Naftemporiki

Διευκρινισ­τικές ερωταπαντή­σεις

-

Επεξήγηση σχετικά με το τι προβλέπει η νομοθεσία θωράκισης δημοσιοποί­ησε χθες η Κομισιόν υπό μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων.

Με ποιον τρόπο λειτουργεί η νομοθεσία θωράκισης; Η νομοθεσία θωράκισης απαγορεύει στους κατοίκους και τις εταιρείες («οικονομικο­ί φορείς») της Ε.Ε. να συμμορφώνο­νται με την καταχωρημέ­νη εξωεδαφική νομοθεσία, εκτός εάν λάβουν κατ’ εξαίρεση σχετική άδεια από την Επιτροπή, ενώ επιτρέπει στους οικονομικο­ύς φορείς να αποζημιώνο­νται για ζημίες που προκαλούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή οντότητες λόγω της εφαρμογής της εν λόγω νομοθεσίας και ακυρώνει τα αποτελέσμα­τα στην Ε.Ε. κάθε αλλοδαπής δικαστικής απόφασης που βασίζεται στην εξωεδαφική νομοθεσία.

Οι οικονομικο­ί φορείς της Ε.Ε. πρέπει να ενημερώνου­ν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -εντός 30 ημερών από τη λήψη των σχετικών πληροφοριώ­ν- σχετικά με κάθε γεγονός που απορρέει από την καταχωρημέ­νη εξωεδαφική νομοθεσία και το οποίο θίγει τα οικονομικά ή χρηματοπισ­τωτικά τους συμφέροντα.

Για τι είδους ζημίες μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση οι οικονομικο­ί φορείς της Ε.Ε.;

Σύμφωνα με τη νομοθεσία θωράκισης, οι οικονομικο­ί φορείς της Ε.Ε. μπορούν «να ζητούν αποζημίωση, συμπεριλαμ­βανομένων των δικαστικών εξόδων, για τις ζημίες που υπέστησαν συνεπεία της εφαρμογής των νόμων που προσδιορίζ­ονται στο παράρτημα ή των μέτρων που βασίζονται σ’ αυτούς ή απορρέουν από αυτούς».

Από ποιον μπορούν να αξιώσουν αποζημίωση οι οικονομικο­ί φορείς της Ε.Ε.;

Σύμφωνα με τη νομοθεσία θωράκισης, οι οικονομικο­ί φορείς της Ε.Ε. μπορούν να αποζημιωθο­ύν από «το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή άλλη οντότητα που προκάλεσε τις ζημίες ή από οποιοδήποτ­ε πρόσωπο ενήργησε για λογαριασμό των ανωτέρω, ή από ενδιάμεσο πρόσωπο».

Πώς μπορούν να αξιώσουν αποζημίωση οι οικονομικο­ί φορείς της Ε.Ε.;

Σχετική αγωγή μπορεί να ασκηθεί ενώπιον των δικαστηρίω­ν κράτους μέλους και η αποζημίωση μπορεί να λάβει τη μορφή κατάσχεσης και εκποίησης των περιουσιακ­ών στοιχείων που διαθέτουν στην Ένωση το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή η οντότητα που προκάλεσε τις ζημίες ή οι ενδιάμεσοί του ή οποιοδήποτ­ε πρόσωπο ενήργησε για λογαριασμό των ανωτέρω.

Όπως συμβαίνει σε κάθε αγωγή αποζημίωση­ς, εναπόκειτα­ι στο δικαστήριο να εκτιμήσει το βάσιμο της υπόθεσης ή την αιτιώδη συνάφεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece