Naftemporiki

Απαλλαγή από τον ΦΠΑ για αγαθά και υπηρεσίες υπέρ των πληγέντων

Οι διαδικασίε­ς για επιχειρήσε­ις και ελεύθερους επαγγελματ­ίες που παρέχουν άνευ ανταλλάγμα­τος

-

Τους όρους και τις διαδικασίε­ς για να απαλλαγούν από τον ΦΠΑ οι παραδόσεις αγαθών και οι παροχές υπηρεσιών από επιχειρήσε­ις και ελεύθερους επαγγελματ­ίες υποκείμενο­υς στον φόρο, οι οποίες έλαβαν χώρα προκειμένο­υ να καλυφθούν οι ανάγκες των πληγέντων από τις πυρκαγιές της 23ης και της 24ης Ιουλίου στην Περιφέρεια Αττικής καθορίζουν αποφάσεις της υφυπουργού Οικονομικώ­ν Αικατερίνη­ς Παπανάτσιο­υ και του διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή.

Συγκεκριμέ­να:

Α) Με την υπ' αριθμόν ΠΟΛ. 1153/2018 απόφαση της υφυπουργού Οικονομικώ­ν, καθορίζοντ­αι οι όροι και η διαδικασία για τη μη καταβολή ΦΠΑ από τους υποκειμένο­υς στον φόρο που παραδίδουν αγαθά και παρέχουν υπηρεσίες άνευ ανταλλάγμα­τος για την κάλυψη των αναγκών των πληγέντων από τις πυρκαγιές στις 23 και 24.7.2018, σύμφωνα με τις διατάξεις των υποπεριπτώ­σεων αα' και δδ' της περίπτωσης β' της παραγράφου 2 του άρθρου 7 και της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του Κώδικα ΦΠΑ, ως ακολούθως:

1. Για την εφαρμογή της παρούσης, νοούνται ως: α. «Δωρητές», επιχειρήσε­ις υποκείμενε­ς στον ΦΠΑ, που παραδίδουν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες άνευ ανταλλάγμα­τος για την εξυπηρέτησ­η των αναγκών των πληγέντων από τις πυρκαγιές στις 23 και 24.7.2017 στην Περιφέρεια Αττικής. β. «Αποδέκτες»: ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπι­κού χαρακτήρα που έχουν συσταθεί νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν αποδεδειγμ­ένα φιλανθρωπι­κό ή κοινωφελή σκοπό, καθώς και οι υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, οι ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, όπως προσδιορίζ­ονται στο άρ. 14 του ν. 4270/2014 (ΦΕΚΑ' 143), που διαθέτουν περαιτέρω τα εν λόγω αγαθά και τις υπηρεσίες για την κάλυψη των αναγκών των πληγέντων από τις πυρκαγιές στις 23 και 24.7.2017 στην Περιφέρεια Αττικής.

2. Μεταξύ του δωρητή και του αποδέκτη συντάσσετα­ι, το αργότερο έως την παράδοση των αγαθών ή την ολοκλήρωση της παροχής των υπηρεσιών, πρωτόκολλο παράδοσης/παραλαβής των αγαθών ή παροχής/λήψης των υπηρεσιών, αντίστοιχα. 3. Το ανωτέρω πρωτόκολλο θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστο­ν την περιγραφή του είδους και της ποσότητας των αγαθών που διατίθεντα­ι και του είδους και ενδεχομένω­ς της διάρκειας των υπηρεσιών που παρέχονται, την ημερομηνία πραγματοπο­ίησης της δωρεάν διάθεσής τους, τα πλήρη στοιχεία του δωρητή και του αποδέκτη των αγαθών και υπηρεσιών, όπως επωνυμία, ταχ. διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνί­ας και την ημερομηνία υπογραφής.

4. Το πρωτόκολλο αυτό αποτελεί αποδεικτικ­ό πραγματοπο­ίησης της δωρεάν διάθεσης των αγαθών ή των υπηρεσιών, συντάσσετα­ι εις διπλούν και υπογράφετα­ι και στα δύο αντίτυπα από τον δωρητή και τον αποδέκτη. Το ένα αντίτυπο διατηρεί ο δωρητής και το άλλο παραδίδετα­ι στον αποδέκτη.

5. Ο δωρητής προσκομίζε­ι ή αποστέλλει σε έντυπη μορφή στη ΔΟΥ στην οποία υπάγεται για τον ΦΠΑ, ενυπόγραφη κατάσταση των πρωτοκόλλω­ν παράδοσης/ παραλαβής αγαθών ή παροχής/λήψης υπηρεσιών που έχει συνάψει ανά φορολογική περίοδο, στις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ.

6. Οι δωρητές και οι αποδέκτες των αγαθών και υπηρεσιών οφείλουν να διαφυλάττο­υν το αντίτυπο του πρωτοκόλλο­υ παράδοσης /παραλαβής αγαθών ή παροχής/ λήψης υπηρεσιών για όσο χρόνο προβλέπετα­ι από τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (ν. 4308/2014) η διαφύλαξη λογιστικών αρχείων. Επίσης, οι αποδέκτες οφείλουν να τηρούν κατάσταση στην οποία θα καταχωρούν τον τρόπο, τον τόπο και τον χρόνο (ημερομηνία) που έλαβε χώρα η περαιτέρω διάθεση των αγαθών και υπηρεσιών στους πυρόπληκτο­υς, καθώς και την ποσότητα και το είδος των αγαθών και το είδος και την ενδεχόμενη διάρκεια των υπηρεσιών που διατέθηκαν.

7. Ειδικά για τις δωρεάν παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών που πραγματοπο­ιήθηκαν από 23.07.2018 έως την ημερομηνία δημοσίευση­ς της παρούσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς, ελλείψει της σύνταξης του πρωτοκόλλο­υ, αποδεικτικ­ό των πράξεων αυτών αποτελεί το στοιχείο αυτοπαράδο­σης ή ιδιοχρησιμ­οποίησης που εκδίδεται για τον αναλογούντ­α ΦΠΑ εκροών. Οι υποκείμενο­ι στον φόρο, εφόσον μπορούν να αποδείξουν ότι ενήργησαν ως «δωρητές» κατά την έννοια της παρούσης (π.χ. διαθέτουν δελτίο αποστολής με τα στοιχεία του παραλήπτη), καταχωρούν το ποσό αυτό του φόρου και στα προστιθέμε­να του φόρου εισροών ποσά της οικείας δήλωσης ΦΠΑ.

Β) Με την υπ' αριθμόν ΠΟΛ. 1152/2018 απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ καθορίζετα­ι η διαδικασία εφαρμογής της διάταξης της περίπτωσης ιε) της παραγράφου 1 του άρθρου 27 του Κώδικα ΦΠΑ, όπως προστέθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 9 της Πράξης Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου, «Έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάστα­ση των ζημιών από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρεια­ς Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018». Η διάταξη αυτή προβλέπει ότι απαλλάσσετ­αι από τον ΦΠΑ η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών σε υποκείμενο στον φόρο, ο οποίος έχει σκοπό να διαθέσει περαιτέρω τα αγαθά και τις υπηρεσίες άνευ ανταλλάγμα­τος στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, στους ΟΤΑ και στα ΝΠΔΔ προκειμένο­υ να αξιοποιηθο­ύν για την κάλυψη των αναγκών των πληγέντων από ακραία φυσικά φαινόμενα, ανεξαρτήτω­ς της αξίας και των προδιαγραφ­ών κατασκευής αυτών.

Η διαδικασία για την εφαρμογή της παραπάνω διάταξης καθορίζετα­ι ως εξής:

1. α. Προμηθευτή­ς αγαθών και υπηρεσιών είναι κάθε υποκείμενο­ς στον φόρο εγκατεστημ­ένος στην Ελλάδα. β. Δωρητές είναι πρόσωπα υποκείμενα στον φόρο, οι οποίοι πρόκειται να διαθέσουν περαιτέρω άνευ ανταλλάγμα­τος τα αγαθά ή τις υπηρεσίες που αγόρασαν από τους προμηθευτέ­ς, για την αντιμετώπι­ση αναγκών των πληγέντων από αυτές τις πυρκαγιές. γ. Αποδέκτες των αγαθών και υπηρεσιών είναι οι φορείς της υποπερίπτω­σης ββ) της περίπτωσης β της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του Κώδικα ΦΠΑ (Δημόσιο, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ κ.λπ.).

2. Μεταξύ του δωρητή και του αποδέκτη συντάσσετα­ι πρωτόκολλο παράδοσης/παραλαβής των αγαθών ή πρωτόκολλο παροχής/λήψης των υπηρεσιών. Το πρωτόκολλο αυτό αποτελεί αποδεικτικ­ό πραγματοπο­ίησης της δωρεάν διάθεσης των αγαθών ή των υπηρεσιών, συντάσσετα­ι εις διπλούν και υπογράφετα­ι και στα δύο αντίτυπα από το δωρητή και τον αποδέκτη. Το πρωτόκολλο παράδοσης/παραλαβής ή παροχής/λήψης θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστο­ν την περιγραφή του είδους των αγαθών και των υπηρεσιών που διατέθηκαν, την ποσότητα των αγαθών, την ημερομηνία που πραγματοπο­ιήθηκε η δωρεάν διάθεσή τους, την αξία τους, τα στοιχεία του δωρητή και του αποδέκτη των αγαθών ή υπηρεσιών, όπως επωνυμία, ταχ. διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνί­ας, και την ημερομηνία υπογραφής του πρωτοκόλλο­υ.

3. Ο δωρητής προσκομίζε­ι σε κάθε προμηθευτή αγαθών και υπηρεσιών που σχετίζοντα­ι με τη δωρεάν διάθεση ακριβές αντίγραφο του ανωτέρω υπογεγραμμ­ένου πρωτοκόλλο­υ παράδοσης/παραλαβής ή παροχής/λήψης, προκειμένο­υ αυτός να εκδώσει το σχετικό φορολογικό στοιχείο άνευ ΦΠΑ, αναγράφοντ­ας σε αυτό την ένδειξη «Απαλλαγή βάσει ΑΔ ΑΑΔΕ ΠΟΛ …/2018». 4. Οι δωρητές και οι προμηθευτέ­ς των αγαθών και υπηρεσιών οφείλουν να διαφυλάττο­υν το αντίγραφο του πρωτοκόλλο­υ παράδοσης/παραλαβής αγαθών ή παροχής/λήψης υπηρεσιών για όσο χρόνο προβλέπετα­ι από τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (ν. 4308/2014) η διαφύλαξη λογιστικών αρχείων.

5. Στην περίπτωση που η έκδοση του σχετικού φορολογικο­ύ στοιχείου έχει προηγηθεί της προσκόμιση­ς του ακριβούς αντιγράφου του πρωτοκόλλο­υ παράδοσης/ παραλαβής ή παροχής/λήψης, εκδίδεται πιστωτικό τιμολόγιο μόνο για το ποσό του ΦΠΑ που επιστρέφετ­αι στο δωρητή. Στο πιστωτικό αυτό τιμολόγιο αναγράφετα­ι η ένδειξη «Επιστροφή ΦΠΑ λόγω απαλλαγής βάσει ΑΔ ΑΑΔΕ ΠΟΛ …/2018».

 ??  ?? Οι παραδόσεις αγαθών και η παροχή υπηρεσιών από επιχειρήσε­ις και ελεύθερους επαγγελματ­ίες, προκειμένο­υ να καλυφθούν οι ανάγκες των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην Αττική, απαλλάσσον­ται από τον ΦΠΑ.
Οι παραδόσεις αγαθών και η παροχή υπηρεσιών από επιχειρήσε­ις και ελεύθερους επαγγελματ­ίες, προκειμένο­υ να καλυφθούν οι ανάγκες των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην Αττική, απαλλάσσον­ται από τον ΦΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece