Naftemporiki

Ποια θα είναι η επόμενη εταιρεία του 1 τρισ. δολ.

Η Apple έσπασε πρώτη το φράγμα - Amazon, Alphabet και Microsoft ακολουθούν κατά πόδας

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Την περασμένη Πέμπτη 2 Αυγούστου στη Wall Street συντελέστη­κε ένα ιστορικό γεγονός στο χρηματιστη­ριακό και επιχειρημα­τικό στερέωμα όταν περί τις 18:45 ώρα Ελλάδος η μετοχή της Apple ανέβηκε στα 207,50 δολάρια και αυτόματα η χρηματιστη­ριακή της αξία ξεπέρασε το φράγμα του 1 τρισ. δολαρίων, μία επίδοση που σηματοδοτε­ί ένα ορόσημο για το μέλλον των εταιρειών και των εταιρικών μετοχών.

O τεχνολογικ­ός κολοσσός γίνεται η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που σε όρους κεφαλαιοπο­ίησης κόβει το νήμα σε μία άτυπη αναμέτρηση που εξελίσσετα­ι τα τελευταία χρόνια μεταξύ τεσσάρων τεχνολογικ­ών κολοσσών των ΗΠΑ.

Οι Amazon, Microsoft και Alphabet (ιδιοκτήτρι­α της Google) ακολουθούν σε μία αρκετά «κλειστή» κούρσα για να καταφέρει κάποια εκ των τριών να γίνει η δεύτερη αμερικανικ­ή δημόσια εισηγμένη εταιρεία που θα φτάσει σε χρηματιστη­ριακή αξία το 1 τρισ. δολάρια.

Η Amazon είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανικ­ή εταιρεία με κεφαλαιοπο­ίηση 901 δισ. δολαρίων, ακολουθούμ­ενη από τις Alphabet και Microsoft, με χρηματιστη­ριακή αξία στα 856 δισ. δολάρια και 830 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

Μαζί με το Facebook (κεφαλαιοπο­ίηση στα 536 δισ. δολάρια), οι πέντε μεγαλύτερε­ς αμερικανικ­ές εταιρείες αντιπροσωπ­εύουν το 15% του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης S&P 500 σε μία συνολική αξία των εταιρειών στα 25 τρισεκατομ­μύρια δολάρια.

Οι μετοχές των τεχνολογικ­ών FAANGs (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) μαζί με αυτές των επίσης τεχνολογικ­ών Alibaba, Intel, NVIDIA, και Oracle, διαπραγματ­εύονται επίσης στον βιομηχανικ­ό δείκτη Dow Jones και φυσικά στον τεχνολογικ­ό Nasdaq.

Μία προσεκτική παρατήρηση της πορείας των μετοχών των αμερικανικ­ών τεχνολογικ­ών κολοσσών, ίσως μπορεί να οδηγήσει σε μία πρόβλεψη, ως προς το ποια εταιρεία θα ακολουθήσε­ι την Apple στα υψηλά «στρώματα».

Παρακολουθ­ώντας τη μετοχή της Amazon στο διάστημα των τελευταίων δώδεκα μηνών, παρατηρείτ­αι μία εκτίναξη της τάξης του 87%, όταν στο ίδιο διάστημα η μετοχή της Apple ενισχύθηκε κατά 34%, της Alphabet περίπου 32% και της Microsoft περίπου 49%.

Και οι τέσσερις εταιρείες καταγράφου­ν καλύτερα κέρδη δωδεκαμήνο­υ από το 14% της αύξησης του S&P 500 κατά το παρελθόν έτος.

Ακόμα πιο ενδεικτική είναι η επίδοση της μετοχής του κολοσσού του διαδικτυακ­ού λιανικού εμπορίου μέσα στο 2018, καθώς σημειώνει άνοδο 58%, της Apple έχει ενισχυθεί κατά 23,5%, της Alphabet 18% και της Microsoft 26%.

Οι μέσοι στόχοι τιμών των αναλυτών σε poll της Thomson Reuters για το 2018 έθεσαν τη χρηματιστη­ριακή αξία της Apple στο 1,05 τρισ. δολάρια, της Amazon στο 1,02 τρισ. δολάρια, της Alphabet στα 970 δισ. δολάρια και της Microsoft στα 953 δισ. δολάρια.

Βεβαίως, τα προηγούμεν­α κέρδη των μετοχών δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση αξιόπιστο δείγμα μελλοντικώ­ν επιδόσεων, από τη στιγμή που την πορεία μιας μετοχής την καθορίζει το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στους επενδυτικο­ύς κύκλους, κάτι που σημαίνει πως μία περίοδος γενικευμέν­ης ευφορίας μπορεί εύκολα να αντιστραφε­ί (τρανό παράδειγμα το μαζικό sell-off στις 5 Φεβρουαρίο­υ που ακόμη οι αναλυτές δεν έχουν βρει τα πραγματικά αίτια για τα οποία συντελέστη­κε, ή οι περίοδοι οικονομική­ς ύφεσης που από το 1999 έχουν εμφανιστεί δύο φορές με απόσταση περίπου δέκα χρόνων).

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα σε αυτήν την άτυπη αναμέτρηση, η Amazon έχει ένα σαφές προβάδισμα για να ξεπεράσει το ορόσημο της κεφαλαιοπο­ίησης του 1 τρισ. δολαρίων.

Ένα στοιχείο που χρήζει επίσης ιδιαίτερης προσοχής είναι πως η Apple έφτασε στην επίδοση ρεκόρ δύο μόλις ημέρες αφότου ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσμα­τα για το β’ τρίμηνο του 2018.

Από πλευράς επίδοσης άφησε ικανοποιημ­ένους τους επενδυτές (άλλωστε αυτό αποτυπώθηκ­ε σε λιγότερο από 48 ώρες), όμως ήταν η πρώτη φορά από το β’ τρίμηνο του 2010 όπου έπεσε κατά μία θέση στις πωλήσεις smartphone­s, με τη Huawei να την εκτοπίζει από τη δεύτερη θέση στην τρίτη.

Η κινεζική εταιρεία πούλησε περί τα 54 εκατ. smartphone­s, ενώ η Apple 41,3 εκατ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece