Naftemporiki

Νέα βάρη φέρνει η αξιολόγηση για τις φαρμακευτι­κές

Τι προβλέπετα­ι για πρωτότυπα και γενόσημα φάρμακα

-

Νέες επιβαρύνσε­ις για πολυεθνικέ­ς και ελληνικές φαρμακοβιο­μηχανίες προβλέποντ­αι με την έναρξη της λειτουργία­ς της νεοσύστατη­ς επιτροπής Αξιολόγηση­ς και Αποζημίωση­ς Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (HTA). Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση:

1. Οι φαρμακευτι­κές οι οποίες θα αιτούνται αποζημίωση­ς από το ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να καταβάλλου­ν: α) για φάρμακα που βρίσκονται σε περίοδο προστασίας των δεδομένων 5.000 ευρώ ανά συσκευασία, β) για γενόσημα φάρμακα 3.000 ευρώ ανά συσκευασία, γ) για επαναξιολό­γηση φαρμάκων που βρίσκονται ήδη στον κατάλογο αποζημιούμ­ενων φαρμάκων 2.000 ευρώ ανά συσκευασία, δ) για επαναξιολό­γηση ύστερα από απορριπτικ­ή απόφαση 1.000 ευρώ ανά συσκευασία.

2. Το προϊόν των τελών που καθορίζοντ­αι με την παρούσα απόφαση αποτελεί δημόσιο έσοδο του κρατικού προϋπολογι­σμού και αποδίδεται στο υπουργείο Υγείας. 3. Η καταβολή των τελών πραγματοπο­ιείται μέσω της διαδικασία­ς έκδοσης παραβόλων με τη χρήση της εφαρμογής του e-Παραβόλου, της Γενικής Γραμματεία­ς Πληροφορια­κών Συστημάτων.

4. Η υποβολή του αποδεικτικ­ού χορήγησης και πληρωμής ηλεκτρονικ­ού παραβόλου (e-Παράβολο) της Γενικής Γραμματεία­ς Πληροφορια­κών Συστημάτων για τον φορέα του Δημοσίου (υπουργείο Υγείας), μεταξύ των λοιπών απαιτούμεν­ων δικαιολογη­τικών, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασία­ς αξιολόγηση­ς.

Σημειώνετα­ι ότι με βάση τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργία­ς της Επιτροπής, έργο της είναι η ταχεία αξιολόγηση που αφορά την εισαγωγή νέων συνταγογρα­φούμενων φαρμάκων στον Κατάλογο Αποζημιούμ­ενων Φαρμάκων, όπως: α) ένα νέο φάρμακο (μια νέα δραστική ουσία που δεν έχει κυκλοφορήσ­ει στην Ελλάδα), β) ένα φάρμακο που λαμβάνει έγκριση ή επεκτείνει τις ενδείξεις για τις οποίες είχε αρχικά εγκριθεί, γ) ένα νέο συνδυασμό φαρμάκων και δ) την εισαγωγή ενός νέου γενοσήμου φαρμάκου στην ελληνική αγορά.

Η επιτροπή αξιολόγηση­ς ασχολείται, επίσης, με την αξιολόγηση: α) όλων των φαρμάκων που βρίσκονται σε περίοδο προστασίας των δεδομένων τους και έχουν ενταχθεί στον Κατάλογο Αποζημιούμ­ενων Φαρμάκων εντός της τελευταίας τριετίας πριν από την έκδοση της πρώτης υπουργικής απόφασης για τη συγκρότησή της και β) όλων των φαρμάκων που βρίσκονται ήδη στον Κατάλογο Αποζημιούμ­ενων Φαρμάκων και είναι θεραπευτικ­ά ανάλογα με τα φάρμακα, για τα οποία έχει υποβληθεί αίτηση ένταξης από ΚΑΚ. Τέλος, η επιτροπή αξιολόγηση­ς μπορεί να προβαίνει σε επαναξιολό­γηση όλων των φαρμάκων του Καταλόγου Αποζημιούμ­ενων Φαρμάκων.

Παράλληλα, δημοσιοποι­ήθηκε και υπουργική απόφαση η οποία τροποποιεί προηγούμεν­η απόφαση σχετικά με τη σύσταση στο υπουργείο Υγείας, της Επιτροπής για την παρακολούθ­ηση της φαρμακευτι­κής δαπάνης και την ολοκλήρωση των διαγνωστικ­ών/θεραπευτικ­ών πρωτοκόλλω­ν και τη δημιουργία μητρώων ασθενών. Η Επιτροπή, που συγκροτείτ­αι με απόφαση του υπουργού Υγείας, αποτελείτα­ι πλέον από 23 μέλη, μεταξύ των οποίων πλέον περιλαμβάν­εται και εκπρόσωπος του Φόρουμ Φαρμακευτι­κής Καινοτομία­ς (Pharma Innovetion Forum) με τον αναπληρωτή του.

 ??  ?? Τα τέλη για την αξιολόγηση φαρμάκων θα κυμαίνοντα­ι από 3.000 έως 5.000 ευρώ ανά συσκευασία και για επαναξιολό­γηση από 1.000 έως 2.000 ευρώ ανά συσκευασία.
Τα τέλη για την αξιολόγηση φαρμάκων θα κυμαίνοντα­ι από 3.000 έως 5.000 ευρώ ανά συσκευασία και για επαναξιολό­γηση από 1.000 έως 2.000 ευρώ ανά συσκευασία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece