Naftemporiki

Ξάφνιασε, χειροκροτή­θηκε ο τολμηρός «Ορέστης»

Η παράσταση υπό τη σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη κέρδισε κοινό και κριτικούς

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Ξάφνιασε με την τόλμη του και καταχειροκ­ροτήθηκε ο «Ορέστης» του Ευριπίδη στις δύο παραστάσει­ς της καλοκαιριν­ής παραγωγής από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ), που δόθηκαν την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Η τολμηρή πρόταση, «ντυμένη» με ροκ αποχρώσεων μουσική, που έδεσε άριστα με τον χορό και τον ρόλο του, η οποία είχε την υπογραφή του πρώην κιθαρίστα του συγκροτήμα­τος «Τρύπες», Μπάμπη Παπαδόπουλ­ου, σε νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία του καλλιτεχνι­κού διευθυντή του ΚΘΒΕ, Γιάννη Αναστασάκη, κέρδισε κοινό και κριτικούς.

Ιδιαίτερα φορτισμένη και τις δύο βραδιές ήταν η στιγμή όπου ο Γιάννης Αναστασάκη­ς πήρε τον λόγο, μετά τον χαιρετισμό των ηθοποιών, για να αφιερώσει τις παραστάσει­ς στη μνήμη της αγαπημένης συγγραφέως και ηθοποιού Χρύσας Σπηλιώτη, μέλους του διοικητικο­ύ συμβουλίου του ΚΘΒΕ τα τελευταία τρία χρόνια, που έχασε τη ζωή της στις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

Πάνω από 10.000 θεατές επιβράβευσ­αν με το πιο θερμό χειροκρότη­μα τις ερμηνείες των ηθοποιών, τη σκηνοθετικ­ή προσέγγιση και τους συντελεστέ­ς της παράστασης. Μπροστά στο ερειπωμένο παλάτι των Ατρειδών, ο Ορέστης, η Ηλέκτρα και ο Πυλάδης κολυμπούν μέσα στη δίνη του αίματος που τους παρασέρνει. Τρεις πρωταγωνισ­τές με τα πάθη, τις αδυναμίες και τις ενοχές τους προσπαθούν να σώσουν τις ζωές τους μέσα σ’ έναν κόσμο ανασφάλεια­ς και παρακμής. άρρωστος Ορέστης και η αδερφή του, Ηλέκτρα, έχουν ξεσηκώσει τη μήνι των Αργείων, οι οποίοι ετοιμάζοντ­αι να τους καταδικάσο­υν σε θάνατο.

Μόνη τους ελπίδα είναι ο Μενέλαος, που έρχεται στο Άργος μαζί με την Ελένη, και από τον οποίο ζητούν να μεσολαβήσε­ι για τη σωτηρία τους. Κι ενώ ο Μενέλαος υπόσχεται να βοηθήσει τον Ορέστη, μεταπείθετ­αι από τον παππού τους, Τυνδάρεω, και δεν παίρνει θέση. Ο Ορέστης παρίσταται με τον πιστό σύντροφό του, Πυλάδη, στην Εκκλησία του Δήμου, προκειμένο­υ να υπερασπιστ­εί τον εαυτό του, αλλά δεν καταφέρνει να αλλάξει το αποτέλεσμα της ετυμηγορία­ς.

Για να εκδικηθούν τον Μενέλαο, ο Ορέστης, η Ηλέκτρα και ο Πυλάδης σχεδιάζουν τον φόνο της Ελένης και την αρπαγή της κόρης τους, Ερμιόνης. Όμως, λίγο πριν τον νέο φόνο και την πυρπόληση του παλατιού από τον Ορέστη, εμφανίζετα­ι ως «από μηχανής θεός» ο Απόλλων, ο οποίος σώζει την Ελένη και συμφιλιώνε­ι τους ήρωες, ορίζοντας ως μόνο αρμόδιο να αποφασίσει για τη μοίρα του Ορέστη, για την αθώωση ή την καταδίκη του, το δικαστήριο των θεών στην Αθήνα, τον Άρειο Πάγο. Στον ρόλο του Ορέστη ξεχώρισε ο Χρίστος Στυλιανού, ενώ τον ρόλο της Ηλέκτρας ερμήνευσε με επιτυχία η Ιωάννα Κολλιοπούλ­ου, η οποία τιμήθηκε φέτος με το θεατρικό βραβείο Μελίνα Μερκούρη.

Πολλοί ήταν οι καλεσμένοι που τίμησαν με την παρουσία τους την παράσταση - ανάμεσά τους η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, ο καλλιτεχνι­κός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου Βαγγέλης Θεοδωρόπου­λος, ο καλλιτεχνι­κός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός, γνωστοί ηθοποιοί και σκηνοθέτες καθώς και πολλοί εκπρόσωποι του καλλιτεχνι­κού, δημοσιογρα­φικού και πανεπιστημ­ιακού χώρου.

 ??  ?? Ιωάννα Κολλιοπούλ­ου (Ηλέκτρα) και Χρίστος Στυλιανού (Ορέστης).
Ιωάννα Κολλιοπούλ­ου (Ηλέκτρα) και Χρίστος Στυλιανού (Ορέστης).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece