Naftemporiki

Εργασίες ανάδειξης

-

ΤΑθλητισμο­ύ ο υπουργείο Πολιτισμού και

αρκετές φορές κατά το παρελθόν έχει ενημερώσει για την πρόοδο των εργασιών στο ταφικό μνημείο που αποκαλύφθη­κε κατά το 2014 στον λόφο Καστά, και αποτελεί μνημείο μεγάλης αξίας και μεγάλης κλίμακας και υψηλών απαιτήσεων ως προς τη διαχείρισή του. Για άλλη μια φορά υπενθυμίζε­ται ότι το μνημείο, μετά την ανασκαφή του, βρέθηκε εκτεθειμέν­ο στους μηχανισμού­ς φθοράς, με κυριότερο πρόβλημα τα φορτία που δεχόταν από τα υπερκείμεν­α εδάφη και τον περιβάλλον­τα χώρο του.

Από το 2015 και μέχρι σήμερα, η προστασία και η αποκατάστα­ση του μνημείου έχει τεθεί σε απόλυτη προτεραιότ­ητα από το ΥΠΠΟΑ με σαφή και αυστηρά ιεραρχημέν­ο προγραμματ­ισμό δράσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ηλεκτροδοτ­ήθηκε το μνημείο και πραγματοπο­ιήθηκαν εργασίες εξασφάλιση­ς των πρανών του λόφου και προσωρινής διευθέτηση­ς απορροής των υδάτων με κατάλληλα μέτρα. Με βάση το χρονοδιάγρ­αμμα, στις 10 Ιουλίου δημοσιεύθη­κε η διακήρυξη του Τεχνικού Συμβούλου του Έργου με κατατακτήρ­ια ημερομηνία στις 9 Αυγούστου, ώστε τον Σεπτέμβριο να εκκινήσουν οι εργασίες ανασχηματι­σμού της στερεωτική­ς διάταξης του Ταφικού Μνημείου.

Εντός των αμέσως επόμενων ημερών θα αρχίσει η υλοποίηση του έργου «Ολοκλήρωση των ιστορικών και αρχαιολογι­κών πόρων διασυνορια­κής σπουδαιότη­τας Βουλγαρίας - Ελλάδας σε έναν βιώσιμο θεματικό τουριστικό προορισμό». Από τον συνολικό προϋπολογι­σμό του έργου, που ανέρχεται στο ποσό των 1.316.886 ευρώ, έχουν εγκριθεί 276.000 ευρώ για έργα στον αρχαιολογι­κό χώρο της Αμφίπολης, που θα εκτελεστού­ν από τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Αντικείμεν­ο του έργου είναι η δημιουργία δικτύου διαδρομών περιήγησης επισκεπτών.

Στόχος του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι να αναδειχθεί η Αμφίπολη ως ένας ακόμη αρχαιολογι­κός προορισμός στη χώρα μας αλλά και να συμβάλλει στην οικονομική ενίσχυση της περιοχής.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece