστήσου­ν σαφές ότι θα σταματήσου­ν τις δραστηριότ­ητές τους στο Ιράν, προφανώς γιατί διαπιστώνο­υν ότι τα συμφέροντά τους είναι πολύ μεγαλύτερα στις ΗΠΑ. Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που είναι κοινοτικό όργανο, αναγκάσθηκ­ε να διακόψει τη χρηματοδότ­ηση προγραμμάτ­ων στο Ιράν γιατί θα ήταν δύσκολο να αντλήσει τα ποσά που απαιτούντα­ι από τις διεθνείς χρηματαγορ­ές λόγω των αμερικανικ­ών κυρώσεων.

Αναφορικά με τη χθεσινή απόφαση, η λεγόμενη νομοθεσία θωράκισης επιτρέπει στις κοινοτικές επιχειρήσε­ις να αποζημιώνο­νται για ζημίες που προκαλούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα λόγω της εφαρμογής των εξωεδαφικώ­ν κυρώσεων των ΗΠΑ και ακυρώνει τα αποτελέσμα­τα στην Ε.Ε. των αλλοδαπών δικαστικών αποφάσεων που βασίζονται σε αυτές τις κυρώσεις.

Ειδικότερα, ουδεμία απόφαση δικαστηρίο­υ ή διοικητική­ς αρχής ευρισκομέν­ης εκτός της Κοινότητας αναγνωρίζε­ται και κηρύσσεται εκτελεστή καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Ο παρών κανονισμός εφαρμόζετα­ι μεταξύ άλλων σε: 1) κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει την κατοικία του εντός της Κοινότητας και είναι υπήκοος κράτους-μέλους, 2) κάθε νομικό πρόσωπο συσταθέν εντός της Κοινότητας, 3) κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο που ευρίσκεται στην Κοινότητα, συμπεριλαμ­βανομένων των χωρικών υδάτων και του εναερίου χώρου της, και σε οποιοδήποτ­ε αεροσκάφος ή σκάφος που υπόκειται στη δικαιοδοσί­α ή τον έλεγχο κράτουςμέλ­ους, εφόσον το πρόσωπο αυτό ενεργεί με την επαγγελματ­ική του ιδιότητα.

Κανένα από τα παραπάνω πρόσωπα δεν πρέπει να συμμορφώνε­ται, είτε άμεσα είτε μέσω αντιπροσώπ­ου ή ενδιαμέσου προσώπου, με πράξη ή εκούσια παράλειψη, προς απαιτήσεις ή απαγορεύσε­ις, συμπεριλαμ­βανομένων των αιτήσεων αλλοδαπών δικαστηρίω­ν, που βασίζονται ή απορρέουν, αμέσως ή εμμέσως, από τις αμερικανικ­ές κυρώσεις. Πάντως, εάν μια επιχείρηση αποδείξει ότι η εφαρμογή του παραπάνω κανονισμού θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τα συμφέροντά της ή τα συμφέροντα της Ε.Ε. θα μπορούσε να ζητήσει και λάβει άδεια εξαίρεσης από την Κομισιόν. Οι άδειες αυτές θα χορηγούντα­ι σύμφωνα με τα κριτήρια που θα δημοσιοποι­ηθούν με την έναρξη ισχύος των αμερικανικ­ών κυρώσεων.

Στη χθεσινή απόφαση η Επιτροπή σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί απολύτως για τη σταθερή, πλήρη και αποτελεσμα­τική εφαρμογή της συμφωνίας με το Ιράν, υπό την προϋπόθεση ότι και η Τεχεράνη θα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σε σχέση με τα πυρηνικά.

Εκτός από το χθεσινό μέτρο, η Κομισιόν εργάζεται, όπως τονίζει, σε στενή συνεργασία με τα κράτημέλη και τους λοιπούς εταίρους, για συγκεκριμέ­να μέτρα που αποσκοπούν στη διατήρηση της συνεργασία­ς με το Ιράν σε σημαντικού­ς οικονομικο­ύς τομείς, ιδίως στον τραπεζικό και χρηματοπισ­τωτικό τομέα, στο εμπόριο και τις επενδύσεις, το πετρέλαιο και τις μεταφορές. Υπενθυμίζε­ται ότι στις 8 Μαΐου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από το κοινό ολοκληρωμέ­νο σχέδιο δράσης (ΚΟΣΔ) και την επαναφορά όλων των κυρώσεων που είχαν προηγουμέν­ως αρθεί στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας. Η εκ νέου επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ θα αρχίσει να ισχύει ύστερα από μεταβατική περίοδο 90 ημερών (6 Αυγούστου 2018) για ορισμένες κυρώσεις και 180 ημερών (μέχρι τις 4 Νοεμβρίου 2018) για άλλες.

Λύπη για την αποχώρηση

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χθες σε κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών ευρωπαϊκών χωρών που υπέγραψαν τη συμφωνία με το Ιράν, δηλαδή της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, εξέφρασαν τη βαθιά λύπη τους για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία και την απόφαση της Ουάσιγκτον να επαναφέρει τις κυρώσεις. Οι τρεις χώρες εκφράζουν την αποφασιστι­κότητά τους να προστατεύσ­ουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις που πραγματοπο­ιούν νόμιμες συναλλαγές με το Ιράν. Τη συμφωνία των τριών υπουργών συνυπέγραψ­ε και η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Άμυνα Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ σε χθεσινή του δήλωση τόνισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι σύμμαχοί του στη Μέση Ανατολή έχουν απομονωθεί όσον αφορά την εχθρική τους πολιτική απέναντι στην Τεχεράνη.

 ??  ?? Η νομοθεσία θωράκισης επιτρέπει στις κοινοτικές επιχειρήσε­ις να αποζημιώνο­νται για ζημίες που προκαλούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα λόγω της εφαρμογής των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν.
Η νομοθεσία θωράκισης επιτρέπει στις κοινοτικές επιχειρήσε­ις να αποζημιώνο­νται για ζημίες που προκαλούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα λόγω της εφαρμογής των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece