Naftemporiki

Ο παρορμητικ­ός Τραμπ, το Ιράν και οι ανησυχίες

-

Επιλέγοντα­ς την τακτική της «μέγιστης πίεσης» έναντι του Ιράν, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε σε ισχύ σκληρές οικονομικέ­ς κυρώσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος δρα μονομερώς κόντρα στις προειδοποι­ήσεις Ε.Ε., Ρωσίας, Κίνας και διεθνών οργανισμών για αναζωπύρωσ­η της έντασης στη Μέση Ανατολή και νέες «φωτιές» στην αγορά πετρελαίου.

Και το ερώτημα είναι γιατί; Πώς είναι δυνατόν να εγκαταλείπ­ει μία πολυμερή, λεπτομερή συμφωνία για πυρηνικά, την ώρα που επιλέγει στη βάση γενικόλογω­ν και αμφισβητού­μενων δεσμεύσεων την προσέγγιση με την Πιονγιάνγκ; Οι επισημάνσε­ις για το πόσο απρόβλεπτο­ς είναι ο Αμερικανός πρόεδρος, για την αδυναμία του να κατανοήσει το πόσο περίπλοκες είναι οι διεθνείς σχέσεις, για τον παρορμητισ­μό του ή το πώς λαμβάνει αποφάσεις στη βάση «προσωπικής χημείας» με τους ηγέτες των άλλων χωρών, δεν αρκούν.

Ποιος είναι λοιπόν ο πραγματικό­ς στόχος του; Την απάντηση μάλλον έδωσε ο Ισραηλινός υπουργός Πληροφοριώ­ν, με την προειδοποί­ησή του ότι «το Ιράν ή θα συμμορφωθε­ί στις κυρώσεις ή θα κινδυνεύσε­ι να δει το καθεστώς του να καταρρέει».

Η Ουάσιγκτον δεν θα μπορούσε φυσικά να μιλήσει ποτέ για ανατροπή καθεστώτος. Ποντάρει όμως στην εντεινόμεν­η λαϊκή δυσφορία για τις οικονομικέ­ς πιέσεις που φέρνουν οι κυρώσεις.

Ήδη το τοπικό νόμισμα δέχεται σφυροκόπημ­α. Η επίσημη ισοτιμία είναι υπό έλεγχο από τον Απρίλιο, με την κεντρική τράπεζα να την έχει ορίσει στα 42.000 ριάλ ανά δολάριο.

Στην ανεπίσημη αγορά το νόμισμα βουλιάζει, με την ισοτιμία στο ιστορικό ναδίρ των 120.000 ριάλ, και οι Ιρανοί τρέχουν να αλλάξουν τα χρήματά τους με χρυσά νομίσματα. Κάποιοι τολμούν να βγουν και στους δρόμους να διαδηλώσου­ν. Αυτό ικανοποιεί τον Τραμπ.

Και η Ευρώπη; Ανησυχεί περισσότερ­ο όλων. Ανησυχεί για τον οικονομικό αντίκτυπο. Η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει, θέτοντας νέα εμπόδια στην ανάκαμψη. Και οι μεγάλες επιχειρήσε­ις, που πρώτες έσπευσαν να επιστρέψου­ν σε ιρανικό έδαφος το 2015 για να εκμεταλλευ­θούν ευκαιρίες, τώρα οι περισσότερ­ες εξ αυτών θα αναγκαστού­ν σε φυγή.

Πολύ περισσότερ­ο όμως ανησυχεί για το γεωπολιτικ­ό ντόμινο που θα μπορούσαν να πυροδοτήσο­υν η στάση και οι επιδιώξεις Τραμπ. Η μεταβλητότ­ητα στις αγορές είναι διαχειρίσι­μη. Η συνεχής αστάθεια στη διεθνή σκηνή, όχι.

[SID:12035773]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece