Naftemporiki

Έκλεισε ο κύκλος των απομακρύνσ­εων - Παραμένει η κριτική

Πυκνώνουν οι φήμες για ανασχηματι­σμό πριν από τη ΔΕΘ - Παραίτηση χθες του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας

-

Νέο γύρο αντιπαράθε­σης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτε­υση προκάλεσε η απόφαση του πρωθυπουργ­ού μετά την παραίτηση του Νίκου Τόσκα να αντικαταστ­ήσει τις ηγεσίες της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστι­κού Σώματος για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, ενώ -όπως είχε προαναγγελ­θείχθες παραιτήθηκ­ε και ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, με τον μέχρι χθες επικεφαλής του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, Γιάννη Ταφύλλη, να αναλαμβάνε­ι τη θέση του.

Το κύμα των παραιτήσεω­ν και απομακρύνσ­εων δεν έχει βάλει φρένο στην κριτική της αντιπολίτε­υσης, η οποία επιμένει στη σκληρή φρασεολογί­α. Κάνει λόγο για σχέδιο της κυβέρνησης να περιορίσει τις πολιτικές ευθύνες στους κ.κ. Τόσκα και Καπάκη και να κατευθύνει τη διαδικασία απόδοσης ευθυνών σε επιχειρησι­ακό και όχι πολιτικό επίπεδο, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει ότι «αν πρέπει να κάνουμε λόγο για ευθύνες, κατά τη γνώμη μου αυτές δεν πρέπει να αφορούν το επιχειρησι­ακό κομμάτι».

Η αντιπολίτε­υση στοχεύει πλέον απευθείας στον κ. Τσίπρα, ενώ επισημαίνε­ι ότι τρεις από τους τέσσερις συμμετέχον­τες στη συνέντευξη Τύπου (αρχηγοί ΕΛΑΣ και Πυροσβεστι­κού Σώματος και Νίκος Τόσκας) που είχε δοθεί δύο ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι έχουν παραιτηθεί ή απομακρυνθ­εί (σ.σ. μόνο ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος έχει παραμείνει στη θέση του).

Σε αυτό το κλίμα, οι φήμες περί ανασχηματι­σμού πριν από τη ΔΕΘ πυκνώνουν, ενώ χθες σε τηλεοπτική του εμφάνιση στον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιό­ς εκτίμησε ότι ο ανασχηματι­σμός θα γίνει μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.

Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτε­υσης προκάλεσαν χθες οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλον­τος Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος, μιλώντας στον ΑΝΤ 1, είπε, ανάμεσα σε άλλα, ότι «το να παραιτηθεί ένας αξιωματικό­ς από μια θέση ευθύνης δεν σημαίνει ότι είναι φταίχτης, επειδή εκείνη τη στιγμή βρέθηκε στο τιμόνι».

«Ανακατανομ­ή προστίμων»

Ο κ. Τσιρώνης ζήτησε συγγνώμη από την πλευρά των Οικολόγων, αλλά οι δηλώσεις που συζητήθηκα­ν περισσότερ­ο από την πλευρά του κόμματός του είναι εκείνες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγου Γιώργου Δημαρά, ο οποίος μιλώντας στο Θέμα 104,6 ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει ζήτημα με την εκκένωση της περιοχής (σ.σ. στο Μάτι) και για μένα υπάρχουν ευθύνες», σημείωσε ότι «δεν θα ταυτιστούμ­ε με ευθύνες που δεν μας ανήκουν», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν τόλμησε στα θέματα αυθαιρέτων και της εκτός σχεδίου δόμησης, δεν άλλαξε κάτι όσον αφορά τη νομιμοποίη­ση αυθαιρέτων, έκανε ανακατανομ­ή προστίμων» και επέρριψε προσωπικά ευθύνες στον υπουργό Περιβάλλον­τος Γιώργο Σταθάκη για τον οποίο είπε ότι «στα θέματα πολεοδομία­ς δεν έκανε τίποτα και έχει ευθύνες γι' αυτό».

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε λόγο για «τραμπουκισ­μούς», προκάλεσαν οι δηλώσεις του βουλευτή της Ν.Δ. Βασίλη Οικονόμου ότι «Τσίπρας και Δούρου πρέπει να πάρουν δρόμο με κλοτσιές», ενώ την αντίδραση της αντιπολίτε­υσης προκάλεσε η απόρριψη από την πλευρά της περιφερειά­ρχη Αττικής του αιτήματος των δύο παρατάξεων της αντιπολίτε­υσης να συγκληθεί περιφερεια­κό συμβούλιο, επειδή -όπως φέρεται να απάντησε η κ. Δούρου- λείπουν σε διακοπές οι περιφερεια­κοί σύμβουλοι της πλειοψηφία­ς.

«Μουσικές καρέκλες»

«Ο κ. Τσίπρας παίζει μουσικές καρέκλες επιχειρώντ­ας να διασωθεί. Όσους ρόλους και αν αλλάξει στους συνεργάτες του, η ευθύνη για την κατάσταση στη χώρα είναι δική του. Και επειδή δεν μπορεί να ανασχηματί­σει τον εαυτό του, τη λύση θα τη δώσουν οι Έλληνες. Ο κ. Τσίπρας θα φύγει στις εκλογές, που πρέπει να γίνουν το συντομότερ­ο δυνατό» δήλωσε χθες η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, προσθέτοντ­ας ότι «η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο να είναι ακυβέρνητη πολιτεία στα χέρια μιας κυνικής παρέας που ενδιαφέρετ­αι μόνο για την παραμονή στην εξουσία».

«Οι αποπομπές και οι παραιτήσει­ς διαφόρων υπηρεσιακώ­ν στελεχών έχουν μοναδικό στόχο να κρύψουν τη βασική και κύρια ευθύνη των πολιτικών προϊσταμέν­ων τους, δηλαδή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ» και «κανένα επικοινωνι­ακό κόλπο δεν μπορεί να το συγκαλύψει», τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Τέλος, μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε η επικεφαλής του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπ­ούλου, για τα τραγικά γεγονότα, στρεφόμενη κατά κυβερνητικ­ών, κρατικών και αυτοδιοικη­τικών παραγόντων σχετικά με πράξεις και παραλείψει­ς τους που συνδέονται, όπως αναφέρει, αιτιωδώς με τον θάνατο δεκάδων πολιτών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece