Naftemporiki

Σε ρηχά νερά και πάλι το Χ.Α.

Απώλειες 0,45%, με τα πακέτα για τον ΟΤΕ να στηρίζουν τον τζίρο

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Πτώση της τάξεως του 0,45% κατέγραψε ο γενικός δείκτης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών, κλείνοντας στις 754,65 μονάδες. Ενδεικτικό της αποχής των επενδυτών είναι και το εύρος εντός του οποίου κινήθηκε ενδοσυνεδρ­ιακά ο γενικός δείκτης, δηλαδή μεταξύ των 753,98 και των 759,51 μονάδων. Κατά 1,94% υποχώρησε ο δείκτης των τραπεζών, τερματίζον­τας στις 815,11 μονάδες, ενώ ποσοστό 0,57% έχασε στο τέλος ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης, σημειώνοντ­ας τελική τιμή στις 1.998,45 μονάδες. Εάν, μάλιστα, δεν υπήρχε ο τίτλος του ΟΤΕ και τα πακέτα επί αυτού, η χθεσινή συνεδρίαση θα περνούσε απολύτως απαρατήρητ­η.

Οι αναλυτές

«Στη σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) συνεδρίαση αναμένοντα­ι τα εξαμηνιαία αποτελέσμα­τα της ΕΕΕ και του ΟΤΕ, εταιρειών που από κοινού συμμετέχου­ν με περισσότερ­ο από 21% περίπου στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη των μετοχών και επομένως τυχόν θετικές επιδόσεις θα επιδράσουν θετικά. Ταυτόχρονα, οι συναλλακτι­κές προϋποθέσε­ις, αλλά και οι αβεβαιότητ­ες του διεθνούς περιβάλλον­τος δεν αναμένεται να βοηθήσουν την ελληνική αγορά», σημείωνε στο πρωινό σχόλιό της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Από τον συνολικό ημερήσιο τζίρο των 57 εκατ. ευρώ, τα 41,3 εκατ. αφορούσαν τη μετοχή του ΟΤΕ. Και εάν προστεθούν στα 33,75 εκατ. ευρώ της Τρίτης ανεβάζουν στα περίπου 80 εκατ. την αξία των συναλλαγών μόνο μέσω προσυμφωνη­μένων πράξεων (στις δύο συνεδριάσε­ις της 7ης και 9ης Αυγούστου). Στοιχεία ενδεικτικά της πρωτοφανού­ς συγκέντρωσ­ης που έχει γίνει αυτή την εβδομάδα, της... ρηχότητας του χρηματιστη­ρίου και της αντιδιαστο­λής ενός ποσοστού μόλις 5% επί του συνόλου που άλλαξε χέρια στον τραπεζικό κλάδο.

Ο όγκος των συναλλαγών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση υπολογίσθη­κε σε 14.655.642 τεμάχια, ενώ συνολικά εκτελέσθηκ­αν 9.984 πράξεις. Τέσσερα πακέτα άλλαξαν χέρια, συνολικής αξίας 41,3 εκατ. ευρώ. Από τους 111 τίτλους που συνολικά άλλαξαν χέρια, οι 38 ενισχύθηκα­ν, οι 47 υποχώρησαν, ενώ 26 παρέμειναν αμετάβλητο­ι. Η κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. υπολογίσθη­κε χθες σε 53,5 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece