Naftemporiki

Με ενισχυμένα μεγέθη η Coca-Cola HBC AG

Ώθηση από νέα προϊόντα, καλοκαιρία και Mουντιάλ

- Της Δανάης Αλεξάκη

Ικανοποιητ­ική χαρακτηρίζ­εται η πορεία του ομίλου της Coca-Cola HBC AG στο πρώτο εξάμηνο του έτους, γεγονός που αποδίδεται από την εταιρεία στις αποτελεσμα­τικές εμπορικές πρωτοβουλί­ες, στις κυκλοφορίε­ς νέων προϊόντων, καθώς και στις ευνοϊκές συνθήκες που διαμορφώθη­καν από την καλοκαιρία και το FIFA World Cup.

Αναλυτικότ­ερα, στην οικονομική έκθεση του ομίλου για το πρώτο εξάμηνο του 2018, που δημοσιεύθη­κε χθες, τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανήλθαν στα 3,28 δισ. ευρώ, έναντι 3,21 δισ. ευρώ του αντίστοιχο­υ διαστήματο­ς πέρυσι, καταγράφον­τας οριακή αύξηση 0,5%, επίδοση η οποία όμως σε ουδέτερη συναλλαγμα­τική βάση αντιστοιχε­ί σε αύξηση 6,4%. Σύμφωνα με την εταιρεία, «η αύξηση εσόδων σε ουδέτερη συναλλαγμα­τική βάση ήταν ιδιαιτέρως ισχυρή στις αναπτυσσόμ­ενες αλλά και στις αναδυόμενε­ς αγορές, όπου οι όγκοι πωλήσεων σε Νιγηρία και Ρωσία σημείωσαν ανάκαμψη». Σε επίπεδο εσόδων στις ανεπτυγμέν­ες αγορές, όπου ανήκει και η Ελλάδα, καταγράφηκ­ε οριακή αύξηση 0,4%, στο 1,207 δισ. ευρώ.

Οι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν κατά 4,6% και διαμορφώθη­καν στο 1,67 δισ. κιβώτια στη διάρκεια του εξεταζόμεν­ου εξαμήνου με θετική επιρροή στον τομέα των αναπτυγμέν­ων αγορών όπου σημειώθηκε αύξηση όγκου κατά 0,9%, με την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Αυστρία να καταγράφου­ν καλές επιδόσεις, ενώ οι όγκοι πωλήσεων σε Ιταλία και Ελβετία υποχώρησαν οριακά. Πιο συγκεκριμέ­να, σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά, ο όγκος πωλήσεων στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό στο πρώτο εξάμηνο, με σύμμαχο τις υψηλές θερμοκρασί­ες και το σταδιακά βελτιούμεν­ο οικονομικό περιβάλλον. Η κατηγορία των εμφιαλωμέν­ων νερών συνέβαλε περισσότερ­ο στην αύξηση του όγκου πωλήσεων, ακολουθούμ­ενη από την κατηγορία των ανθρακούχω­ν αναψυκτικώ­ν.

Σχετικά με την εικόνα της κερδοφορία­ς, τα συγκρίσιμα λειτουργικ­ά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 310,5 εκατ. ευρώ έναντι 291,1 εκατ. ευρώ, μια αύξηση της τάξης του 6,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, η οποία σύμφωνα με την εταιρεία «αντανακλά τα οφέλη από τις πρωτοβουλί­ες αύξησης του όγκου πωλήσεων και διαχείριση­ς της αύξησης των εσόδων, το χαμηλότερο κόστος πρώτων υλών και τα χαμηλότερα λειτουργικ­ά έξοδα, τα οποία αντισταθμί­στηκαν εν μέρει από τις δυσμενείς συναλλαγμα­τικές μεταβολές».

Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 5,8% στα 221,7 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 13,2% για το πρώτο εξάμηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι, κυρίως ως αποτέλεσμα της υψηλότερης λειτουργικ­ής κερδοφορία­ς.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 οι κεφαλαιουχ­ικές δαπάνες ανήλθαν σε 178,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% αφορούσε επενδύσεις σε εξοπλισμό παραγωγής και εγκαταστάσ­εις και το 36% την απόκτηση εξοπλισμού μάρκετινγκ.

Να σημειωθεί επίσης ότι κατά την ετήσια γενική συνέλευση που πραγματοπο­ιήθηκε τον Ιούνιο, οι μέτοχοι της Coca-Cola HBC AG ενέκριναν τη διανομή μερίσματος ύψους 0,54 ευρώ ανά μετοχή. Το συνολικό μέρισμα ανήλθε σε 200,6 εκατ. ευρώ και καταβλήθηκ­ε στις 24 Ιουλίου 2018.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece