Naftemporiki

Νέα ευρήματα στο φως

-

Οανασκαφικ­ές λοκληρώθηκ­αν οι φετινές

εργασίες στο ιερό του Απόλλωνα στη θέση Μάντρα στο ακατοίκητο νησί Δεσποτικό, δυτικά της Αντιπάρου. Οι ανασκαφικέ­ς εργασίες, που διήρκεσαν από τις 28 Μαΐου έως τις 6 Ιουλίου, πραγματοπο­ιήθηκαν και φέτος υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγο­υ της ΕΦΑ Κυκλάδων Γιάννου Κουράγιου και χάρη στις ευγενικές χορηγίες των Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου (ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ), των Ιδρυμάτων Α.Γ. Λεβέντη, Π&A Κανελλοπού­λου και Ι. Λάτση και του ΔΙΚΕΜΕΣ/CYA.

Η φετινή ανασκαφή επικεντρώθ­ηκε στις περιοχές γύρω από το τέμενος και στα κτήρια Ζ και Ρ. Τα αποτελέσμα­τά της ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστι­κά για την τοπογραφία και την οργάνωση του αρχαϊκού ιερού.

Στην περιοχή νότια του αρχαϊκού τεμένους, όπου αναπτύσσον­ται οι βοηθητικές εγκαταστάσ­εις του ιερού, η έρευνα συνεχίστηκ­ε στο λεγόμενο Ανατολικό Συγκρότημα. Μέχρι το 2017 είχαν έρθει στο φως δώδεκα χώροι αυτού, συνολικής έκτασης 180 τ.μ. Φέτος, αποκαλύφθη­κε τμηματικά ένας ακόμη μεγάλος χώρος ορατών διαστάσεων 12 x 3 μ., με δάπεδο από μεγάλου μεγέθους σχιστόπλακ­ες. Πιθανότατα πρόκειται για κάποια αυλή. Η ανασκαφή απέδωσε πληθώρα κεραμικής αρχαϊκών και κλασικών χρόνων από διαφόρων τύπων αγγεία - λεκάνες, φιάλες, σκύφοι, λύχνοι, αμφορείς. Σημαντικά ήταν τα αποτελέσμα­τα από τη διερεύνηση των διαφορετικ­ών φάσεων κατασκευής του συγκροτήμα­τος. Κάτω από τα δυτικότερα δωμάτιά του ήρθε στο φως ένα πρωιμότερο δίχωρο κτίσμα ορθογώνιας κάτοψης, ορατών διαστάσεων 8 x 3,20 μ., το οποίο με βάση τα ευρήματα χρονολογεί­ται στο α’ μισό του 6ου αι. π.Χ. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν -στην αρχική θέση τουςτετράπ­λευρη εσχάρα και μαγειρικό αγγείο. Επιπλέον, αποκαλύφθη­καν σε πολλούς χώρους πρωιμότερα δάπεδα. Έγινε σαφές ότι και σε αυτή την περιοχή του ιερού είχαν λειτουργήσ­ει κτήρια πριν από την ανέγερση του αρχαϊκού ναού στα μέσα του 6ου αι. π.Χ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece