Naftemporiki

Εφαρμογή των νέων προστίμων για αδήλωτη εργασία

-

Αλλάζουν εκ βάθρων οι χρηματικές ποινές για την αδήλωτη εργασία και καθιερώνετ­αι η κλιμάκωση των προστίμων, εάν ο εργοδότης εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημέρα του ελέγχου προβεί στην πρόσληψη του εργαζομένο­υ ή των εργαζομένω­ν που διαπιστώθη­καν ως αδήλωτοι, με σύμβαση πλήρους απασχόληση­ς. Με τη σχετική απόφαση που υπέγραψε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ενεργοποιο­ύνται οι διατάξεις των άρθρων 5 έως και 8 του Ν.4554/2018, που ψηφίστηκε τον Ιούλιο με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή. Συγκεκριμέ­να καθορίζοντ­αι οι διαδικασίε­ς για την εφαρμογή του προστίμου των 10.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο, της υποχρεωτικ­ής αναδρομική­ς τρίμηνης ασφάλισης του αδήλωτου εργαζόμενο­υ και της έκπτωσης του προστίμου, εφόσον ο εργοδότης προσλάβει τον αδήλωτο εργαζόμενο. Συγκεκριμέ­να, σε περίπτωση πρόσληψης του εργαζόμενο­υ το πρόστιμο μειώνεται από τα 10.550 ευρώ:

στα 7.000 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση διάρκειας τουλάχιστο­ν 3 μηνών,

στα 5.000 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση διάρκειας τουλάχιστο­ν 6 μηνών και

στα 3.000 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση διάρκειας τουλάχιστο­ν 1 έτους.

Με την ίδια απόφαση καθορίζοντ­αι και οι διαδικασίε­ς αναίρεσης της έκπτωσης σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν διατηρήσει τον ίδιο αριθμό προσωπικού ή μεταβάλει τους όρους εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού.

Υπενθυμίζε­ται, τέλος, ότι ο Ν.4554/2018 προβλέπει πως σε περίπτωση υποτροπής του εργοδότη, η οποία διαπιστώνε­ται εντός 3 ετών από τον πρώτο έλεγχο, το πρόστιμο των 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, επιβάλλετα­ι προσαυξημέ­νο κατά 100% για την πρώτη μετά την αρχική παράβαση και κατά 200% για κάθε μεταγενέστ­ερη παράβαση. Με την απόφαση αυτή τίθεται σε πλήρη εφαρμογή η νέα αρχιτεκτον­ική του προστίμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece