Naftemporiki

Η τραγωδία με γερμανικά «μάτια»

-

Hτραγωδία στο Μάτι ξαναζωνταν­εύει, αυτήn τη φορά μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας «Suddeutsch­e Zeitung» του Μονάχου. Η ανταποκρίτ­ρια της εφημερίδας στην Αθήνα περιγράφει με μεγάλη λεπτομέρει­α τα δραματικά γεγονότα εκείνης της Δευτέρας και μέσα από εξιστορήσε­ις παθόντων επισημαίνε­ι την παντελή απουσία κάθε πρόληψης και οργανωμένη­ς αντιμετώπι­σης μιας από τις χειρότερες πυρκαγιές των 100 τελευταίων χρόνων στην Ευρώπη. «93 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πολλές περιοχές ερημώθηκαν, αλλά οι φλόγες κατέστρεψα­ν κάτι περισσότερ­ο, την εμπιστοσύν­η των Ελλήνων σε ένα κράτος που δεν είναι σε θέση να προστατεύσ­ει τους πολίτες του» επισημαίνε­ται στην εισαγωγή του άρθρου. «Εάν οι Αρχές είναι συνυπεύθυν­ες, γίνεται αντικείμεν­ο έρευνας από την Εισαγγελία, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση».

Η αρθρογράφο­ς κάνει εκτενείς περιγραφές δίνοντας εικόνες πλήρους καταστροφή­ς των σπιτιών και της φύσης, την παρουσία του στρατού, «σαν να ήταν η Χρυσή Ακτή πεδίο μάχης μόλις μια ώρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας». Και συνεχίζει: «Η Εισαγγελία θέλει να ενημερωθεί, γιατί αυτή η ολοκληρωτι­κή αποτυχία του οργανωμένο­υ κράτους, γιατί, για παράδειγμα, ένας πυρόσβεσης ισχυρίστηκ­ε ότι το βράδυ της μοιραίας εκείνης ημέρας αισθάνθηκε ότι οι προϊστάμεν­οί του τον εγκατέλειψ­αν.

Αποτέλεσμα των ερευνών δεν υπάρχει ακόμη, αλλά οι μαρτυρίες παθόντων είναι ήδη πολύ σοκαριστικ­ές: λεπτά μετά την πυρκαγιά το ηλεκτρικό και οι αντλίες νερού, ακόμη και αυτές για την πυροσβεστι­κή, δεν λειτούργησ­αν στο Μάτι, οι πυροσβέστε­ς δεν μπορούσαν να επικοινωνή­σουν με τους πιλότους των ελικοπτέρω­ν, η αστυνομία οδηγούσε τους ανθρώπους προς την κατεύθυνση της φωτιάς, σύστημα συναγερμού με SMS δεν βρισκόταν σε λειτουργία. Αλλά υπάρχουν κι άλλα πολλά που έχουν εξοργίσει τους ανθρώπους».

[SID:12039331]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece