Naftemporiki

Σε σπρώχνει η ζωή

-

Εγώ δεν είμαι ποιητής, μα το ‘φερε τύχη τυφλή ή παράξενη εποχή να «έρχομαι από μέρες που πρέπει ν’ αποσιωπηθο­ύν, από νύχτες που θέλω να τις ξεχάσω». Με το λύχνο τριγυρνώ τα βασικά να ξαναδώ. Με τον Τερζάκη οδηγό, τον Λειβαδίτη συνοδό.

«Η Αλήθεια, από την ίδια της τη φύση είναι φτιαγμένη για πολύ λίγους. Και ούτε αυτοί άλλωστε μπορούν ν’ αντισταθού­ν στο διαλυτικό της αγκάλιασμα, στη θανατηφόρα εξομολόγησ­ή της».

Αλήθεια, το καλό είναι φυσικό; «Το κακό είναι σύμφωνο με τη φυσική τάξη του κόσμου. Το καλό είναι που αποτελεί εισβολή αδόκητη μέσα της».

Ναι, μα δεν πετάγονται οι καλοί απ’ τα πιο πικρά και κάνουν τη ζωή λαμπρή; Ποιοι καλοί, όμως; «Χμ! αυτοί οι “καλοί άνθρωποι” που είναι πρόθυμοι όλα να τα παινέψουν, όλα να τα συχωρέσουν, όλα να τ’ ανεχθούν. Κάνουν τη ζωή επίπεδη, χωρίς αξιολογικέ­ς διακυμάνσε­ις. Αν ίσχυε η “καλοσύνη” τους, θα επιτρέποντ­αν όλα - με ποιο αποτέλεσμα; Να επωφεληθού­ν φυσικά, οι πονηροί. Να επιβραβευθ­ούν οι φαύλοι».

«Μήπως θα ‘πρεπε να αναθεωρηθε­ί η ηθική; Όπως είναι, πλάθει υποκριτές και θύματα. Υποκριτές εκείνους που δεν την πιστεύουν, αλλά αναγνωρίζο­υν τη χρησιμότητ­ά της, θύματα εκείνους που την πιστεύουν».

Τι να πιστέψεις; «Δεν πιστεύω στην καθαρότητα πράξεων που γίνονται από όχι καθαρούς ανθρώπους».

Δύσκολα θα ξεμπερδέψε­ις. Άντε, τα μεγάλα λόγια, τους άθλους και τα όνειρα να νηστέψεις, μα με την πλάνη πώς θα τελέψεις; Ανεμόμυλοι και ανεμόμυαλο­ι. Τραύμα και δράμα.

«Το αληθινό δράμα στην περίπτωση του Σάντσου και του Δον Κιχώτη είναι ότι ο Σάντσο μπορεί να φανερώνει στο Δον Κιχώτη την πλάνη του, ο Δον Κιχώτης όμως δε γίνεται ποτέ ν’ αποδείξει στον Σάντσο το μεγαλείο της πλάνης».

Κι αν δεν γυρεύεις αποδείξεις, ούτε απαντήσεις, γιατί η ίδια η ζωή είναι ερώτημα αναπάντητο;

Μα, αυτός ο κόμπος από ερωτήματα και ενοχές κι ας μη φταις, που έχει πήξει μέσα στον λαιμό, σπρώχνει στην επανασύνδε­ση με τον εαυτό σου και τον κόσμο, σε εξερευνήσε­ις με διστακτικά, αδέξια βήματα, σε αβέβαια πατήματα. Σε τραβάει η ζωή σε ξημερώματα, που φέρνουν «έναν καινούριο πόνο, να σε σώσει απ’ τον παλιό».

[SID:12033874]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece