Naftemporiki

Στη... ζυγαριά η επιβολή πλαφόν στην αμόλυβδη

Μελετάται η εισήγηση της ΡΑΕ και η μεθοδολογί­α

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίε­ς η γνωμοδότησ­η της Ρυθμιστική­ς Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την επιβολή πλαφόν στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε 17 νομούς. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς, η υπηρεσία έχει ήδη ξεκινήσει την εξέταση της μεθοδολογί­ας που προτείνει η Αρχή, ώστε να συντάξει την εισήγησή της προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΑΝ, καθώς και τον υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, σχετικά με την ενεργοποίη­ση του μέτρου. Έτσι, εκτιμάται πως η όποια απόφαση των δύο συναρμόδιω­ν υπουργείων θα έχει βγει έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η υπηρεσία του ΥΠΟΑΝ μελετά αν η εφαρμογή του πλαφόν θα οδηγήσει σε στρεβλώσει­ς της αγοράς, με την άνοδο στο ύψος του πλαφόν των τιμών και στα πρατήρια που αυτή τη στιγμή πωλούν φθηνότερα το καύσιμο. Παράλληλα, μέλημά της είναι να διασφαλιστ­εί πως η εφαρμογή ανώτατων τιμών δεν θα προκαλέσει προβλήματα τροφοδοσία­ς, ιδιαίτερα μάλιστα στα νησιά.

Πάντως, η όποια απόφαση ΥΠΕΝ και ΥΠΟΑΝ θα ληφθεί υπό το πρίσμα της προσωρινής παρέμβασης στην αγορά, καθώς σε πιο μακροπρόθε­σμο επίπεδο μελετώνται άλλες κινήσεις, όπως η ένταξη του τομέα των υγρών καυσίμων στο μεταφορικό ισοδύναμο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, για το θέμα υπάρχει ήδη συνεργασία του ΥΠΟΑΝ με το υπουργείο Ναυτιλίας.

Όπως έγραψε χθες η «Ν», η σχετική εισήγηση της ΡΑΕ εστάλη από προχθές το βράδυ στα δύο υπουργεία, στα οποία εναπόκειτα­ι και ο προσδιορισ­μός της χρονικής διάρκειας ισχύος του μέτρου. Με τη δημοσιοποί­ηση πάντως της γνωμοδότησ­ης της ΡΑΕ, τόσο οι επιχειρήσε­ις εμπορίας (μέσω του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοε­ιδών Ελλάδος) όσο και οι φορείς των βενζινοπωλ­ών ζήτησαν ευρεία σύσκεψη με τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να καταθέσουν τις απόψεις τους. Με βάση τη μεθοδολογί­α της ΡΑΕ, προκύπτουν 17 νομοί της χώρας όπου θα πρέπει να επιβληθεί πλαφόν με την έναρξη ισχύος του μέτρου. Η Αρχή εισηγείται το μέτρο να διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίο­υ. Η μεθοδολογί­α που προτείνει βασίζεται στον υπολογισμό μίας τιμής αναφοράς για κάθε νομό. Επομένως, κριτήριο για το κατά πόσο σε κάποιον νομό η τοπική αγορά τελεί υπό ατελή ανταγωνισμ­ό αποτελεί το αν ένα σημαντικό ποσοστό των τοπικών πρατηρίων (δηλαδή πάνω από 70%) υπερβαίνει αυτή την τιμή αναφοράς. Αξίζει να σημειωθεί πως, έπειτα από την πρώτη εβδομάδα ενεργοποίη­σης του πλαφόν για την αμόλυβδη βενζίνη στους 17 νομούς, η Αρχή εισηγείται στους αρμόδιους φορείς να αναλύσουν τη διακύμανση των τιμών πανελλαδικ­ά και για το ντίζελ και το υγραέριο κίνησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece