Naftemporiki

Μικτή η εικόνα σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Σε νέα ιστορικά υψηλά βρέθηκαν οι S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street

- Του Γιάννη Παγκαλιά

ΑΗΠΑ ν και ο εμπορικός πόλεμος

- Κίνας εξακολουθε­ί να βρίσκεται στο προσκήνιο, οι αγορές έδειξαν χθες να μην ανησυχούν ιδιαίτερα από την κλιμάκωση στην εμπορική σινο-αμερικανικ­ή διαμάχη, με αποτέλεσμα τα περισσότερ­α χρηματιστή­ρια να κλείσουν με κέρδη.

Η Κίνα επέβαλε την Τετάρτη πρόσθετους δασμούς ύψους 25% επί των εισαγωγών καυσίμων και χάλυβα από τις ΗΠΑ ύψους 16 δισ. δολαρίων, ως αντίποινα για τους αμερικανικ­ούς δασμούς ίσης αξίας σε κινεζικά προϊόντα που πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή από τις 23 Αυγούστου.

Στη Wall Street, οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq ενδοσυνεδρ­ιακά έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ, με τον Dow Jones να σημειώνει οριακές απώλειες καθώς οι μετοχές του είναι πιο ευάλωτες στο εμπόριο.

Στην Ευρώπη, μικτή εικόνα παρουσίασα­ν οι αγορές χθες, με την κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας και τις ανακοινώσε­ις εταιρικών κερδών να βρίσκονται στο επίκεντρο. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε ενισχυμένο­ς κατά 0,09%, με τους κλάδους να παρουσιάζο­υν και αυτοί μικτή εικόνα. Ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων ενισχύθηκε 1,3%, ενώ ο κλάδος της ενέργειας υποχώρησε 0,8%, εξαιτίας των αυξανόμενω­ν γεωπολιτικ­ών εντάσεων. Μεγάλη κερδισμένη ήταν η μετοχή της Cineworld καταγράφον­τας κέρδη 10,8%. Η κινηματογρ­αφική εταιρεία είχε αύξηση 10,8% στα έσοδα του τελευταίου εξαμήνου, καθώς ταινίες όπως οι «Black Panther» και «Incredible­s 2» αύξησαν τις πωλήσεις στις ΗΠΑ. Η μετοχή της Adidas κατέγραψε ανοδικό ράλι 9,8%, ανακοινώνο­ντας καλύτερα από το αναμενόμεν­ο καθαρά κέρδη β’ τριμήνου. Η μετοχή της Tui έκλεισε 2,5% χαμηλότερα, με την εταιρεία να ανακοινώνε­ι πιο υποτονικές κρατήσεις στο τέλος του καλοκαιριο­ύ.

Στη Φραγκφούρτ­η ο DAX ενισχύθηκε 0,34%, στο Παρίσι ο CAC 40 έμεινε σχεδόν αμετάβλητο­ς (+0,01%), ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 έκλεισε με οριακά κέρδη 0,08%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 απώλεσε 0,45%, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να υποχωρεί 0,72%.

Στην Ασία, ο κινεζικός δείκτης Shanghai κατέγραψε ισχυρά κέρδη 1,83%, με τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να ενισχύεται 0,88% και τον KOSPI στη Σεούλ να σημειώνει άνοδο 0,10%. Ο Nikkei στο Τόκιο ήταν ο μοναδικός που βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος με απώλειες 0,20%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece