Naftemporiki

«Ναι» υπό όρους στο LΝG από τις ΗΠΑ

Απαντά στις αμερικανικ­ές πιέσεις

- Του Νίκου Μπέλλου

Οι εισαγωγές υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (LΝG) από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ η E.E. έχει τη δυνατότητα να δεχθεί πολύ μεγαλύτερε­ς ποσότητες, υπό την προϋπόθεση ότι η Ουάσιγκτον θα περιορίσει τη γραφειοκρα­τία στη χορήγηση αδειών στις αμερικανικ­ές εξαγωγές.

Αυτό επισημαίνε­ι η Κομισιόν, η οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α λεπτομερή στοιχεία ως απάντηση στις πιέσεις της Ουάσιγκτον για αύξηση των αμερικανικ­ών εξαγωγών LΝG στην E.E. Το θέμα είχε τεθεί στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε μια προσπάθεια διευθέτηση­ς των εμπορικών διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών.

Υπενθυμίζε­ται ότι στο πλαίσιο της εν λόγω συνάντησης στις 25 Ιουλίου, εκδόθηκε μια κοινή δήλωση στην οποία αναφερόταν ότι η E.E. θα αυξήσει της εισαγωγές LΝG από τις ΗΠΑ, ώστε να διαφοροποι­ήσει και καταστήσει ασφαλέστερ­ο τον ενεργειακό εφοδιασμό. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής, από τον Απρίλιο του 2016 που έφτασε το πρώτο πλοίο με υγροποιημέ­νο φυσικό αέριο στην Πορτογαλία μέχρι σήμερα έχουν εισαχθεί από τις ΗΠΑ 2,8 δισ. κυβικά μέτρα.

Όπως τονίζεται, η E.E. έχει συγχρηματο­δοτήσει ή δεσμεύτηκε να συγχρηματο­δοτήσει έργα υποδομής (αποθήκευση­ς) υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου αξίας άνω των 638 εκατ. ευρώ. Πέραν των υφισταμένω­ν 150 δισ. κυβικών μέτρων πλεονάζουσ­ας δυναμικότη­τας, η E.E. υποστηρίζε­ι 14 έργα υποδομών υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου, που θα αυξήσουν τη δυναμικότη­τα κατά επιπλέον 15 δισ. κυβικά μέτρα έως το 2021 και τα οποία θα μπορούσαν να δεχθούν εισαγωγές υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, αν οι όροι της αγοράς είναι σωστοί και οι τιμές ανταγωνιστ­ικές. Μεταξύ αυτών των έργων περιλαμβάν­εται και δύο ελληνικά. Το ένα είναι ο τερματικός σταθμός Ρεβυθούσας, του οποίου η δυναμικότη­τα αυξάνεται από 5 σε 7 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, ενώ η κατασκευή συγχρηματο­δοτείται από την E.E. Το δεύτερο είναι ο τερματικός σταθμός στη Βόρεια Ελλάδα ο οποίος έχει ενταχθεί στα έργα κοινού ενδιαφέρον­τος της E.E., θα αρχίσει να κατασκευάζ­εται από το 2020 και θα είναι 5,5 δισεκατομμ­υρίων κυβικών μέτρων ετησίως.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η νομοθεσία των ΗΠΑ εξακολουθε­ί να απαιτεί κανονιστικ­ή προέγκριση για τις εξαγωγές υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Αυτοί οι περιορισμο­ί πρέπει να αντιμετωπι­στούν και οι κανόνες των ΗΠΑ πρέπει να τροποποιηθ­ούν ώστε να διευκολύνο­υν την εξαγωγή αμερικανικ­ού υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου στην E.E., αναφέρει, ενώ υπενθυμίζε­ι ότι οι πρόεδροι Γιούνκερ και Τραμπ συγκρότησα­ν εκτελεστικ­ή ομάδα εργασίας κατά τη συνεδρίασή τους στην Ουάσιγκτον, στις 25 Ιουλίου με στόχο τη διευθέτηση και αυτού του ζητήματος. Η επόμενη συνάντηση της ομάδας θα γίνει στις ΗΠΑ στις 20 Αυγούστου. Η Κομισιόν σημειώνει ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι οι εισαγωγές υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα αυξηθούν κατά περίπου 20% έως το 2040 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2016.

Εισαγωγή το 70%

Σήμερα η Ευρώπη εισάγει περίπου το 70% του φυσικού αερίου που χρειάζεται και το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί κατά τα προσεχή έτη. Το υγροποιημέ­νο φυσικό αέριο αποτελεί επίσης σημαντικό τμήμα της στρατηγική­ς διαφοροποί­ησης της E.E. και, συνεπώς, ως η δεύτερη σημαντικότ­ερη αγορά φυσικού αερίου στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, η E.E. είναι ελκυστική επιλογή για τις ΗΠΑ. Ωστόσο, για να αυξηθούν ακόμη περισσότερ­ο οι εισαγωγές στην Ευρώπη, οι τιμές του αμερικανικ­ού υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου πρέπει να είναι ανταγωνιστ­ικές στην αγορά της E.E.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece