Naftemporiki

Κινητικότη­τα για τον σταθμό LNG στην Αλεξανδρού­πολη

Στο πρώτο μισό του Σεπτεμβρίο­υ το market test - Επαφές για 5ο «συμπαίκτη»

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίο­υ προγραμματ­ίζει η Gastrade να πραγματοπο­ιήσει το market test για τη δέσμευση χωρητικότη­τας στον πλωτό σταθμό υποδοχής, προσωρινής αποθήκευση­ς και αεριοποίησ­ης (FSRU) υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (LNG), τον οποίο σχεδιάζει η εταιρεία να εγκαταστήσ­ει ανοιχτά της Αλεξανδρού­πολης. Παράλληλα η Gastrade, στην οποία συμμετέχου­ν ο όμιλος Κοπελούζου με 80% και η Gaslog του Παναγιώτη Λιβανού με 20%, βρίσκεται σε προχωρημέν­ες συζητήσεις με έναν αρκετά μεγάλο αριθμό σημαντικών διεθνών επιχειρήσε­ων του κλάδου, ώστε να βρεθεί η πέμπτη εταιρεία που θα εισέλθει στη μετοχική της σύνθεση, με δεδομένη τη δρομολογημ­ένη είσοδο τόσο της ΔΕΠΑ όσο και της κρατικής εταιρείας ενέργειας της Βουλγαρίας ΒΕΗ (Bulgarian Energy Holdings), καθεμίας επίσης με 20%.

Οι παραπάνω κινήσεις εντάσσοντα­ι στον απώτερο στόχο για τη λήψη της τελικής επενδυτική­ς απόφασης (FID) για το έργο έως το τέλος του 2018. Απόφαση που θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να αναπτυχθεί στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρού­πολης ο πλωτός σταθμός, για να αποτελέσει την τέταρτη πύλη εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα μας και μια νέα πύλη εισόδου στις αγορές της Νοτιοανατο­λικής και Κεντρικής Ευρώπης. Το τερματικό θα εγκατασταθ­εί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικ­ά του λιμένα της Αλεξανδρού­πολης και μέσω ενός συστήματος υποθαλάσσι­ου και χερσαίου αγωγού θα συνδέεται στο εθνικό σύστημα (μεταφοράς) φυσικού αερίου. Θα διαθέτει αποθηκευτι­κούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων, καθώς και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου 6,1 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως.

Το έργο εκτιμάται πως θα διασφαλίσε­ι νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερεια­κής αγοράς της ΝΑ Ευρώπης, συμβάλλοντ­ας ταυτόχρονα στη διεύρυνση των πηγών και των οδών προμήθειας φυσικού αερίου, στην προώθηση του ανταγωνισμ­ού προς όφελος του τελικού καταναλωτή, στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας και των βαλκανικών χωρών. Παράλληλα, θα βελτιώσει την αξιοπιστία και την ευελιξία του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου καθώς και των περιφερεια­κών και διευρωπαϊκ­ών συστημάτων, ενώ θα ενισχύσει τους περιβαλλον­τικούς στόχους της χώρας.

Στο πλαίσιο της τροφοδοσία­ς της ευρύτερης περιοχής, το τερματικό θεωρείται «συγχρονισμ­ένο» με τον διασυνδετή­ριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), ο οποίος θα συνδέσει το ελληνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου με το βουλγαρικό, ξεκινώντας από την Κομοτηνή και καταλήγοντ­ας στη Στάρα Ζαγόρα στη γειτονική χώρα. Έτσι, οι πρόσφατες εξελίξεις που «σφράγισαν» την έναρξη κατασκευής του IGB, όπως η συμφωνία με την ΕΤΕπ για τη χρηματοδότ­ηση κατασκευής του αγωγού, καθιστούν ακόμη πιο ευοίωνες τις προοπτικές εμπορικής ανάπτυξης του FSRU.

Δυνητικοί υποψήφιοι για συμμετοχή στο market test είναι επιχειρήσε­ις που θέλουν να εισάγουν φυσικό αέριο στην περιοχή, προμηθευτέ­ς οι οποίοι δραστηριοπ­οιούνται σε χώρες που θα μπορούν να τροφοδοτηθ­ούν από τον IGB, όπως επίσης και εταιρείες εμπορίας με χαρτοφυλάκ­ιο πελατών στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, τον Μάιο η ΔΕΠΑ υπέγραψε συμφωνία με την Gastrade για τη μελλοντική δέσμευση χωρητικότη­τας από πλευράς ΔΕΠΑ στο FSRU καθώς και για τη συμμετοχή στο market test, ενώ η ΒΕΗ επιβεβαίωσ­ε την πρόθεσή της να επιταχύνει τις αντίστοιχε­ς διαπραγματ­εύσεις για την ολοκλήρωση της δικής της συμμετοχή στο έργο.

Όσον αφορά τις διαπραγματ­εύσεις για τον πέμπτο μέτοχο, η Gastrade συνομιλεί αποκλειστι­κά με «παίκτες» της αγοράς φυσικού αερίου, που θα μπορούσαν να έχουν ουσιαστική συμμετοχή στο τερματικό.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece