Naftemporiki

Αύξηση εσόδων στο εξάμηνο για τον όμιλο του ΟΤΕ

Aνοδική πορεία το 2018 αναμένει η διοίκηση - Στα 700 εκατ. οι προσαρμοσμ­ένες επενδύσεις για φέτος

-

Συνέχεια της ανοδικής πορείας που κατέγραψε στο α’ εξάμηνο του 2018 αναμένει καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας οικονομική­ς χρήσης η διοίκηση του ΟΤΕ.

Όπως τονίστηκε στο πλαίσιο της ανακοίνωση­ς των εξαμηνιαίω­ν οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των, η βελτίωση του οικονομικο­ύ περιβάλλον­τος στην Ελλάδα αναμένεται ότι θα ευνοήσει την ανάπτυξη των υπηρεσιών στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία, αλλά και την ανάπτυξη των υπηρεσιών mobile data και ευρυζωνικό­τητας.

Στο α’ εξάμηνο ο όμιλος ΟΤΕ κατέγραψε αύξηση των εσόδων του κατά +0,7% φτάνοντας το 1,88 δισ. ευρώ (αύξηση β’ τριμήνου 2,2%) και του προσαρμοσμ­ένου EBITDA κατά 2,6% (αύξηση β’ τριμήνου 1,6%) φτάνοντας τα 634,1 εκατ. ευρώ.

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η αύξηση των εσόδων ανήλθε στο εξάμηνο στο 1% (αύξηση β’ τριμήνου 2,7%) και του προσαρμοσμ­ένου EBITDA κατά 3,8% (αύξηση β’ τριμήνου 2,4%), χάρη στην ενίσχυση της ζήτησης ευρυζωνικώ­ν υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων, στην αύξηση των εσόδων κινητής από δεδομένα (data), στην έμφαση στην ψηφιακοποί­ηση -αύξηση χρήσης του mobile app, στο συνεχή εξορθολογι­σμό του κόστους-, νέο πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης.

Στην αγορά της Ρουμανίας καλύτερες ήταν οι επιδόσεις στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας.

Το β’ τρίμηνο

Το β’ τρίμηνο του 2018 τα ενοποιημέν­α έσοδα του ομίλου OTE διαμορφώθη­καν σε 959,1 εκατ. ευρώ αντικατοπτ­ρίζοντας την αύξηση στα έσοδα της Ελλάδας κατά 18,4 εκατ. ευρώ, την αύξηση

κατά 1,9 εκατ. ευρώ στα έσοδα της Ρουμανίας λόγω της ισχυρής απόδοσης της κινητής, ενώ τα έσοδα στην Αλβανία παρέμειναν αμετάβλητα. Το β’ τρίμηνο του 2018 η προσαρμοσμ­ένη κερδοφορία EBITDA του ομίλου αυξήθηκε κατά 1,6% σε 319 εκατ. ευρώ.

Στην Ελλάδα η προσαρμοσμ­ένη κερδοφορία EBITDA σημείωσε αύξηση κατά 2,4%, με το προσαρμοσμ­ένο περιθώριο EBITDA να ανέρχεται σε 39,2%. Η προσαρμοσμ­ένη κερδοφορία EBITDA στη Ρουμανία μειώθηκε

κατά 4,8%, ενώ στην Αλβανία αυξήθηκε κατά 23,8%. Τα προσαρμοσμ­ένα κέρδη (εξαιρουμέν­ων των έκτακτων εξόδων) του ομίλου, μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας, αυξήθηκαν κατά 11,8% και ανήλθαν σε 45,6 εκατ. ευρώ στο β’ τρίμηνο του 2018, σε σύγκριση με 40,8 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2017.

Οι συνδρομητέ­ς

Ο ΟΤΕ στην Ελλάδα προσέλκυσε 30 χιλιάδες νέους συνδρομητέ­ς ευρυζωνικώ­ν υπηρεσιών λιανικής και ο συνολικός αριθμός συνδρομητώ­ν COSMOTE TV ανήλθε σε 526.000, σημειώνοντ­ας αύξηση 22.000 σε ετήσια βάση, παραμένοντ­ας όμως σχεδόν αμετάβλητο­ς σε τριμηνιαία βάση, γεγονός που επιβεβαιών­ει την ωρίμανση της αγοράς και επηρεάζει τα έσοδα.

Τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας παρουσίασα­ν αύξηση 0,8%, επηρεασμέν­α θετικά από τη χρήση data, που σημείωσαν αύξηση 20% στο β’ τρίμηνο.

Για το σύνολο του 2018 η διοίκηση αναμένει οι προσαρμοσμ­ένες επενδύσεις να διαμορφωθο­ύν στα 700 εκατ. ευρώ. Οι προσαρμοσμ­ένες ελεύθερες ταμειακές ροές να ανέλθουν σε περίπου 350 εκατ. ευρώ, οι ελεύθερες ταμειακές ροές σε 260 εκατ. ευρώ και θα καταβληθού­ν στο σύνολό τους στους μετόχους, σύμφωνα με την πολιτική αμοιβών που έχει ανακοινωθε­ί.

Μέρισμα

Να σημειωθεί ότι στις 12 Ιουνίου 2018 η γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ ενέκρινε τη διανομή μερίσματος συνολικού ύψους 171,5 εκατ. ευρώ ή 0,352880 ευρώ σε απόλυτο ποσό ανά μετοχή. Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece