Naftemporiki

Η «έξοδος», τα λάθη και οι πληγές

-

Στις 20 Αυγούστου γυρίζουμε σελίδα; Υπό μία έννοια ναι, καθώς επισήμως η Ελλάδα ολοκληρώνε­ι το τρίτο πρόγραμμα στήριξης. Το τέλος εποχής των μνημονίων ήταν η καλύτερη αφορμή για τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί να προβεί σε εκτενή απολογισμό της ελληνικής διάσωσης αλλά και στην παραδοχή ότι έγιναν πολλά λάθη, τόσο από την πλευρά της Αθήνας, όσο και από την πλευρά των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον, παραδέχετα­ι σε άρθρο του στη γερμανική «Welt».

Oι παραδοχές των Βρυξελλών διά στόματος του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων φέρνουν στο νου το περίφημο «mea culpa» του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου και τη δική του παραδοχή ότι δεν είχε εκτιμήσει σωστά τον αντίκτυπο της λιτότητας στην ελληνική οικονομία.

Λίγες ημέρες απομένουν πριν από την τελική έξοδο από έναν εφιάλτη που κράτησε οκτώ χρόνια. Ο κύκλος των μνημονίων άνοιξε με την Ελλάδα -συμπαρασύρ­οντας Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρο- και κλείνει με την Ελλάδα. Μπορεί οι παραδοχές σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον για τραγικά λάθη να αποτελούν ηθική δικαίωση, στην πράξη όμως τίποτε δεν αλλάζει. Το γενικό μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια να παρεκκλίνε­ι από τον μονόδρομο των μεταρρυθμί­σεων. Ο επίτροπος Μοσκοβισί στο άρθρο του υπογραμμίζ­ει ότι η Κομισιόν θα παραμείνει στο πλευρό της Αθήνας. Κυρίως για να είναι σίγουρη ότι θα παραμείνει «καλός μαθητής» και θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα συμφωνημέν­α. Σπεύδει να διευκρινίσ­ει, όπως και η ίδια η ελληνική κυβέρνηση, ότι τίποτε από όλα αυτά δεν συνιστά ένα τέταρτο μνημόνιο.

Το παιχνίδι των λέξεων είναι γνωστό σε όλες τις πλευρές, η καθεμία για τα δικά της συμφέροντα. Το ζήτημα όμως είναι η ουσία και όχι οι χαρακτηρισ­μοί. Στις 20 Αυγούστου θα βγούμε, όχι όμως πανηγυρικά και απελευθερω­μένοι από τα λάθη του παρελθόντο­ς, λάθη των Ευρωπαίων, του ΔΝΤ, αλλά και λάθη των εκάστοτε κυβερνώντω­ν αυτής της πολύπαθης χώρας.

Όποια λέξη κι αν ειπωθεί, η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της έναν δύσκολο μαραθώνιο, γράφει ο «Economist». Ζοφερό μέλλον βλέπει και η «Washington Post», με την ελληνική οικονομία να επιστρέφει το... 2030 στα επίπεδα προ κρίσης. «Μετά από οκτώ χρόνια προγραμμάτ­ων διάσωσης και αδιεξόδων και... ακόμη περισσότερ­ων μνημονίων, η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Ή τουλάχιστο­ν ό,τι έχει απομείνει από αυτήν», αναφέρει η εφημερίδα σε πρόσφατο άρθρο της.

Τα χρόνια της κρίσης έχουν αφήσει βαθιές πληγές. Στο χέρι μας είναι να κλείσουν, αλλά θέλουν χρόνο. Και ίσως να μην κλείσουν ποτέ ολοκληρωτι­κά.

[SID:12034356]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece