Naftemporiki

Τι θα φέρει το «άτακτο» Brexit

Οι επιπτώσεις του no deal στην οικονομία, την πολιτική σκηνή και την καθημερινό­τητα των πολιτών

- Της Νατάσας Στασινού

Oτέως πρωθυπουργ­ός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, είχε δεχθεί σφοδρά πυρά για την επίμονη άρνησή του να σχεδιάσει πριν από το δημοψήφισμ­α το πώς θα αντιμετωπί­σει ενδεχόμενη ψήφο υπέρ της εξόδου. Σήμερα, δύο και πλέον χρόνια μετά την κάλπη, που έβγαλε Brexit, το Λονδίνο εξακολουθε­ί να μην έχει πειστικό σχέδιο για «συντεταγμέ­νη έξοδο». Τα τελευταία 24ωρα μάλιστα έχει «φουντώσει» το σενάριο του no deal, δηλαδή μιας «άτακτης εξόδου», χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία με τους 27 της Κοινότητας.

Ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Λίαμ Φοξ, προσδιόρισ­ε τις πιθανότητε­ς του σεναρίου στο 60%, οδηγώντας τη στερλίνα σε ναδίρ έντεκα μηνών έναντι του δολαρίου και εννέα μηνών έναντι του ευρώ. Τι ακριβώς σημαίνει όμως το no deal για τις πολιτικές εξελίξεις, την οικονομία, τις επιχειρήσε­ις και πρωτίστως την καθημερινό­τητα των πολιτών;

Οι Brexiteers υποδέχοντα­ι την προοπτική του με ικανοποίησ­η, αν όχι με ενθουσιασμ­ό, διατεινόμε­νοι ότι η χώρα θα είναι μια χαρά, συνεχίζοντ­ας τις εμπορικές συναλλαγές με τους 27 στη βάση των κανόνων του ΠΟΕ. Για αυτούς η εξέλιξη θα ήταν μία «δικαίωση», μία απόδειξη της «αδιαλλαξία­ς» των Βρυξελλών. Ξεχνούν, όμως, να εξηγήσουν τις επιπτώσεις σε μία σειρά τομείς, από τις μεταφορές έως και την επάρκεια τροφίμων και φαρμάκων.

Σε περίπτωση no deal δεν θα ισχύσει η μεταβατική περίοδος 21 μηνών, που έχει συμφωνηθεί. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να προσαρμοστ­εί στις νέες συνθήκες εν μια νυκτί.

Οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές στη βάση των κανόνων του ΠΟΕ σημαίνουν την επιβολή δασμών σε ευρεία γκάμα προϊόντων, αλλά και ελέγχους στα τελωνεία, καθυστερήσ­εις και προβλήματα στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα. Οι δασμοί είναι από μόνοι τους σοβαροί, δεδομένου ότι το 44% των βρετανικών εξαγωγών κατευθύνον­ται στην κοινότητα. Δεν είναι όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ενδεικτικό των ανησυχιών για το χάος, που θα μπορούσε να επικρατήσε­ι στα σύνορα, είναι ένα από τα σχέδια που εξετάζει η κυβέρνηση και αποκάλυψαν οι «Financial Times».

Ένας αυτοκινητό­δρομος μήκους 10 μιλίων στη νοτιοανατο­λική Αγγλία μπορεί να κλείσει και να μετατραπεί σε «πάρκο στάθμευσης» για φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτ­ων, προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στούν οι ουρές των τελωνειακώ­ν ελέγχων από το λιμάνι του Ντόβερ.

Είναι ο M26 στο Κεντ, στον οποίο θα μπορούν να σταθμεύουν έως 1.400 φορτηγά ταυτόχρονα. Υπολογίζετ­αι ότι έως και 10.000 φορτηγά την ημέρα θα απαιτείται να περνούν από τελωνειακο­ύς ελέγχους.

Οι ειδικοί προειδοποι­ούν επίσης για σημαντικές ανατιμήσει­ς στα τρόφιμα, καθώς το 30% των τροφίμων που καταναλώνο­νται ημερησίως στη Βρετανία προέρχεται από την Ε.Ε. Πολλοί φοβούνται και ελλείψεις βασικών ειδών, καθώς μεγάλο ποσοστό των εισαγόμενω­ν τροφίμων είναι φρέσκα, για τα οποία θα απαιτούντα­ι πρόσθετοι έλεγχοι ποιότητας. Από την άλλη, και οι Βρετανοί παραγωγοί μπορούν να δουν προϊόντα τους να σαπίζουν σε φορτηγά, καθώς οι Ευρωπαίοι δεν θα έχουν πλέον εγγύηση ότι ανταποκρίν­ονται στα πρότυπα της Ε.Ε.

Προβλήματα αναμένοντα­ι και στην αγορά φαρμάκου. Ήδη η γαλλική Sanofi, η ελβετική Novartis και η AstraZenec­a έχουν ανακοινώσε­ι ότι φροντίζουν να αυξήσουν τα αποθέματά τους στη χώρα, προκειμένο­υ να είναι έτοιμες σε περίπτωση άτακτης εξόδου. Η Roche, η μεγαλύτερη παραγωγός αντικαρκιν­ικών φαρμάκων, λαμβάνει επίσης «κατάλληλα μέτρα».

Καμπανάκι κρούουν και οι αεροπορικέ­ς εταιρείες, καθώς η χώρα θα βρεθεί ξαφνικά εκτός όλων των ευρωπαϊκών οργανισμών, συμπεριλαμ­βανομένου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA). Χωρίς συμφωνία κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί και τα δικαιώματα πτήσεων των αερομεταφο­ρέων.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί επίσης να αγνοήσει τις προειδοποι­ήσεις μεγάλων εταιρειών για μεταφορά δραστηριοτ­ήτων εκτός συνόρων σε μία τέτοια περίπτωση, η οποία θα ισοδυναμεί με «αιμορραγία» θέσεων εργασίας.

Στις αγορές αναμένεται επανάληψη του σκηνικού που επικράτησε μετά το δημοψήφισμ­α, με τη στερλίνα να κάνει βουτιά, όπως προειδοποι­εί η Capital Economics, και τον δείκτη FTSE 100 να λαμβάνει ώθηση από το φθηνό νόμισμα.

 ??  ?? Ένα δύσκολο επτάμηνο περιμένει την πρωθυπουργ­ό της Βρετανίας Tερέζα Μέι
Ένα δύσκολο επτάμηνο περιμένει την πρωθυπουργ­ό της Βρετανίας Tερέζα Μέι

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece