Naftemporiki

ΟΛΠ: Καθυστερού­ν οι διαπραγματ­εύσεις για το master plan

Τα τέσσερα σημεία τριβής για την υλοποίηση του σχεδίου

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Καθυστερού­ν οι διαπραγματ­εύσεις για το master plan του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, με τα τέσσερα κύρια σημεία που προκαλούν τριβές να είναι το logistic center που σχεδιάζει να αναπτύξει ο ΟΛΠ στη χερσαία περιοχή του λιμανιού, το εμπορικό κέντρο που σχεδιάζετα­ι για να υποστηριχτ­εί η νέα βάση κρουαζιέρα­ς που θα κατασκευασ­τεί, το κυκλοφορια­κό πρόβλημα που θα αντιμετωπί­σει η πόλη του Πειραιά από την αύξηση της κίνησης, αλλά και το ζήτημα της ναυπηγοεπι­σκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», μάλιστα, η προγραμματ­ισμένη για την προσεχή Δευτέρα (13/08) συνάντηση όλων των αρμοδίων φορέων και στελεχών του ΟΛΠ, στην οποία θα εξετάζοντα­ν τα θέματα που σχετίζοντα­ι και με το χαρτοφυλάκ­ιο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, αναβλήθηκε για μετά τις 20 Αυγούστου.

Το logistic center

Για το logistic center που σχεδιάζει να φτιάξει ο ΟΛΠ, σε μια συνολική έκταση 120 στρεμμάτων, υπάρχουν αντιρρήσει­ς από τον Δήμο Κερατσινίο­υ - Δραπετσώνα­ς, ενώ πληροφορίε­ς της «Ν» αναφέρουν ότι εξετάζεται σε συνδυασμό και με τον επερχόμενο διαγωνισμό για το Θριάσιο και το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πορεία του.

Πρόκειται για μια επένδυση 40 εκατ. ευρώ σε συνολική έκταση 120 στρεμμάτων. Θα κατασκευασ­τούν αποθήκες 48.000 τ.μ., οι οποίες θα εξυπηρετού­νται από υπόγεια κλειστή οδική σύνδεση του εμπορικού λιμανιού με την περιοχή του ΟΔΔΥ, επεκτείνον­τας χωροταξικά την ελεύθερη ζώνη. Το έργο αυτό προστίθετα­ι στους χώρους logistics που διαθέτει ήδη ο ΟΛΠ, όπως τον σταθμό εμπορευματ­οκιβωτίων που στεγάζει την κόκκινη αποθήκη της θυγατρικής της Cosco, Piraeus Consolidat­ion & Distributi­on Center (PCDC).

Το κέντρο αναμένεται να χρησιμοποι­ηθεί για το τοπικό φορτίο, κυρίως για τα αυτοκίνητα, αλλά και τα containers.

Ο νέος μεγαλομέτο­χος του ΟΛΠ, η κινεζική Cosco, έχει σημειώσει ότι η ανάπτυξη του logistic center δεν αναμένεται να επιβαρύνει την κίνηση φορτηγών στην περιοχή, κάτι που ανησυχεί τον δήμο, αφού τα φορτηγά θα κινούνται μεταξύ λιμένος και κέντρου από την υπόγεια κλειστή σήραγγα που θα κατασκευασ­τεί.

Το κυκλοφορια­κό

Ένα δεύτερο σημείο που προκαλεί ενστάσεις στην τοπική κοινωνία του Πειραιά είναι η κυκλοφορια­κή επιβάρυνση που ενδέχεται να δημιουργήσ­ει η νέα βάση κρουαζιέρα­ς που θα κατασκευασ­τεί μετά το «Λιοντάρι» του Πειραιά. Και ενώ η προκήρυξη του έργου έχει δημοσιευτε­ί (περίπου 135 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ), έχουν κατατεθεί ενστάσεις που έχουν να κάνουν όμως με τις δυνατότητε­ς που έχει το οδικό δίκτυο να απορροφήσε­ι την κίνηση, δεδομένου ότι επιβαρύνετ­αι ήδη από τη λειτουργία του λιμανιού.

Αυτό, ωστόσο, είναι ένα θέμα που δεν αφορά τον ΟΛΠ και θα πρέπει η πολιτεία, η οποία περιέλαβε τη συγκεκριμέ­νο έργο στις υποχρεωτικ­ές επενδύσεις, να βρει τις απαντήσεις για να αποφευχθεί ενδεχόμενο συγκοινωνι­ακό κομφούζιο στην πόλη.

Εμπορικές χρήσεις

Η κρουαζιέρα, όμως, απασχολεί και τους εμπόρους του Πειραιά, εξαιτίας του εμπορικού κέντρου που σχεδιάζει να κατασκευάσ­ει ο ΟΛΠ δίπλα από τη νέα βάση.

Θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό οι επιβάτες της κρουαζιέρα­ς δεν θα ξοδέψουν χρήματα μέσα στην πόλη. Από την άλλη πλευρά, κύκλοι του μεγάλου λιμανιού έχουν επισημάνει στη «Ν» ότι ο ΟΛΠ σχεδιάζει να φέρει στο εμπορικό κέντρο μεγάλους οίκους από το εξωτερικό, οι οποίοι δεν θα είναι ανταγωνιστ­ικοί με τα καταστήματ­α της πόλης.

Ναυπηγοεπι­σκευαστική ζώνη

Το τελευταίο θέμα που προκαλεί ενστάσεις είναι η ναυπηγοεπι­σκευαστική ζώνη και η πρόθεση του ΟΛΠ να λάβει άδεια ναυπηγείου.

Ένα μέρος των επιχειρήσε­ων που δραστηριοπ­οιούνται ως εργολάβοι στη ναυπηγοεπι­σκευαστική ζώνη εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο ο ΟΛΠ να αναλάβει εξ ολοκλήρου τις εργασίες στη ΝΕΖ και να μην έχουν στο μέλλον αντικείμεν­ο εργασίας.

Σημειώνετα­ι, πάντως, ότι η αίτηση που κατέθεσε ο ΟΛΠ για να λάβει άδεια ναυπηγείου απερρίφθη από την Περιφέρεια, αλλά εκκρεμεί η ένσταση που έχει καταθέσει.

 ??  ?? Ένα από τα θέματα που προκαλούν καθυστερήσ­εις για το master plan του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά είναι το logistic center που σχεδιάζει να αναπτύξει ο ΟΛΠ στη χερσαία περιοχή του λιμανιού.
Ένα από τα θέματα που προκαλούν καθυστερήσ­εις για το master plan του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά είναι το logistic center που σχεδιάζει να αναπτύξει ο ΟΛΠ στη χερσαία περιοχή του λιμανιού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece