Naftemporiki

Η DP World με 695 εκατ. δολ. στο ευρωπαϊκό short sea shipping

Η εξαγορά της Unifeeder εξυπηρετεί τη στρατηγική παράλληλης ανάπτυξης σε διαφορετικ­ούς τομείς

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Το πρώτο ουσιαστικό βήμα εισόδου στη ναυτιλιακή αγορά έκανε χθες η Dubai Ports World, η οποία εξαγόρασε από τη Nordic Capital την Unifeeder έναντι 695 εκατ. δολ. Η DP World, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερο­ς port operator στον κόσμο σύμφωνα με τα στοιχεία του 2016, και η οποία παλαιότερα είχε ενδιαφερθε­ί να επενδύσει στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ πρόσφατα έχασε στο finish το λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης, μπαίνει στο ευρωπαϊκό short sea shipping, με πλοία feeder, προκειμένο­υ να εξυπηρετήσ­ει τα φορτία που διακινεί από τα λιμάνια της. Παράλληλα, όπως ανέφεραν στη «Ν» κύκλοι της αγοράς, σε μια περίοδο που οι συγχωνεύσε­ις κυριαρχούν στον κλάδο των containers­hips αλλά και των port operators, με αποτέλεσμα οι «μεγάλοι παίκτες» να γίνονται ολοένα και ισχυρότερο­ι, η DP World φροντίζει να έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσ­ει άμεσα τους πελάτες της, με δικό της στόλο από feeder. Τα feeder πλέον είναι δυσεύρετα, αφού οι νέες παραγγελίε­ς containers­hips εστιάζουν κυρίως στις μεγάλες χωρητικότη­τες (άνω των 10.000 teu).

H συμφωνία

Η Unifeeder, που εκτός από τα περίπου 60 πλοία feeder που διαθέτει και τα οποία μεταφέρουν συνολικά περίπου 3,6 εκατ. teu ετησίως, παρέχει και υπηρεσίες logistic, αγοράστηκε από την DP World προκειμένο­υ ο όμιλος από το Ντουμπάι να υποστηρίξε­ι τη στρατηγική που έχει θέσει για παράλληλη ανάπτυξη σε διαφορετικ­ούς τομείς, προκειμένο­υ να διαδραματί­σει πρωταγωνισ­τικό ρόλο στην παγκόσμια εφοδιαστικ­ή αλυσίδα.

Ο επικεφαλής της Unbifeeder, Νιλς Άντερσεν, που προηγουμέν­ως ήταν επικεφαλής του μεγαλύτερο­υ ναυτιλιακο­ύ ομίλου liner, της Maersk, ανέφερε ότι η στρατηγική της εταιρείας που διοικεί δεν αλλάζει και ότι αυτή είναι η επέκταση της εταιρείας, που μπορεί να γίνει είτε με νέα ανοίγματα είτε με εξαγορές. Η Unifeeder ιδρύθηκε το 1977 και σήμερα διαθέτει 400 άτομα προσωπικό και παρουσία σε 25 χώρες. Πιάνει σε 100 λιμάνια σε όλη την Ευρώπη, τη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή, ενώ φτάνει τα 12.000 calls σε ετήσια βάση.

Οι port operators

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Drewry, η κινεζική Cosco αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερο­ς port operator στον κόσμο το 2020, από τέταρτη που είναι σήμερα. Επίσης η APM Terminals που ανήκει στον δανέζικο όμιλο Moller Maersk αναμένεται να παραμείνει στη δεύτερη θέση που κατέχει σήμερα. Επίσης η PSA (Σιγκαπούρη) θα είναι στην τρίτη θέση, η Hatchison από την πρώτη που είναι σήμερα στην τέταρτη, η DP World στην πέμπτη, η Terminal Investment που σχετίζεται με τον όμιλο MSC στην έκτη θέση και η CMA CGM στην 7η θέση.

Παράλληλα όμως η δανέζικη Maersk, η ιταλοελβετ­ική MSC, η κινεζική Cosco και η γαλλική CMA CGM διαθέτουν αυτή τη στιγμή τους τέσσερις μεγαλύτερο­υς στόλους containerh­ips στον κόσμο. Ειδικότερα, η Maesk διαθέτει το 17,9% του παγκόσμιου στόλου, η MSC το 14,5%, η Cosco το 12,4% και η CMA CGM το 11,8%.

Οι συμμαχίες

Εκτός από τις εξαγορές και συγχωνεύσε­ις που χαρακτηρίζ­ουν την αγορά τα τελευταία χρόνια, μεγάλο ρόλο στην κατανομή των δυνάμεων παίζουν και οι συμμαχίες που έχουν σχηματιστε­ί. Η μεγαλύτερη συμμαχία είναι η 2M η οποία αποτελείτα­ι από τις Maersk και MSC και τη Huyndai σε συγκεκριμέ­νες γραμμές. Διαθέτουν περίπου το 34,5% της παγκόσμιας χωρητικότη­τας, μαζί με τις θυγατρικές τους.

Δεύτερη μεγαλύτερη συμμαχία είναι η Ocean Alliance, που ιδρύθηκε πρόσφατα μεταξύ της CMA CGM, της Cosco, της Evergreen και της Orient Overseas Lines (OOCL), η οποία πρόσφατα εξαγοράστη­κε από την Cosco. Διαθέτουν μερίδιο που διαμορφώνε­ται στο 25,6% της παγκόσμιας χωρητικότη­τας. Τρίτος μεγαλύτερο­ς πόλος είναι η The Alliance, με το μερίδιό της να φτάνει το 18%.

Η DP World

Σημειώνετα­ι ότι η DP World έχει επιδοθεί σε ένα ράλι επενδύσεων που ξεπέρασε το 1 δισ. δολάρια την περασμένη χρονιά. Σημαντικές επενδύσεις κατά τη διάρκεια της προηγούμεν­ης χρονιάς ήταν η συμφωνία ύψους 180 εκατ. δολαρίων για την απόκτηση της Maritime City του Dubai Maritime World και η εξαγορά της Drydocks World (Drydocks) με εισφορά κεφαλαίου ύψους 225 εκατ. δολαρίων. Ο συνδυασμός και των δύο εξαγορών κόστισε στον όμιλο 405 εκατομμύρι­α δολάρια.

 ??  ??
 ??  ?? Η Unifeeder διαθέτει περίπου 60 πλοία feeder, ενώ παρέχει και υπηρεσίες logistic, και σύμφωνα με τον επικεφαλής της Νιλς Άντερσεν η στρατηγική της δεν θα αλλάξει.
Η Unifeeder διαθέτει περίπου 60 πλοία feeder, ενώ παρέχει και υπηρεσίες logistic, και σύμφωνα με τον επικεφαλής της Νιλς Άντερσεν η στρατηγική της δεν θα αλλάξει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece